- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

KOK FABRİKALARI KOK TALİ ÜRÜNLERİ TESİSLERİ ÜRÜN DEĞERLENDİRME ANLATIMI

Kok kömürü; entegre demir çelik sektörünün ilk ana üretim tesisi olan, demir cevherinin ilk işleme tutulduğu yer olan Yüksek fırınların ana girdisidir.

Kok fabrikalarının esas ham maddesi de maden kömürüdür.

Maden kömürünün, havasız ortamda ısıtılması-yakılması, içinde bulunan, yanma sıcaklığında uçucu olan, maddelerin alınması ile kok kömürü oluşur.

İşte, kok kömüründen ayrıştırılan bu maddelerin, çevre hava kirliliğine sebep olmaması ve bu maddelerin kullanılabilir hale gelmeleri için, kok fabrikaları bünyesinde, bir rafineri yapılmıştır.

Bu kok tali ürün imalat rafinerisinde, uçuculuk derecelerine göre ayrıştırılan ve ayrıştırılabilir, onlarca, hatta yüzlerce ürün çeşitliliği göstermektedir.

Şu an aklımda olanları belirtecek olursam; benzol-benzen-nafta-naftalin-fenol-toliol-kısılol-efranj boya–Amonyum sülfat -RT9 katranı-zift gibi…

Benzol-benzen gibi maddeler; motorlarda kullanılan benzinlerin oktanlarının ayarlanmasında kullanılmakta.

Nafta-naftalin; yünlülerin güve denilen böceklerden korunması, bölgesel parazitlerin, asalakların,böceklerin ortamdan uzaklaştırılması için kullanılan maddelerin yapımında kullanılır.

Fenol; bakalit türü malzemelerin yapımında vs. kullanılmakta…

Ksilol ve efrenj boya ve türevleri; ağaç emperenye işlemlerinde, pinoteks tipi ağaç koruma sıvıları yapımı ve böcek öldürücü ilaç vs. maddelerin imalatında kullanılmaktadır.

Amonyum sülfat; tarımda gübre olarak kullanılmaktadır.

RT9 katranı ve zift; karayollarında asfalt yapımında kullanıldığı (son zamanlarda yasaklanmıştır) gibi, su izolasyonu-ses izolasyonu, elektrik izolasyonu, rüberoit ziftli kağıt, şıngıl çatı örtüsü, gibi birçok konularda kullanılmaktadır.

Petrol türevleri gibi çok büyük bir çeşitliliğe ve kullanım alanına sahiptir.

Karbon kimyası, günümüzün ve geleceğin en önemli konularından birisidir.

Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları gibi KOK FABRİKALARI bulunan tesislerde, Kok yan ürünlerinin yakılması, yasaktır ve çevreyi havayı ve tüm canlıları son derece sağlığını tehdit edecek şekilde etkilemektedir.

KOK TALİ ÜRÜNLERİ, günümüz sanayisinin aranılan, temininde güçlük çekilen ürün yelpazeleridir.

Kok tali ürün tesislerinin modernize edilmesi, ayrıştırılabildiği kadar ayrıştırılması, ürün çeşitliliğinin artırılması, ürünlerin günün ihtiyaçlarına göre pazarda satılabilir ölçeklerde ambalajlanması gerekmektedir.

Kok tali ürünlerinin kullanımı, değerlendirilmesi, konularında piyasa araştırmalarının yapılması, bölgemizde ürün haline getirme tesislerinin kurulması ile Karabük’e ekonomik sosyal katkılar – istihdam sağlayacak, yapılanmanın teşvik edilmesi, gerekmektedir.

 Kendimizi, bölgemizi, bölge ürünlerimizi, değerlendirilmeyen değerlerimizi tanıyalım, tanıtalım, ekonomik ve sosyal kalkınmayı yakalayalım.

 HİKMET SİVRİ

GENEL BAŞKAN

TÜMBEYDER

TÜM BAĞ KUR EMEKLİLERİ YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ  


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com