- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

KARABÜK KANYONLARI…KARABÜK’ÜN DOĞAL SERVETLERİ …KARABÜK’TE SALEP BİTKİSİ ÜRETİMİ…

Karabük İli, İl ve İlçeleri ile, doğal zenginliklerin bulunduğu, Ülkemizin nadir yerleridir.

 

Karabük kanyonlarının – derelerinin – akarsularının tek, tek ele alınması, her biri için ayrı planlamalar ve projeler yapılması, Karabük geneli için DOĞAL YERLER MASTIR PLANI hazırlanmalıdır.

 

Bakmadan konuşmak, bakmak ile görmek arasındaki farkları fark etmemek yanlışından, bir an önce kurtulmamız gerekmektedir.

 

Bölgemizin her bakıldığı – gezildiği yerlerine alıcı gözüyle bakıldığında, bu güne kadar neden ve ne için değerlendirilmediğine şaşmamak mümkün değildir.

 

Kanyonlarımız parasal değeri yüksek ürün ve ürünler üretiyor ama bizler farkında değiliz.

 

SALEP BİTKİSİNİN değerini ve kıymetini bilmeyen yoktur.

Salep bitkilerinin en randımanlı yetiştiği yerler, deprem fay hatlarıdır. Yani kanyonlardır.

 

Karabük kanyonlarında ve bilhassa Safranbolu kanyonlarında ve Toprak cuma – Çevrik köprü – Kılavuzlar – Karabük arası Araç çayı kıyıları, Karabük -  Melise – Pirinçlik – Bolkuş – Yenice – Gökçebey, Filyos nehri kıyıları bilmediğimiz, bilinmesi gereken, doğada nadir bulunan şifalı bitkilerin yetiştiği yerlerdir.

 

Konarı köyü arkasında birleşen kanyonlarımızı, yaya olarak gezdiğimizde, yaz-kış akan billur gibi suların akışı, çevresinde yetişen şifa kaynağı bitkiler, Çevrik köprü ve çevresinin bilinmeyenleri…  Safranbolu’nun aşağı Tokatlı deresi – hızar suyu ve çevresi gezmeye doyulmayan, yaz ve kış dört mevsim huzur ve ferahlık veren havası ve salep bitkilerinin-orkidelerin gülümseyen bakışları, rüzgar da selam verişleri, insanı mest ediyor, tabiî ki bakmak ve görmek gerekiyor.

 

Peki, Bulak deresinin güzelliklerine ve değerlendirilmeyen değerlerine ne demek gerekir. Mencinis mağarası önünden yürüyerek, akan suları takip ederek yola çıkalım, araç çayına kadar geze, geze, çevreyi inceleyerek-temaşa ederek yürüyelim. Gördüğümüz güzellikleri ve doğal yapıyı, bitki çeşitliliğini, her mevsim selam veren çiçekleri görelim, yaratana, yaratılanları görerek dualar edelim, mutluluğa erelim.

 

Karabük Cevizli derenin devamını bilen var mı ? Şahin tepesinden doğru yürüyelim, cevizli derenin uç noktasına varalım, güzellikleri görelim, Karabük’ü yaşadığımız kenti seyredelim…

 

Araç çayı ve güzergahı da ayrı bir güzellikler sergilemektedir.

 

Güneşli köyü, Karaağaç bölgelerinden Pirinçliğe gelen, Filyos nehrine dökülen akarsuyumuzun çevresi de ayrı bir güzellikler manzumesi sergilemekte ve çok kıymetli tarihi yapılar barındırmaktadır.

 

Bölgemizde özellikli olarak doğal şartlarda kendiliğinden yetişen SALEP BİTKİSİNİN gerekli incelemeleri ve yetişme şartlarının incelenmesi ile kültür üretimine geçilmesi, safran bitkisi gibi yetiştirilmesi pekte zor olmayan ve ekonomik değeri yüksek olan SALEP BİTKİSİNİN bölgemize ekonomik ve sosyal getirileri olacaktır.

 

Karabük Üniversitesi, Karabük İl Tarım Müdürlüğü, Karabük Özel İdaresi, Karabük İl ve İlçelerinin Ziraat Odaları, Karabük Köy Muhtarlıkları gibi kuruluşlarımızın, SALEP ve benzeri, ekonomik değeri olan, her yerde ve bölgede yetişmeyen, bölgemizin özelliklerine uygun yetişen, bölgemizin değerli bitkisine sahip çıkalım, gerekli araştırmaları-incelemeleri, konu ile ilgili, Ülkemizde ve dünya genelinde yapılanları öğrenerek, içinde bulunduğumuz yüzyılın gerçeklerine ve gereklerine uygun üretimler planlayalım, yapılmasını öğretelim ve teşfik edelim.

 

İlgilenenlerin, ilgililerin, etkililerin ve yetkililerin ilgilerine ve bilgilerine sunarım…    30 OCAK 2013

 

HİKMET SİVRİ

TÜM BEYDER

TÜM BAĞKUR EMEKLİLERİ YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com