- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

SAFRANBOLU’YA FÜNİKÜLER SİSTEMLE ULAŞIMIN YAPILMASI… ÇARŞI – KIRANKÖY arası ulaşım…

Füniküler, raylı bir taşıma aracıdır. Bir dağ veya tepe gibi eğimli arazide, halatlarla yukarıya çekilerek çalışır. İki ayrı aracın aynı anda kullanımı, vagonların her birini karşı ağırlak olarak etkilemesi prensibi ile çalışır.

 

Günümüzde; Füniküler sistemler, özellikle, şehir merkezlerinde yaygın olarak kullanılan yüksek taşıma kapasiteli transport sistemlerdir. Genellikle, aralarında büyük yükseklik farkı olan, iki bölge arasında çalışır. Füniküler sistemler hem asansör, hem de, demiryolu teknolojilerinden oluşur. Füniküler sistemlerin Türkiye’deki uygulamaları çok eskilere, 18. ci  yüzyılın sonlarına kadar uzanır.

 

DÜNYA’NIN İLK YER ALTI FÜNİKÜLERİ  TÜNEL “ 

İstanbul’da yer alan füniküler, 1900 lü yılların en göze çarpan yeniliklerindendir. İstanbul’un 1800 lü yıllarda, iki önemli merkezi olan Galata ve Beyoğlu (Pera) arasında, çok sayıda insanın gidip geldiği, önemli bir mali ve ticari merkez. Beyoğlu’nun, hareketli ve cazip bir eğlence yeri olması, günde ortalama 40.000 kişinin gidip gelmesi, buraya, bu günkü ismi de TÜNEL olarak anılan, füniküler sistemin kurularak, günümüze kadar da hizmetlerine devam etmiştir ve halen de çalışmalarına devam etmektedir.

 

Günümüzde de; İSTANBUL KABATAŞ – TAKSİM FÜNİKÜLER SİSTEMİ’ nin yapımına başlanmış bulunmaktadır.

Taksim ile Kabataş arasındaki raylı sistemin özelliklerinin belirlenmesinde en önemli etken, hattın oldukça eğimli bir arazide yer alacak olmasından dolayı maksimum eğim değerleri olmuştur.

Bu çerçevede, hat için en uygun sistemi belirleyebilmek amacıyla, öncelikle eğimin sistem üzerindeki etkisi incelenmiştir.

Hattın önerilen ortalama eğimi yaklaşık % 22 civarındadır. Çeşitli raylı sistem türleri arasında yapılan karşılaştırmada, Bu kadar yüksek bir eğimde çalışabilecek en güvenli ve yatırım ve bakım maliyeti açısından en ekonomik sistemin füniküler sistem olduğu görünmüştür.

 

İSTANBUL KABATAŞ – TAKSİM FÜNİKÜLER SİSTEMİNİN – HATTININ ÖZELLİKLERİ VE ARAÇ KAPASİTELERİ :

Sistemin maksimum hızı 10 m/sn. ve buna göre saatteki hızı 36 km./saattir.

Toplam uzunluk : 640 metre, Yolculuk süresi : 110 saniye, Toplam sefer sayısı : 179, Saatteki sefer sayısı : 20, Yolculuk talebi : 7500,

Araç kapasitesi : 375, Araç başına koltuk sayısı : 48,

 

Karabük merkez ve ilçelerinin topoğrafik yapısının çok engebeli olması, raylı sistemlerin ekonomik kullanımlı olması, engebeli arazilerdeki kısa ve uzun mesafelerde yapılabilir – kullanılabilir sistemlerin yapılabilmesi için; bu güne kadar, dünya genelinde ve ülkemizde yapılmış olan, kullanılan ve halen yapım aşamasında olan raylı ulaşım sistemlerinin araştırılması, görülmesi ile yapılabilir.

 

Bu ve benzeri konuların, isabetli uzun yıllar kullanılabilirliliğinin sağlanması için, KARABÜK ÜNİVERSİTESİ RAYLI SİSTEMLER MÜHENDİSLİK FAKULTESİ ile, ilgili Belediyelerin ortaklaşa planlama-projelendirme ve fizibiliteler hazırlama çalışmaları yapmaları gerekmektedir.

Ben yaptım oldulardan, kısa vadeli uygulamalardan ziyade, uzun yıllarda çalışabilecek, akıllı-ekonomik kullanımlı sistemlerin yapılması gerekmektedir.

 

Gerekenleri yapalım, yaptıralım, yapanlara yardımcı olalım.

Mutlu ve huzurlu yaşayalım-yaşatalım.

 

HİKMET SİVRİ

GENEL BAŞKAN

 

TÜMBEYDER

TÜM BAĞ KUR EMEKLİLERİ YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com