- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

GÖRME ENGELLİLER İÇİN AKILLI BASTON : NAVİBASTON

Görme engelliler için mucize bir baston üretildi. Sesli komutları algılayan akıllı baston, Navigasyon frekanslarını okuma özelliğiyle yoldaki engellere karşı uyarıyor. Kullanıcı istediği adrese güvenli şekilde ulaşıyor

Bilişim sektöründe faaliyet gösteren Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ), son yıllarda birbirinden önemli buluşlara imza atıyor. Bu firmalardan biri olan Cyclops Bilgi Teknolojileri, görme engelli ve yaşlıların hayatını kolaylaştıracak bir baston üretti.

Kamuoyunda HGS olarak bilinen otoyollardaki Hızlı Geçiş Sistemi'nin de mimarı olan şirketin tasarladığı baston, radyo frekanslarını algılayarak, yoldaki taş ve tümsekler konusunda uyarıda bulunuyor. Akıllı telefonlara uyarlanabilen ve sesli navigasyon özelliği bulunan icat, Türkiye'ye uluslararası birçok ödül kazandırdı.

BASTONLA KONUŞABİLİRSİNİZ

Buluşun en önemli özelliklerinden biri sesli komutları algılayabilmesi. Kişinin bastona nereye gitmek istediğini söylemesiyle sistem çalışmaya başlıyor. Cyclops Bilgi Teknolojileri İş Geliştirme Müdürü Erhan Ark, bastonunun kullanıcıya sunduğu avantajları şu sözlerle anlattı: "Alette navigasyon sisteminin yanı sıra olası sapmaları sıfırlamak amacıyla çok daha ileri bir teknoloji kullandık. Örneğin Radyo Frekansı Tanıma Sistemi'yle (RFID) görme engellilerin ulaşımlarını kolaylaştırıyoruz. Kullanıcı, A noktasından B'ye giderken, daha önce tanımlanmış olduğu bakkal, market, eczane gibi noktalara da kolayca uğrayabilecek. Sistem lokasyonları tanımladığı için örneğin görme engelli kişi 'Beni kafeye götür' dediğinde cihaz onu yönlendirecek. Tehlikeli bir noktaya geldiğinde 'Yol ağzındasın ya da ışıklar var dikkat et' diyerek uyaracak."

TAKSİM MEYDANI'NA KOŞU ALANI

Navigasyonlu bastonla sahil yollarında ve geniş meydanlarda yüzde 100 güvenlik sağlamak mümkün. Bu konudaki önemli adreslerden birinin de yenilenen Taksim Meydanı olması bekleniyor. Görme engellilere özel olarak oluşturulacak parkurlarda bastonlarla en üst düzey performans sağlanacak. Pasif radyo frekansı etiketlerinin yollara döşenmesi sayesinde görme engelliler bastonları aracılığıyla, hiçbir güvenlik endişesi duymadan yürüyebilecek. Hatta dileyen koşarak, spor bile yapabilecek.

Sistem, 2013'te İstanbul'da başlıyor Ulaştırma Bakanlığı tarafından da desteklenen projenin ilk uygulanacağı şehir İstanbul olacak. Konuyla ilgili çalışmaların hızla ilerlediğini söyleyen Ark, "Bu yıl bastonların uygulamaya geçtiğini göreceksiniz. Bu icat, aynı zamanda bizim için sosyal bir proje. Birçok engelli vatandaşın hayatı kolaylaşacak. Onları şehirdeki birçok tehlikeden koruyacağız" dedi.

HİKMET SİVRİ  TÜM BAĞKUR EMEKLİLERİ YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ GENEL BAŞKANI 


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com