- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

ELEKTRİKLİ ARAÇ ŞARJ YERLERİNİN KURULMASI MEVZUATI ALKYAPISINA KAVUŞTU

8.9.2013 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılarak Akaryakıt, Şarj ve Servis İstasyonları’nın durumu düzenlenmiştir.
Anılan madde uyarınca ‘’İmar planlarında akaryakıt istasyonu olarak belirlenen alanlarda istasyonlar arası mesafe ve diğer kriterlerle ilgili mevzuata uyulması şartıyla; akaryakıt ve servis istasyonları, CNG oto gaz istasyonları, LPG oto gaz istasyonları, hidrojen üretim ve dolum istasyonları yapılabilir. Yapı yüksekliği iki katı geçmemek şartıyla; bünyelerinde kullanıcıların asgari ihtiyaçlarını karşılayacak oto-market, çay ocağı, büfe, oto elektrik, lastikçi, yıkama yağlama gibi fonksiyonlar yer alabilir. Yakıt tankı ve borulama sistemlerinin bakım, tadilat veya onarımlarının, TSE standartları ve ilgili kurumların görüşü doğrultusunda yapılması zorunludur.

Elektrik enerjisi ile çalışan araçların şarj edilmeleri için, ilgili elektrik kurumunun, olumlu görüşü ile otoparklar, akaryakıt istasyonları veya diğer uygun yerlerde elektrikli araç şarj yeri yapılabilir.”

Elektrik enerjisi ile çalışan araçların yaygınlaşması bu düzenlemeyi zorunlu kılmıştır

Konuyu değerlendiren Enerji Yatırım Uzmanı Cengiz GÜNEŞ ’’Düzenleme Yönetmelikte olmayan bir maddenin eklenmesidir, yeni bir düzenlemedir, burada en önemli konu maddenin üçüncü fıkrası ile getirilen elektrik enerjisi ile çalışan araçların şarj edilmeleri için,ilgili elektrik kurumunun, olumlu görüşü ile otoparklar, akaryakıt istasyonları veya diğer uygun yerlerde elektrikli araç şarj yeri yapılabilir, fıkrasının olduğunu ifade ederek “elektrik enerjisi ile çalışan araçların yaygınlaşması bu düzenlemeyi zorunlu kılmıştır, yapılan düzenlemede elektrik kurumunun olumlu görüşü ile akaryakıt istasyonları dışında da şarj istasyonlarının kurulmasına imkân sağlanmaktadır. Özellikle akaryakıt istasyonları dışında diğer uygun yerlerde elektrikli araç şarj yeri yapılabilmesinin önünün açılması önemlidir.

Elektrik kurumu tabiri hatalı

Açıklık kazandırılması gereken ilk nokta olumlu görüşü verecek elektrik kurumu tabiridir,4628 ve 6446 sayılı Kanunlarda ve ikincil mevzuatta bu tür bir tabir yer almamaktadır, şarj istasyonunun şebekeye bağlantısı açısından değerlendirildiğinde olumlu görüşün dağıtım şirketleri tarafından verilmesi gerektiği sonucu çıkmaktadır. İstasyonların kuruluş izninin ise EPDK tarafından verileceği açıktır. Bu noktada mevcut akaryakıt istasyonlarına şarj istasyonu da kurmak isteyen bayilerin lisanslarını tadil ettirmeleri, akaryakıt istasyonu dışında bir alanda elektrikli araç şarj yeri kurulması durumunda ise bize göre yeni lisans alınması gerekmektedir.

Ek mevzuat değişiklikleri gerekiyor

Diğer taraftan Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinde değişikliğe gidilerek bayilik lisansı tanımına elektrik teslimini eklemek gerekir. Zira mevcut düzenlemede bayilik lisansı sahipleri piyasada, lisanslarında düzenlenen alt başlığa göre akaryakıt bayisi, ihrakiye bayisi; kategoriye göre ise istasyonlu bayi ve istasyonsuz bayi olarak bayisi olduğu dağıtıcıdan temin ettiği akaryakıt veya ihrakiyenin kullanıcılara satışı faaliyetinde bulunabilmektedir. Öte yandan elektrikli araçlara elektrik enerjisi teslimi bayiler için elektriğin tekrar satış için alışını ifade ettiğinden bu tür faaliyette bulunan bayiler için tedarik lisansı alınıp alınmayacağı, bu tür teslimlere istisna getirilmesi 6446 sayılı Kanunda düzenlenmelidir. Elektrikli otomobillere satış mevcut mevzuatta perakende elektrik enerjisi teslimidir. Konu hem elektrik hem de petrol piyasası mevzuatını ilgilendirmektedir.’’şeklinde açıklamada bulunmuştur.

 

HİKMET SİVRİ

GENEL BAŞKAN

TÜMBEYDER

TÜM BAĞ KUR EMEKLİLERİ YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com