- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

PROJE ARAYANLARA, PROJELER DEMETİ SUNUYORUM. BÖLGEMİZE VE KARABÜK’E ÖZEL OLABİLİR…
(Lütfen sonuna kadar okuyun ve okutun)

 TÜRKİYE, salyangoz, kurbağa bacağı, kapari gibi Türkiye’de neredeyse hiç tüketilmeyen ürünlerin satışından bir yılda 306 milyon 100 bin dolar

Kazandı…

 Karabük ili yüzölçümünün, % 68,8 i ormanlarla kaplı bulunmaktadır. Türkiye’de orman varlığı olarak birinci sırada bulunmakta, amma, orman ürünleri geliri bakımından son sıralarda yer almakta ve sınıfta kalmış durumdadır.

 Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 2012 yılı odun dışı ürünler kapsamında değerlendirilen ürünlerin ihracat rakamlarını açıkladı. Buna göre, dere balığı, salyangoz ve kurbağa bacağı gibi Türkiye’de neredeyse alıcısı bulunmayan ürünlerden 42 milyon 446 bin 562 dolar kazanıldı. Diğer ürünler ve ihracat rakamları şöyle:

İHRACAT REKORU

Çam fıstığı………………………….:  24 milyon 601 bin 471 dolar

Doğal mantarlar……………………:   13  milyon 681 bin 760 dolar

Kekik ……………………………….  :   39  milyon 958 bin 159 dolar

Defne …………………………………:    29  milyon 965 bin 246 dolar

Diğer tıbbi aromatikler……………:      7  milyon 844 bin 496 dolar

Kapari……………………………..:     19 milyon 693 bin 943  dolar

Ihlamur ve adaçayı……………….:     12 milyon 425 bin 726 dolar

Keçiboynuzu ve mamulleri………..:      6 milyon 839 bin 621 dolar

Çiçekçilikte kullanılan yaprak liken.: 11 milyon 973 bin 168 dolar

                                                       -18-

 

Kestane ve mamulleri……………..:    16 milyon 436 bin   81 dolar

Çiçek soğanlar ve kökleri…………:      2 milyon  85 bin  612 dolar

Bazı ürün ve yağlar……………….:     17 milyon 294 bin 118 dolar

Bazı bitkisel ürünler ……………  :      53 milyon 553 bin 438 dolar

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkilileri, Türkiye’nin, 4 bin 500 civarında tıbbi ve aromatik bitki çeşitliliği ile de dünya pazarında yer edindiğini belirterek, “Dünya defne yaprağı ve yağı ihracının yüzde 95’ini karşılayan Türkiye, kekik ihtiyacının yüzde 65’ini, çam fıstığı ihtiyacının ise yüzde 40’ını karşılıyoruz” demektedirler. Bakanlık, tıbbi ve aromatik bitkilerden daha fazla faydalanmak ve ekonomiye kazandırmak için envanter çıkarmaya başladı. Özellikle işlenmemiş olarak ihraç edilen orman ürünlerinin işlenmesi için de çalışma başlatıldığını belirtmektedirler.

Evet şimdi gelelim Karabük’ün, yapılanlarına ve de yapılmayanlarına;

Karabük il genelinin yüz ölçümünün YÜZDE 68,80 ni ormanlarla kaplı.

Yukarıda saydığımız tüm ihracat kalemlerinin en çok bulunduğu, yetişen ve yetiştirilebilecek olan ürünler tüm ürünlerin yeri, arazisi, iklimi ve toprağı KARABÜK ORMANLARI VE ORMAN ARAZİLERİDİR…

 Yukarıda belirtilen ihracat kalemlerinin bazılarından kısaca bahsedeyim. Bu konuları 2000 yılından beri yerel gazetelerde ve Ulusal gazete Dünya gazetesinde çeşitli vesilelerle yazmıştım.

-İhracatımızda en çok talep gören SALYANGOZLAR bölgemizden toplanmakta, Zonguldak ili, Devrek İlçesi,

Çaydeğirmeni beldesinde bulunan tesiste işlenmekte-ambalajlanmakta ve ihraç edilmektedir.

- Salyangoz üretimi ile ilgili olarak, Trabzon Karadeniz Teknik  Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde pilot çalışmalar yapılmış olup, üreme ve çoğalma oranının yıllık yüz kat olduğu, çok randımanlı ve kazançlı bir üretim olduğu ortaya çıkmıştır.

Tarım Bakanlığı tarafından SALYANGOZ ÜRETİMİ TEŞVİK EDİLMEKTE VE DESTEKLENMEKTEDİR…

 

-Fıstık Çamı, Karabük ormanlarında çok verimli yetişmektedir. Ancak her nedense bu güne kadar ihmal edilmiştir, bilerek veya kasten ağaçlandırma programına alınmamıştır.

-Karabük ormanları adeta mantar kaynamaktadır. Konu bu güne kadar ele alınmamış ve değerlendirilmemiştir. Orman Bölge Müdürlüğü ve İşletme Müdürlüğü, Orman Köylülerine konu ile ilgili bilgilendirme ve yapılandırma yapması gerekmektedir. Asli görevlerini onlarca yıl ihmal etmiştir. Konu ve konuların anlatıldığı Orman Mecmuaları, Orman İşletmeleri ve kuruluşlarının odalarında kalmıştır, halbuki bu anlatımların Orman Köylülerine ve köy odalarına ulaştırılması gerekmektedir.

-Kekik tüm Karabük ormanlarında ve meralarında  yetiştirilmektedir.

 -Defne ağacı yakın, komşu il ormanlarının ve kısmen de olsa alçak yerlerde bölgemizin ağacı durumundadır.

- Kapari Karabük merkez dahil, tüm Karabük arazilerinde doğal olarak yetişmekte, yüksek verimli meyveler vermekte, Karabük Cuma yanı halkı tarafından toplanarak, toptan satılmaktadır.

 -Tıbbi ve aromatik bitkiler bölgemizde çok miktarda ve çeşitlilikte yetişmektedir. Hatta son yıllarda, iklimlerin sıcak ve ılıman geçmesinden dolayı, değişik tıbbi bitkileri de bölgemizde görmekteyiz. Örnek verecek olursak; SARI KANTOR bitkisinin bölgemize geldiği kırlarda yüksek verimde yetiştiği ve çevreye yayıldığını gözlemlemekteyiz.

 - Ihlamur; bilhassa, Karabük’ün, YEŞİL YENİCE’sinin, has ağacıdır. Yedi derde deva çiçekleri ile, “Al beni, gör beni diye avaz avaz bağırmaktadır”.

-Ada çayı, bölge halkının, bildiği kullandığı tıbbi şifalı bitkisidir.

  -Keçi boynuzu ve türevleri Bölgemizde verimli olarak yetişmektedir.

 - Kestane; bölgemizde yüksek verimli yetiştirilebilecek ağaçlar sınıfındandır. Karabük şehir merkezi, Yenişehir mahallesinde yetişen At Kestaneleri bunun birer ispatıdır. At Kestanesinin faydaları ve kullanıldığı yerler, İnternette detaylı olarak anlatılmakta ve tüm dünyada meyve ve mamulleri aranmakta, yüksek fiyatlardan alıcı bulmaktadır.

 

-Bölgemizde başta salep olmak üzere, sayısız çeşitte orkideler ve soğanlar, tabii şartlarda yetişmekte, Salep yumruları, vatandaşlar tarafından toplanarak tüccarlara satılmaktadır.

-Bölgemizde, yağları çıkarılacak birçok bitki-çiçek-yaprak-meyve-kök-kabuk gibi materyallarda bulunmaktadır.

 Evet sayın okurlarım; Karabük’ümüzü tanıyalım, tanıtalım, bilinen ve bilinmeyen doğal tabii varlıklarını öğrenelim, öğretelim, bu güne kadar değerlendirilmemiş, değerlendirilebilir, değerlerimizi, değerlendirelim, değerlendirilmesi için her platformda mücadele edelim.

Bölgemizde ve Karabük il genelinde, ekonomik ve sosyal kalkınmayı başlatabilmek için,

 

 

ÜRETİM VE PAZARLAMA KOOPERATİFLERİ KURALIM

 ORMAN VE DOĞAL VARLIKLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ FİZİBİLİTELERİ HAZIRLAYALIM, ÖĞRENELİM, HALKA ÖĞRETELİM.

-         KONU İLE İLGİLİ KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ, İL MÜDÜRLÜKLERİNİN, SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNİN BİR VE BERABER PLANLAMALAR YAPMASINI SAĞLAYALIM.

-         DÖRT K’ YI KURALIM (Karabük kalkınma koordinasyon kurulu) (Benim 36 yıllık sevdam 4 K)

Bölgemizde ve Ülke genelinde, bu güne kadar, çiçeğinden-yaprağından-meyvelerinden faydalanılan ağaçlarımız kesilerek, katledilerek, yerlerine yangınlara duyarlı, yangın ormanları, iğne yapraklı ağaçlar dikildi. Bölgemizde, Ülkemizde ve tüm dünyada, çam ormanları yanmakta ve söndürülmesi de çok güç olmakta, telafisi mümkün olmayan maddi ve manevi yaralar açmaktadır.

Geniş yapraklı ormanlarda yangın çıkmaz, çıkarsa da çok ilerlemez. Çam ormanlarının dallarına kuşlar yuva yapamaz, dibinde ot bitmez, parazitler-asalaklar-böcekler çoğalır, ekolojik dengeler bozulur, yabani hayvanlar ve hayatları son bulur.

Ormanlarımızı yeniden yapılandıralım, ormanlarımıza, bölge iklimine uygun, yaprağından, çiçeğinden, meyvesinden, kabuğundan, kerestesinden, kökünden, kabuk altı suyundan değerler üretilebilecek, karışık ormanlar yapalım. Ormanlarımızda, Evcil, yerli ve yabani hayvanlar yetiştirelim. Ormanların dip otlarının hayvanlar tarafından otlanması ile, otlar yeşil kalır ve ormanlar yangına karşı duyarlı olmaz, yangınlar olmaz…

Ormanlarımızı mevzi parsellere ayıralım. Bu parselleri ELEKTRONİK ÇİTLERLE ÇEVİRELİM ve de bu parsellerde, BÜYÜKBAŞ – KÜÇÜKBAŞ – HAYVAN ÇİFTLİKLERİ KURALIM…

EVCİL VE YABANİ KANATLI HAYVAN ÜRETİMLERİ YAPALIM…ORMAN TURİZM ALANLARI YAPILANDIRALIM…

 

AV HAYVANLARI ÇİFTLİĞİ VE AVLAKLAR OLUŞTURALIM…BÖLGEMİZİN VE ÜLKEMİZİN EKONOMİK VE SOSYAL KALKINMASINA YARDIMCI OLALIM…

 

Tüm ilgililerin, ilgilenenlerin, etkili ve yetkililerin, atanmış ve seçilmişlerin, ilgilerine ve bilgilerine sunarım.

 

HİKMET SİVRİ

Genel Başkan

TÜM BEYDER

TÜM BAĞ KUR EMEKLİLERİ YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ 


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com