- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

Ulaşımın çözüm anahtarı raylı sistem

Gelişmiş ülkelerin trafik sorununu raylı sistemlerle çözdüğünü belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiye’de de trafikte yaşanan karmaşanın ´geliştirilen raylı sistemlerin toplu taşımanın omurgası haline getirilmesiyle´ aşılabileceğini söyledi.

Başkan Altepe, Türkiye´de ilk kez Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerince kurulan Raylı Sistemler Kulübü´nün açılışında konuştu. Raylı sistemlerin tüm boyutlarıyla ele alındığı toplantıya Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Raylı Sistemler Platformu Başkanı Cemal Alçık ve öğrenciler katıldı.

Başkan Altepe, kulübün açılışında yaptığı konuşmada, ulaşımda raylı sistemlerin önemine değindi. Artan nüfusla birlikte şehirlerde sıkıntıların baş gösterdiğini, yaşanan sıkıntılarda da trafiğin başı çektiğini belirten Başkan Altepe, raylı sistemlerin toplu taşıma sistemine adapte edilmesiyle bu sorunun giderilebileceğini kaydetti. Gelişmiş ülkelerde trafik karmaşasının aşılması için tüm yolların denendiğini, lastik tekerlekli çözümlerden diğer alternatiflere kadar çeşitli alanlarda tecrübe kazanıldığını hatırlatan Başkan Altepe, uzun denemeler sonucunda raylı sistemlerde karar kılındığını ve yaşanan sıkıntılara bu şekilde çözüm bulunduğunu kaydetti. Dünya ülkelerinde yaşanan bu tecrübenin Türkiye için de örnek olabileceğini belirten Başkan Altepe, “Roma´yı tekrar keşfetmeye gerek yok. Ne kadar yol açarsak açalım, lastik tekerlekli ulaşımla trafiği çözmemizin imkanı yok. Nefes alan bir ulaşım için mutlaka ama mutlaka, raylı sistemleri trafiğe entegre etmemiz gerekiyor. Biz Bursa’da bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz” dedi.

Bugün 4´lü katar metro vagonuyla 500 araçlık yolcu taşınabildiğini, bir tramvayın da 100 araçlık yolcuya eşit olduğunu vurgulayan Başkan Altepe, “Bunlar çok sıkıntılı rakamlar. Rahat ve çevreci bir ulaşım için cadde ve sokaklarımızı raylı sistem araçlara ve yayalara terk etmemiz gerekiyor. Dünya ülkeleri bunu yapmışlar. Biz niye bu deneyimleri tekrar yaşayalım?” diye konuştu.

Başkan Altepe, Raylı Sistemler Kulübü öğrencilerine Türkiye´de ilk kez Bursa´da üretilen yerli tramvay hakkında da bilgiler verdi. Büyükşehir Belediyesi´nin öncülüğünde yaklaşık 2 yıl önce başlayan çalışmaların sona erdiğini ve prototip üretimlerin Avrupalı akreditasyon kuruluşlarının tüm testlerinden başarıyla geçtiğini aktaran Başkan Altepe, ihalelere girmeye hazırlanan ve İpekböceği adını taşıyan tramvayın önümüzdeki yaz aylarından itibaren raylarda boy göstereceğini söyledi. 2023 yılında kişi başına düşen milli gelirde 30 bin dolarları hedefleyen Türkiye´nin teknoloji yoğunluklu üretimleri gerçekleştirmek zorunda olduğunu, Bursa´da üretilen İpekböceği tramvayının da buna örnek teşkil ettiğini belirten Başkan Altepe, “Türkiye´nin buna ihtiyacı var. Eğer 30 bin dolarları hedefliyorsak, kendi araçlarımızı ve markalarımızı üretmemiz gerekiyor. Neden Almanya´nın, Fransa´nın caddelerinde bizim tramvaylarımız, metro araçlarımız yol almasın? Artık üretildi ve geçtiğimiz ay son sertifikayı aldı. Türkiye; Avrupa´da bu işi yapan 6. ülke, firma da 7. firma oldu. Şimdi artık ihalelere girmeye hazırlanıyoruz. İnşallah önümüzdeki yaz aylarından itibaren ürettiğimiz tramvaylar caddelerde görülmüş olacak.” şeklinde konuştu.

“TEKNOLOJİDE AVRUPA TÜRKİYE’YE MECBUR”

Başkan Altepe, teknoloji yoğunluklu üretimlerde Avrupa´nın Türkiye´ye mecbur olduğunu dile getirdi. Türkiye´nin çok düşük işçilik maliyetleriyle daha yüksek kalitede sanayi üretimleri gerçekleştirebildiğini, Avrupa´dan hiçbir eksik tarafının bulunmadığını vurgulayan Başkan Altepe, “Aksine fazlamız var. Genç ve üretken bir iş gücüne, yeni ve yüksek teknolojiyle çalışan fabrikalara sahibiz. Az hatayla çok fazla üretimler gerçekleştirebiliyoruz. Demek ki Türkiye büyük bir avantaja sahip ve bu avantajını iyi değerlendirmeli. İnşallah üretecek ve dünyaya satacak, hedeflerimize ulaşacağız.” ifadelerini kullandı.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş, Türkiye´de yapılan hızlı tren çalışmalarıyla ilgili katılımcılara bilgiler verdi. Hükümetin ayırdığı kaynaklarla giriştikleri yolda Türkiye´nin yüzde 70-80´lik oranının yaşadığı her bölgeye hızlı trenle ulaşımı mümkün kılmak istediklerini belirten Bakan Yardımcısı Yahya Baş, “Şu anda Konya-Ankara ve Eskişehir-Ankara hatlarımız çalışır durumda. Hızlı treni İstanbul, Bursa ve İzmir´e ulaştırmak suretiyle, daha da rantabl hale getireceğiz.” dedi. 29 Ekim 2013 tarihinde İstanbul-Ankara hızlı tren hattını hizmete alacaklarını duyuran Bakan Yardımcısı Yahya Baş, “2023 hedeflerimiz çerçevesinde Sivas, Erzincan, İzmir ve Antalya´ya kadar uzanan bir güzergahta hızlı treni çalıştırmak istiyoruz. Bunu yaptığımızda, ülkemizin yüzde 70-80´inin yaşadığı bölgelere hızlı trenle ulaşmak mümkün hale gelecek.” diye konuştu.

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Türkiye´de ilk kez kurulan Raylı Sistemler Kulübü dolayısıyla öğrencilerini kutladı. Atılan adımın kendilerini gururlandırdığını söyleyen Rektör Yüksek, “Bize düşen, onlara her zaman destek olmak ve başarılı çalışmalara tanıklık etmektir.” şeklinde konuştu.

Raylı Sistemler Platformu Başkanı Cemal Alçık, Türkiye´de raylı sistemler ağını en iyi yere ulaştırmak için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini ifade etti. Kulübün kurulması konusunda 12 üniversiteyle görüştüklerini ve olumlu cevap aldıklarını belirten Alçık, “Bununla ilgili gerekli tüm altyapıyı oluşturduk. İnşallah önümüzdeki yıl faaliyette olacağız. Yaptığımız çalışmalarda bizlere desteğini esirgemeyen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve üniversite rektörümüz Prof. Dr. İsmail Yüksek´e teşekkürlerimizi iletiyorum.” dedi.

Açılışın sonunda Raylı Sistemler Platformu Başkanı Cemal Alçık, günün anısına Başkan Altepe´ye plaket takdim etti

 

HİKMET SİVRİ

Genel Başkan

 

TÜMBEYDER

TÜM BAĞ KUR EMEKLİLERİ YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com