- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

GERİATRİ – YETİŞKİN - YAŞLI HASTANESİ

Geriatri, 65 yaş ve üstü bireylerin sağlık sorunları, hastalıkları, sosyal hayatları, fonksiyonel yaşamları, yaşam kaliteleri, duygu durumu, bilişsel sorunları, koruyucu hekimlik uygulamaları ve toplum yaşlanması ile ilgilenen bilim dalıdır. İnsanlar artık daha uzun yaşamakta, doğum oranları azalmakta ve sonuçta yaşlı nüfus sayı ve oranı gün geçtikçe artmaktadır. Ülkemizde 2000 yılında yapılan nüfus sayımında 65 yaş ve üzeri nüfus tüm nüfusun %5.7’si iken 2007’de bu oran %7.1, 2009’da %6.9 ve son olarak Türkiye İstatistik Kurumunun Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2010 verilerine göre bu oran % 7.2’dir (5.327.736 kişi). Devlet Planlama Teşkilatı tarafından hazırlanan verilere göre yaşlı nüfusun 2015 yılında 8.4 milyon, 2025 yılında ise 12 milyon olacağı tahmin edilmektedir. Türkiye’de 2009 yılı itibarıyla doğuştan itibaren beklenen yaşam süresi 73,4 yıl olup bu değer erkekler için 71,5 ve kadınlar için 76,1’dir. Nüfus oranlarının dışında hastane hizmetlerinin ve akut hospitalizasyonların % 36’sını ve sağlık harcamalarının %50’lere yaklaşan kısmını 65 yaş üstü hastalar kullanmaktadır.

 

Yaşlanmayla insan vücudunda çeşitli fizyolojik değişikliklerin ortaya çıkması, ilaçların metabolizması, etki ve yan etkilerinin değişkenlik göstermesi, hastalıkların ortaya çıkış şekli ve seyrinin farklı olması gibi nedenlerden dolayı yaşlıların sorunlarının tek merkezde yeterli zaman ayrılarak çözülmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu da geriatri kavramını ve ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Hastanemizde Geriatri Bilim Dalı İç Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde Ekim 2001 tarihinde kurulmuştur.

Bölümümüzde yaşlılar hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, kardiyovasküler hastalıklar ve risk faktörleri, kronik akciğer hastalıkları, diabetes mellitus, kolesterol yüksekliği, genel sağlık kontrolü ve diğer dahiliye hastalıklarının dışında prostat hastalıkları, düşmeler, kırıklar, kemik erimesi, kireçlenme, inkontinans (istemsiz idrar ya da gayta kaçırma), depresyon, demans (bunama hastalığı), yaşlının sosyal yaşamı, fonksiyonel yaşamı, doğru ilaç kullanımı yönünden de değerlendirilmektedir.

Bölümümüze başvuran her hasta kapsamlı bir geriatrik değerlendirmeden geçirilmektedir. Hastanın mevcut şikayetinin yanında her hastaya evde ve günlük yaşam içerisindeki fonksiyonlarını değerlendirme testleri (Günlük Temel Yaşam Aktiviteleri Testi, Lawton-Brody Enstrümental Günlük Yaşam Aktivite Skalası), beslenme durumunu değerlendirme testi (Mini Nütrisyonel Test), unutkanlık testleri (Mini Mental Test, Saat Çizdirme Testi), depresyon testi (Yesavage Geriatrik Depresyon Skalası), hareket problemleri testi (Mobilite Testi) yapıldıktan sonra kapsamlı muayene yapılarak gerekli tetkikler istenmektedir. Hastaların değerlendirmesi yaklaşık 30-45 dakika sürmektedir. Ayrıca gerekli görüldüğünde hastalar geriatri ekibinin diğer elemanları olan geriatri hemşiresi, sosyal hizmet uzmanı ve diyetisyen tarafından da değerlendirilmektedir.
 

 

HİKMET SİVRİ

GENEL BAŞKAN

 

TÜMBEYDER

TÜM BAĞ KUR EMEKLİLERİ YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com