- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

AVM, ALIŞ VERİŞ MERKEZLERİNDE; AL – SATI BIRAKALIM… YAP SATA BAKALIM…

Bölgemizde ve de Ülke genelinde yapılan – kurulan ALIŞ VERİŞ MERKEZLERİNİN, her geçen gün, özelliklerini kaybettiği, yapılan yatırımların karşılığını vermediği gözlenmektedir.

 

Şehir merkezlerinde veya şehir bitişiğinde bulunan ve kuruluş maliyetleri ve işletme maliyetleri yüksek olan AVM alış veriş merkezlerinin mevcut durumlarının değerlendirilebilmesi için, imalat ve üretimin yapıldığı, insanların parasını alan değil, insanlara para veren – para kazandıran – üretim yapan – istihdam sağlayan – atıl durumdaki işgücünün değerlendirildiği İŞ MERKEZLERİ ne dönüştürülmesi gerekmektedir.

 

Yıllar öncesinde, Karabük’te yapılmakta olan AVM alış veriş Merkezinin, “OTO ELEKTRİK TESİSATI” üretim tesisi - merkezi yapılmasını anlatmıştım.   

Bu gün ne kadar haklı olduğum, yavaşta olsa, anlaşılıyor.

Üretmeden tüketmenin de bir sonu var.

“Al – sat, yan gel – yat” devri biteli çok oldu.

“Tüketicinin kral olduğu” bu devirde, yap – sat değer kazanmaktadır.

 

Bölge insanımız; malın az bulunduğu, karaborsanın hat boyutlarda olduğu, malın daha alınmadan satıldığı, parası alınan malın, üç beş sene sonra teslim edildiği günlerin bittiğini görmekte ve şaşkınlık yaşamaktadır.

Zengin olmak ile parası olmak arasındaki farkı fark etmek,

Sanayici olmak ile tesisi olmak arasındaki farkı fark etmek gerekmektedir.

Kamyon ve kamyonetin çıkması ile, at arabacılarının piyasadan silinmesi,

Konfeksiyonun çıkması ile, terzilerin işsiz kalması,

Yüksek hızlı trenlerin çıkması, uçak yolcu ücretlerinin düşmesi ile, otobüsçülüğün dar boğaza girmeleri, serbest meslek icra edenlere, gelecek ekonomileri hakkında çok şeyler söylemektedir.

 

Karabük’ün vilayet olması, üniversitenin kurulması ile yeni kadroların ihdas edilmesi ve yansımaları olduğu halde, Karabük nüfusunun azalması, bizlere çok önemli mesajlar vermektedir.

 

Karabük’te, göçün durdurulması, “göç veren değil – göç alan” bir şehir – vilayet haline getirilebilmesinin tek yapılması gerekeni, öncelikle Karabük’ün, ilçe ve köyleriyle çok iyi tanınması – tanıtılması – yer altı ve yerüstü doğal varlıklarının bilinmesi ile değerlendirilme planlamalarının ve projelendirilmelerinin yapılması gerekmektedir.

 

Oynamakla – zıplamakla, alıp – satamamakla, karın doymaz, mutlu olunmaz. Aç ayı hiç oynamaz…

 

Karabük’ün, yapılan, yeterince değerlendirilemeyen yapılarının, değerlendirilemeyen yeraltı ve yer üstü varlıklarının, acilen ve ivedilikle, bizler değerlendiremiyorsak, Karabük dışından, hatta yurt dışından iş adamlarının değerlendirmelerine açmamız, değerlerimizi bölgesel – ülke genelinde – hatta ulusal pazara açmamız – tanıtmamız gerekmektedir.

 

Ey etkili ve yetkililer, atanmış ve seçilmişler, KARABÜK’Ü TANI VE TANIT…

 

Karabük’ün, ekonomik ve sosyal kalkınması için, nüfusunun artması, istihdamın artması için, Karabük’ün, taşından – toprağından – madeninden – yeraltı ve yerüstü akarsularına – şifalı sularından – şifalı otlarına – yaylalarından – ormanlarına – yabani hayvanlarından – ekolojik ovalarına – geçmiş tarihinden – geçmişte yapılar işlerine kadar, bilinmesi – bilinmeyenlerinde öğrenilmesi, yapılabilir olanların tespiti ile ekonomiye kazandırılması gerekmektedir.

 

Günümüzde çok büyük yatırımların yapıldığı, Raylı ulaşım sistemlerinin, nimetlerinden faydalanabilmek için en kısa zamanda, Zonguldak – Karabük, Karabük – Ankara yolcu taşımacılığının başlaması, RAYBÜS lü ulaşımın yapılması gerekmektedir.

 

Ben yaptım oldu, insanlar meydanlara doldu, raflara üç beş şey kondu, ile bir yerlere varılmaz. Günümüz, içinde bulunduğumuz yüzyılın ve gelecek günlerin icaplarına göre yapılanalım.

Mutlu ve umutlu yaşamanın yollarını bulalım…

 

HİKMET SİVRİ

Genel Başkan

 

TÜMBEYDER

Tüm Bağ Kur Emeklileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği    


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com