- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

BİNALARDA YAPILAN TADİLATLAR, FACİAYA YOL AÇMAMALIDIR.

2 şubat 2004 tarihinde, saat : 20,l5 sıralarında, Konya’nın, Selçuklu İlçesinde, Zümrüt Apartmanı yıkılmış, 92 kişi hayatını kaybettiği olayda 30 kişi de yaralanmıştı.

Basın Yayın Organlarından ve Haber ajanslarından aldığım bilgilere göre, Zümrüt Apartmanının, zemin katında ve bodrum katında yapılan tadilatların, binanın yıkılmasına – çökmesine sebep olduğu belirtilmiştir.

Ülkemizde-Bölgemizde, hatta Karabük’te; ticari kazanç uğruna binalarda tadilatlar yapılmakta, hat ta, kolonlar ve taşıyıcı duvarlar yıkılmakta, kapı ve pencereler açılmakta, alan genişlemesi yapılmakta, binaya ilave yükler yüklenmektedir.

Binalarda bu ve benzeri bilinçsiz, hesapsız, plansız, projesiz yapılan uygulamalar her an telafisi mümkün olmayan felaketlere yol açabilir.

Belediyelerin en önemli görevlerinden birisi de, kaçak inşaat gibi, plansız, projesiz, Belediyelerden izin-müsaade-görüş alınmadan binalarda yapılan tadilatlar ve ilavelerdir.

Ülkemizde, Zümrüt Apartmanı ile yaşanılan facianın, Ülkemizde ilk ve son olması için, ilgililerin, etkili ve yetkililerin, bulundukları makamın sorumluluğunu bilerek, gerekli kontrolleri ve denetimleri yapmaları, yaptırmaları, alınması gereken tedbirleri almaları, aldırmaları gerekmektedir.

Karabük İl olarak, birinci derece deprem bölgesinde bulunmaktadır.

Yapılmış yapılarda, binaların güçlendirilmesi yapılırken, Bölgemizde bazı binalarda yapılmış ve yapılacak olan tadilatların, önemle ve özenle ele alınması, hatalı işlemlerden vazgeçilmesi, alınması gereken önlemlerin ve tedbirlerin alınması gerekmektedir.

Son yıllarda, Ülkemizde depremlerin artış göstermesi, Bölgemizin birinci dereceden deprem bölgesinde bulunması, Bolu-Gerede, Gerede-İsmet paşa, İsmet paşa- Çerkeş, İsmet paşa- Eskipazar fay hatlarının ve kırıklarının, 60 yıldan beri, statik enerjisini boşaltmaması, Bölge yaşayanlarının daha dikkatli ve duyarlı olmasını gerektirmektedir.

Küçük menfaatler uğruna, telafisi mümkün olmayan büyük felaketlerin yaşanmasına sebep olmak, insana ömür boyu azap çektirir kanaatindeyim.

Felaket olmadan, ilgililerin, yasaların belirttiği sorumluların, etkili ve yetkililerin, bir an önce denetimlerini, kontrollerini yaparak, yapılması gerekenleri yapmaları, yaptırmaları gerekmektedir.

Tedbirlerimizi alalım, tedbirli olalım, sıhhat-sağlık-mutluluk içinde yaşayalım.


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com