- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

FİDAN DİKİMİNE BAŞLANDI…ZEYTİN – KESTANE – IHLAMUR – BADEM – CEVİZ – İĞDE – DUT ve benzeri fidan diken var mı?ZAMAN KISA, FİDAN SEÇİMİ ÖNEMLİ…

İklim ve toprak yapısı olarak, YENİCE – KARABÜK,  KARABÜK – TOPRAKCUMA,  KARABÜK – ESKİPAZAR akarsu ve çevresinde, getirisi yüksek meyvelerin yetişmesi ve randımanı yüksek olmaktadır.

 

Bölgemizde pekte dikilmeyen, benimsenmemiş, görenek edinilmeyen, zeytin ağacı normalin üzerinde büyümekte, yüksek randımanda zeytin meyvesi vermektedir. Bilhassa iri yapılı sofralık zeytin verimi diğer üretim yerlerine göre üstünlükler göstermektedir. Zeytin yetiştiriciliği ve kültürünü bölgemizde yapılandırmalıyız.

 

Kestane, bölgemizin ağacı değil amma, Karabük merkez, Yenişehir mahallesinde At Kestaneleri çok randımanlı olarak yetiştiği ve meyveler verdiği görülmektedir. At kestanesi, yenmez amma sağlık sektöründe birçok konuda ilaç olarak kullanılmaktadır. Yüz, çene altı gibi yerlerde vücut derisini germekte kullanılmakta, unu ve kremi yapılmaktadır. Şifalı bitkiler arasında önemli bir yer tutmaktadır. Bölgemizde, meyvesinden faydalanılan yenen cins kestane dikimi yapılmalıdır ve bahçe meyvesi olarak yerini almalıdır. Kestane meyvesi taze yenildiği gibi, kebabı, haşlaması, şekeri yapılmakta ve kestane unu de pastacılık sektöründe kullanılmaktadır. Kestane ağacının kıymeti ise çok iyi bilinmekte ve yüksek fiyatlardan alıcı bulmaktadır.

 

Ihlamur ağacı, Yeşil Yenicemizin en kaliteli çiçekler veren ağaçların başında gelmektedir. Yenice halkı olarak, bahçe ve tarlalarımızda ıhlamur yetiştirmemiz gerekmektedir. Ihlamur çiçeği ve kerestesi geçim kaynağı olmalıdır. Ihlamur çiçeğinin kurutulması, paketlenmesi, ıhlamur çayı şeklinde pazarlanması, ıhlamur – papatya gibi solunun yolu rahatsızlıklarına iyi gelen birleşimler yapılarak pazarlanmalıdır. Ihlamur çiçek esansı ve kolonyası üretimi yapılmalıdır.

 

Badem, Safranbolu’nun altın gibi saklanan, biriktirilen, düğün ve benzeri paranın ihtiyaç olduğu zamanlarda toptan satılan, meyveleri yıllarca durabilen nadir kıymetlerdendir. Yani bölgemizin tarihi bitkilerinden birisidir. Meyvelerinin pastacılık, şekerleme gibi pek çok kullanım yeri, şekli olduğu gibi, badem meyvesinin yağı da, kozmetik sanayinde, gıda sektöründe, ilaç sektöründe bolca kullanılmaktadır. Safranbolu ve çevresinin geleneksel ağacı olan badem ağacı dikimi ve badem bahçeleri yapımı bölgesel olarak ele alınmalıdır. Tarihi belgelerde, Safranbolu anlatımında badem büyük değer olarak yer almaktadır.

 

Ceviz ağacı, gövdesi, yaprağı, meyvesinin dış yeşil kabuğu, sert dış kabuğu ve içi çok çeşitli kullanım alanlarına sahiptir.

Cevizin kök ve gövdesi, mobilya, dekorasyon, gibi kullanım alanlarında kullanılmakta, yaprakları ve meyvesinin dış yeşil kabuğu boya sanayinde ve cilt hastalıklarında kullanılmakta, meyve dış sert kabuğu aktif karbon yapımında. Meyvesi gıda sektöründe ve yemeklik yağ yapımında kullanılmaktadır. Yakın gelecekte üretimin belirli miktara ulaşması ile, fındık gibi yağı çıkarılarak, sofralarımızda yerini alacaktır. Karabük il genelinde keltepe’nin zirvesinden, deniz seviyesine kadar her yükseltide yetişebilmekte ve bilhassa bölgemizde çok randımanlı olarak yetişmektedir.

Gençlerin evlenmelerinde, ceviz ve badem ağacı miras olarak verilmekteydi. Yani tarihi bir değeri olan geleneksel meyve ağaçlarıdır.

 

İğdenin meyveleri günümüzde, kilogramı 5 ila 10 lira arasında satılmaktadır. Çiçekleri değerlendirilebilecek, kozmetik-esans koku sektörü gibi sektörlerde yerini almaktadır. Heyelan ve sulu alanlarda toprakların korunmasında kullanılmaktadır. Zor arazilerin ağacıdır. Yetiştirilmesi ve çoğalması çok kolaydır.

 

Dut; bölgemizin besin ve şifa kaynağıdır amma son zamanlarda yok olmaya yüz tutmuştur. Bölgede, dutun taze tüketilmesinin yapında, kurutulması, her mevsim pazarlarda dut kurusu olarak satılması, dut pekmezinin yapılması, şifa için dut şurubunun içilmesi, bölgemizdeki değerini göstermektedir.

 

Yukarıda saydığım ve sayamadığım, bölgemizde ekonomik değeri olan, ağaçların, meyvelerin, dikiminin yapılması gerekmektedir.

Önemine binaen konunun, Tarım il müdürlüğü – Tarım ilçe müdürlükleri – Ziraat odaları – Orman işletmeleri – Muhtarlıklar olarak ele alınması ve gün geçirilmeden, sözlü – yazılı anlatımla, tatbikata sokulması gerekmektedir.

 

İlgililerin, etkililerin, atanmış ve seçilmişlerin, ilgilerine ve bilgilerine sunarım.

 

 

HİKMET SİVRİ

Genel Başkan

TÜMBEYDER

TÜM BAĞKUR EMEKLİLERİ YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ    


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com