- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

Siber savaş nedir ?

SİBER GÜVENLİK MÜHENDİSLİĞİ…

SİBER GÜVENLİK UZMANI…

SİBER ORDU…

SİBER GÜVENLİK ENSTİTÜSÜ…

YÜZYILIMIZIN OLMAZSA OLMAZLARINDAN VE ÇOK ARANILACAK KONU VE MESLEKLERİNİN BİLİNMESİ ÖĞRENİLMESİ GEREKMEKTEDİR.

Sizlere konu ile ilgili çok çarpıcı ve bilgilendirici küçük anlatımlar sunuyorum.

Beyaz yakalıların, beyaz yakalılarından üst meslekten söz ediyorum…

Siber savaş nedir ?

Görünürde birbirleriyle müttefik olan ülkeler bile kurdukları gizli birimlerde görevlendirdikleri usta ‘hacker’lar la  birbirlerinin sistemlerine girerek bilgi edinmenin yolunu arıyor. Mesela, Obama ile Recep Tayyip Erdoğan, Beyaz Saray’da el sıkışır ve objektiflere gülümseyerek poz verirken, ABD’nin siber savaşçıları Genelkurmay’ın veritabanını didikliyor olabilir.

Ekonomik, politik veya askeri nedenlerle, hedef seçilen herhangi bir ülkeye, bilgi ve iletişim sistemleri üzerinden gerçekleştirilen organize saldırılara siber savaş denir.

Web sayfalarının ele  geçirilmesi, internet üzerinden karşı propaganda, enerji-iletişim-finans-güvenlik altyapıları gibi kritik sistemlere yönelik saldırılar, siber  savaşta yapılabilecek başlıca saldırılardır.
Ele geçirilmiş bilgisayarlardan oluşan ağa  ”botnet’adı  verilmektedir.
ülkemizde de ciddi anlamda  ”botnet”  konuşlanması  söz konusudur. 2008 verilerine göre türkiye ”botnet” lere  ev sahipliği yapan  ülkeler sıralamasında 8′inci durumdadır.
DÜNYANIN YENİ KORKUSU : SİBER SAVAŞ
Soğuk Savaş dönemi hızla devam ederken ; siber savaş hızını hiç kesmiyor..
GERÇEK BİR TEHDİT Mİ ?
Siber savaşçıların kullandığı dil vahiy gibi geliyor kulağa.
Ancak bazıları azalan savunma bütçeleri nedeniyle siber tehdit riskinin abartıldığını düşünüyor.
Londra’ da  King’s  College’da  Savaş Çalışmaları bölümünde öğretim görevlisi Thomas Rid, siber tehdit ile ilgili net konuşuyor. Yeni kitabının adı da “Siber Savaş Olmayacak”.

Rid “Siber Pearl  Harbor  ya da siber 11 Eylül senaryoları biraz abartı” diyor.

“Pentagon yetkilileri ile konuştuğunuzda bu tür açıklamaların abartı olduğunu söyleyebilirler. Bunun daha çok siyasi yararları var. Özellikle de Kongre üzerinde siber güvenlik yasasını çıkarması için baskı uygulamak amacıyla”.

Ed Skoudis  ise böyle bir riskin mevcut olduğunu söylüyor.

Skoudis “enerji ağına yada kritik önemdeki altyapı sistemlerine başarılı saldırılar olduğunu görüyoruz. Biraz abartıldığı doğru ancak askeri sonuçları olabilecek siber faaliyetlere izin veren bir temel var ortada”.

Siber saldırı tehdidi ABD’yi savunmasını güçlendirmeye itiyor. Pentagon 4000 yeni ‘siber savaşçı’ işe alıyor.

ABD’nin altyapı sistemini hacker lar dan korumak için yeni bir başkanlık önergesi imzalandı.

Dijital saldırı riskine karşı korunma giderek büyüyen bir sektöre dönüştü.

Askeri ve özel şirketler de kendilerine düşen payı almak için şimdiden rekabete girişmiş durumda.
ABD ve Çin arasında giderek tırmanan siber gerilim, milyarlarca dolarlık ekonomi yarattı. ABD’li devler, sırlarını Çinli hacker lar a  kaptırmamak için kesenin ağzını sonuna kadar açıyor
Coca-Cola’ nın formülü, Apple’ ın planlama aşamasındaki ürünleri, Microsoft’un gizli kodları, Amerikan savaş uçaklarının gizli teknolojileri, ABD’nin ulusal güvenlik sırları ve benzeri pek çok şey Çinli hacker ların hedefinde. ABD ve Çin arasında başlayan “siber gerilim” geçtiğimiz haftaya damga vurdu. Amerika’nın en büyük şirketlerine siber güvenlik hizmeti veren Mandiant isimli şirket, Çin ordusu kaynaklı bir hacker grubunun Amerikan kurumlarına ve firmalara siber saldırılar düzenlediğini açıkladı.

OBAMA YASAL DÜZENLEME İSTEDİ
Çin resmi makamları suçlamayı kabul etmese de Pentagon kaynakları Çin’den Amerika’yı hedef alan saldırıları ve Mandiant’ın  raporu nun doğruluğunu teyit etti.
Başkan Barack Obama, kongreyi bir an önce siber  saldırılarılara karşı yasal düzenleme yapmaya çağırdı.
Obama’ya  göre son dönemde artan siber saldırılar hem ekonomiyi hem de ulusal güvenliği tehdit ediyor.
Obama; “Önlem alınmazsa bedeli ağır olur” diyor. Mandiant’ ın raporuna göre saldırılar şu ana kadar 115 Amerikan şirketini, birçok kamu kurumunu ve bazı düşünce kuruluşlarını hedef aldı.
Saldırılar bazen bir ticari sırrı bazen devletin çok özel bir bilgisini bazen de kapalı kapılar ardında hazırlanan sadece belli bilgisayarlarda depolanan siyasi projeleri ele geçirmek üzere yapılıyor.
Mandiant’ın raporu savunma bütçesinde kesintiye giden ABD Kongresi’ne mesaj niteliği taşıyor. Rapor Amerika’da gündemi belirledi. Bu sayede Amerika’nın siber savunmaya daha fazla yatırım yapması için zemin de oluşturulmuş oldu.
ABD Kongresi siber alandaki faaliyetler için kesenin ağzını açacak. Dolayısıyla ABD hem siber savunma hem de siber saldırı sistemlerini daha büyük bir bütçe ile geliştirecek. Bu alana yapılacak yatırımlar eski savaş mantığını tamamen değiştirecek. Yakın gelecekte düşman devletler birbirlerinin askeri sistemlerini konvansiyonel savaş araçları kullanmadan çökertmeye çalışacak. Yeni bir füze yapmak için harcanan zaman ve para yabancı bir devletin İHA’sının kontrolünü ele geçirmek için kullanılacak. Siber savunmaya yatırım yapıldıkça saldırılar daha karmaşık bir hal alacak. Çatışmalar büyüdükçe “siber savunma” lobisi güçlenecek.

KORKU SAVUNMA EKONOMİSİNİ BÜYÜTÜYOR
2013′te küresel siber güvenlik şirketlerinin toplam cirosunun 70 milyar dolar olması bekleniyor. 2018′de ise 120 milyar dolarlık bir pazar oluşacak. Müşterilerin en yoğun olduğu yer yüzde 40′la ABD. İkinci sırada ise Batı Avrupalılar. Devletlerin yanı sıra şirketlerin ticari bilgilerini koruma zorunluluğu siber savunma pazarını daha da büyütecek. Siber güvenlik firmaları dünyadaki pek çok şirkete “ortam kötü sizi koruyalım” mesajı ile gidecek. Oluşturulan algı sonucunda şirketler bu firmalara muhtaç hale gelecek. Artık güvenlik denilince ilk olarak akla üniformalı, eli silahlı, atletik yapılı güvenlik personelleri gelmeyecek. Onların yerini yüz binlerce dolarlık sözleşmeleri olan “siber koruyucular” alacak.

Askeri uygulamalarda neden Linux?
PC silahında kullanılan yazılımların getirdiği tehlike başka bir yazının konusu ama, yeri gelmişken hatırlatalım. ABD’li Microsoft şirketinin ürünü olan yazılımların askeri sistemlerde kullanılması, siber savaşçıya bile gerek bırakmayacak derecede, ABD makamlarına kapıyı açık bırakıyor olabilir. Olabilir diyorum, çünkü ispatlamak çok zor. Ancak Çin, Rusya, Fransa gibi bir çok ülkenin askeri uygulamalarda Linux gibi açık kaynak kodlu işletim sistemleri kullanmayı tercih etmesinin altında yatan tek neden bu. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin de bazı kritik uygulamalarda Linux kullanma kararı aldığı geçtiğimiz haftalarda ortaya çıkmıştı. Unutmayalım ki, sadece askeri uygulamalar değil, yüksek güvenlik gerektiren bir çok uygulamada da Linux hayat kurtarır.
Dünyada En Çok Tanınmış Hacker Grubu ”Anonymous (bilişim grubu)”
Anonymous, çeşitli siyasi olayları, genellikle devlet teşkilatlarına ait sitelere saldırılar düzenleyerek protesto eden aktivist grubu.
2008 yılından itibaren, giderek işbirliği ile yapılan uluslararası internet saldırıları, önceden bildirilmiş protestolar ve genellikle sinema ve telif hakkıyla korunan diğer eserlerin ticaretini yapan firmaların korsan yayın karşıtı kapmaya larına karşı diğer eylemler ile anılır hale geldi. Eylemler, kendilerini “Anonim” olarak tanıtan kimliği belirsiz kişiler tarafından yapılmaktadır.
Türkiye de En Çok Tanınmış Hacker Grubu ;
1)RedHack (Kızıl Hacker)
Redhack  (Kızıl Hacker lar, Kızıl Hacker lar Birliği), 1997 yılında kurulan, kendilerini marksist  ve sosyalist  olarak tanımlayan hacker grubu. Şubat 2012′de Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün internet sitesini çökerterek adlarını duyuran grup aynı zamanda Türkiye genelinde yaklaşık 350′ye yakın emniyet müdürlüğü sitesini geçici bir süreliğine çalışamaz hale getirdi. Grubun çekirdek kadrosunu oluşturan üye sayısı 12 olduğu tahmin ediliyor.Bu Grup Sosyal Medyada ve Haber Sitelerine o kadar çok konu olduki, artık bu grubu tanımayan kalmadı diyebilirim.Artık bu hacker grubunun bir filmi bile var.Filmin adı Red, Grub bu filmden herhangi bir kar amacı gütmedi,herkes  youtube’ dan bu filmi izleyebiliyor..Şu Ana Kadar 325,000(20,03,2013)Kişi Filmi İzlemiş Durumda…
2)Ayyıldız Tim
Ay yıldız Tim 2002 yılında kurulmuş olup, 50.000 bine yakın üyesi ve 500′e yakın hacker grubu olan Türkiye’ye karşı internet üzerinden karşıt güçler tarafından yapılan ve yapılacak olan siber saldırılara karşı gönüllü olarak lobi faaliyeti sürdüren bir organizasyondur.Çoğu beyaz hacker dır. Ay yıldız Tim bu faaliyetlerinde, özellikle ülkemizi hedef alan ülke ve unsurları belirleyerek, planlanan veya yapılacak olan herhangi bir saldırıya karşı cevap vermeyi kendine görev edinmiştir. Kuruluş amacımızın en önemli unsuru Devletçilik olmuştur. Ülkemizin kurumlarına, devlet adamlarına, manevi değerlerimize yapılan saygısızlıkları ülkemizin bütünlüğüne yapılan bir saldırı olarak görürüz ve ona göre adımlarımızı belirleyen hacker grubu. Başta İstihbarat Birimleri olmak üzere, Emniyet teşkilatlarını, Askeri orduya karşı yapılmış olan herhangi bir hareketi kabullenmeyen Ay yıldız Tim internet sitelerinde veya facebook’daki sayfalarında kesinlikle siyasi konulara izin vermemektedirler. Ay yıldız Tim birlik ve beraberlik yanlısı olarak varlığını sürdürerek, ırkçılıktan uzak, Edirne’den Kars’a kadar ülkemizi seven herkesi tek bir çatı altında birleştirmeyi amaçlamaktadır. Kendilerine basında Bordo Bereli Hacker’lar ve Sanal alemin askerleri denilmektedir.
SİBER SAVAŞ VE TÜRKİYE
“İnternet sınır tanımıyor. Bu yüzden hangi örgüt veya ülkenin düşmanımız olacağını ve bize saldırabileceğini bilemeyiz. Mavi Ordu’nun asıl hedefi meşru müdafaa yapmak. Hiç kimseye saldırma eğiliminde değiliz.”
Bu sözler, Çin Hükümetinin internet ağlarını dış saldırılardan korumak amacıyla, özel olarak seçilmiş ve yetiştirilmiş otuz bin kişiden oluşan “Mavi Ordu” projesinin önde gelen araştırmacılarından Xu Guangyu’ya ait. Çin hükümetinin son yıllarda aldığı bir karar üzerine oluşturulan bu birlik, olasısiber tehditlerden ülkeyi korumak amacıyla görevlendirildi. Günümüz dünyasında “sıcak savaş”lar yerini “siber mücadele”lere bırakırken, bu konuda ülkeler de yavaş yavaş harekete geçmeye başladı. Çin’in “mavi ordu” su, dünyanın süper güçlerinin “siber savaş” üzerine aldığı tedbirlere sadece bir örnek.
Öteki tarafta Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti, geleceğe dair planların bulunduğu raporda “düzenlenebilecek siber saldırılara karşı askeri müdahalede bulunabilme” yetkisini elinde bulundurduğunu söylüyor. ABD’nin sözde “son çare” olarak tanımladığı bu yetki internet güvenliğinin önemini gözler önüne seriyor. Görünen o ki dünyanın süper güçleri “siber savaş” konusunda gizli veya açık önlemler almakta.
Anlaşıldığı üzere, yarının “dünya savaşı” silahlarla, mühimmatla veya sıcak çatışmayla değil, bir kablonun ucundaki bir bilgisayardan yapılan ilk saldırı ile başlayan, siber ortamda devam eden bir savaş olacak. Peki Türkiye bağımsız bir devlet olarak bu gelişen savaş teknolojisi karşısında neler yapmalı? Yeni uygulamaya koyduğu “e-devlet” projesini koruyacak bir siber savunma sistemine sahip mi? Dünyanın en büyük ordularından birine sahip olan ülkemiz, bu değişime ayak uydurabilecek mi?
Bu konuda yapılan araştırmalar hiç de iç açıcı değil. BTK ve TÜBİTAK tarafından düzenlenen “Ulusal Siber Güvenlik Tatbikatı” nın sonuçlarına göre, tatbikata aralarında TTNET, Turkcell, ODTÜ, UEKAE ve Adalet Bakanlığı’nın da bulunduğu 41 kurum katıldı fakat bu 41 kurumun hiçbiri tatbikatta başarılı olamadı. Bazı kurumların ise siber saldırılara karşı tamamiyle  savunmasız olduğu ortaya çıktı. Bu kurumlarımızın gerçek bir saldırıda işleyemez hale gelmesi, tamiri mümkün olmayan sonuçlar doğurur.
Bütün bu olumsuz sonuçlarla karşılaşmamak için, güçlü bir devlet ve her türlü saldırıya karşı koyabilecek bir orduya sahip olmak için hiçbir eksiğimiz yok.
Avrupa’nın en genç nüfusuna sahibiz. Tahminen 1,4 milyon üstün yetenekli bireyimiz var. Çalışma ortamı bulamamış ve göç etmiş beyinlerimiz var. Kısacası gelişen ve değişen modern dünyada yerimizi almak için her şeye sahibiz.

HİKMET SİVRİ

Genel Başkan

TÜMBEYDER

TÜM BAĞ KUR EMEKLİLERİ YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com