- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

TEPELER ARASINA, TEPELERİN ETEĞİNE KURULMUŞ BİR ŞEHİR… KARABÜK…

Karabük iline – şehrine – Ülkemizin ilk Demir Çelik Fabrikalarına ismini veren, kedi tırnağı gibi dikenleri olan, dalları,  gövdesi kara olan, yeşil yapraklarıyla kuşları koruyan, mini üzüm salkımı gibi çiçek toplulukları olan, ufo lara benzeyen meyvesi ile çocuklara oyuncak olan, bahçe duvarı gibi bahça ve tarla sınırlarına kesilerek konarak avla görevi yapan, şifasını bilmediğimiz, görüp geçtiğimiz, kesip attığımız, yakıp yok ettiğimiz bitki; KARA BÜK  (Siyah bük-diken çalı)

Cumhuriyetin kuruluş tarihlerinde kurulan Sümerbank’ın ortaklığında, Sümerbank sermayesi ile Türkiye Demir ve Çelik İşletmeleri kurulmuştur.

İlk temeli, Karabük ili, Eskipazar İlçesi, Hamamlı köyü ile Bayındır Köyleri arasına kurulmaya karar verilmiş ve ilk temeli buraya atılarak, isim olarak ta İsmetpaşa İsmi verilmiştir.

Sonraları, askeri olarak savunmasının güç olacağı düşüncesi ile Mareşal Fevzi Çakmak tarafından, bu günkü yeri olan Karabük’e kurulmasına karar verilmiştir.

O günlerde, bölge bataklık, çevresi çeltik tarlaları ile çevrili, bolca sivri sineğin olduğu, bölgede sıtma hastalığının yaygın olduğu, sıtma savaş derneği elemanları ile, köylerde insanlar sıtmaya karşı aşılanmaktadır. Çok güç ve sağlıksız bir ortam ve çalışma

şartları yaşanmakta, bölgede, zatüre ve verem gibi akciğer ve solunum yolu hastalıkları yaygın olarak yaşanmaktadır.

Kastamonu Ballıdağ verem savaş senatoryumu, Karabük Büyükdüz yaylası, verem savaş rehabilite merkezi hizmet vermektedir.

Bölge insanlarının adamlarının bir kısmı, kurtuluş savaşında şehit olmuş veya esir düşerek düşman ellerinde kalmıştır.

Bölgede bulunan insanların-adamların bir kısmı, Zonguldak kömür ocaklarında mükellefiyet kanununa göre mecburi istihdama tabi tutulmakta, Safranbolu’da bulunan sanatkar erkeklerde orduya ve devlet kurum ve kuruluşlarına ayakkabı-barutluk-erzak torbası ve benzeri günün ihtiyaçlarını yapmakta, kumaş, tela, bez, örtü, gibi dokumaları el ve ev tezgahlarında yapmaktadırlar.

İşte o günü, günleri okumak anlamak pek te kolay değildir.

O günün şartlarında, demir çelik fabrikası kuracaksın.

Elektrik nedir bilemezsin, elektrik teli seni çarpar öldürür, öldüreni göremezsin, trenin önüne yesin diye ot koyarsın, radyonun sesini duyar kaçarsın, birçok şeydan ürker kaçarsın.

Bu durumda, demir çelik fabrikalarında çalışacak insanları bulmak, yapacağı işi öğretmek adeta imkansız gibidir.

Bir de ne dediği anlaşılmayan, başında zabit gibi duran, Alman – İngiliz – Fransız Mühendisleri ve Teknik elemanları vardır.

Bir taraftan fabrika kuruluş çalışmaları sürerken, bir taraftan da eğitim çalışmaları devam etmekte, Karabük Demir çelik İlk Okulu, Karabük Demir Çelik Lisesi, Karabük Çıraklık Okulu, Karabük İş okulu (Sanat okulu-Tekniker okulu)

Karabük Köprü başında işçilerin yatacakları, uyuyacakları-dinlenecekleri, yemek ihtiyaçlarının karşılandığı, hamam-berber ihtiyaçlarının karşılandığı, caminin bulunduğu, işçi kampı sayılabilecek pavyonlar ismini verdikleri sosyal tesisler mevcuttu.

İşçiler burada ikamet eder, ayda bir veya birkaç ayda bir ancak köylerine giderlerdi. İşçiler genel olarak köylerine yürüyerek gidip gelirlerdi, Karabük’te ve Safranbolu’da işçilerin evleri ve ikamet edecekleri mekanlar yoktu. Karabük ve Safranbolu’daki

binaların bulunduğu yerler, buğday tarlalarıydı. İşçiler pavyonlar ile fabrika arasında gidip gelen işçi vagonları ile gidip gelmekteydiler.

Demiryolu olan yerlere, posta treni ile gidilebilirken, araç gibi bölgelere yürüyerek gidilmektedir.

Yol yok-otobüs yok, yok oğlu yok.

1930’ ların Türkiye’sine, dünyasına baktığımızda, Karabük’e ilk demir yolunun yapılışına, Zonguldak demiryolunun-tünellerin açılışına bakmak, Karabük Demir Çelik Fabrikalarının ilk Yüksek fırınının Hindistan’dan sökülüp getirilip Karabük’e kuruluş hikayesini okumak, bir numaralı bu yüksek fırının, o günün genel müdürünün kızı tarafından ateşlenişi ile bu fırına ülkü isminin verilişi gibi, adeta bir varoluş destanı.

Her Karabüklü, Karabük’ün kuruluş hikayesini tüm yönleri ile öğrenmeli, öğretilmeli, Karabük belgeseli hazırlanmalıdır.

Karabük Üniversitesi tarafından tez olarak ele alınmalıdır.

Karabük demir çelik fabrikalarının kuruluşu, kuruluş çalışmaları, makine ve ekipmanları, bu güne kadar yapılan imalatlar ve üretimler, yapılanların bu gün güncelliğini sürdüren ve halen ihtiyaç olan üretilenlerin teknik ve teknolojilerinin, üretim prosesini, proje ve hesaplarının gün yüzüne çıkarılması gerekmektedir.

Radyo ve televizyon direkleri-karayolu ve demiryolu yapım ve montaj projeleri-alçak ve yüksek basınç kap ve kazanları-dövme kaliteli çelik üretimleri-büyük çaplı dişle işleme azdırma-ısıtma-normalleşme-menevişleme-kesme-dökme-dövme-say sayabildiğin kadarını.

Karabük, daraldı – sıkıldı – sıkıştı – bunaldı …

Karabük’e yeni bir planlama, yapılanma, uygulama, yeni yerleşim yerler gerekmektedir.

Karabük – Yenice Hattına, Karabük – Çerkeş – Ilgaz hattına RAYBÜS konulması, yeni yerleşimler açılarak şehir rahatlatılmalıdır.

CİLDİKISIK – HANKÖY – ESKİPAZAR – ORTAKÖY – İSMETPAŞA – KURTÇİMENİ – ÇERKEŞ – ATKARACALAR – KURŞUNLU ve ek bir hat ile ILGAZ Demiryolu güzergahına ve

KARABÜK – PİRİNÇLİK – BOLKUŞ – YENİCE – UZUNKUM  Demiryolu hattına RAYBÜS konularak, günde – sekiz on sefer karşılıklı yapılarak, Karabük’te büyük bir rahatlama yaşanılacak, Karabük ekonomisinde bir canlanma olacaktır.

Ilgaz kavşağına, RAYBÜS ile ulaşımın sağlanması ile ve ILGAZ TÜNELİ nin açılması ile, Karabük ekonomisinde etkin bir canlanma yaşanacaktır.

ILGAZ TÜNELİNİN açılması ile, Karabük – Kastamonu trafiğinde önemli bir azalma yaşanacaktır. Bu kaybın telafisi, Karabük – Ilgaz hattında raybüs çalıştırmakla olacaktır.  

Her neyse, bu günün bolluğu, çokluğu içerisinde, geçmişin yokluğunu, bilmek hayal etmek ve de bu günün varlığı ile şükretmek, mutlu ve umutlu olmak gerekmektedir.

Sayın okurlarım, yapılması gerekenleri yapalım, yapılması için istek ve taleplerde bulunalım,

İlgililerin, etkili ve yetkililerin, seçilmiş ve atanmışların ilgilerine ve bilgilerine sunarım.

 HİKMET SİVRİ  Genel BaşTÜMBEYDER

TÜM BAĞ KUR EMEKLİLERİ YARDIMLAŞMA VE DAYADIŞMA DERNEĞİ


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com