- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

KARDEMİR AŞ. – ERDEMİR AŞ. HİSSE SENETLERİ VE KAMUOYU

Borsada zarar karın ikiz kardeşidir. Borsada kar etmek kadar, zarar etmekte doğaldır. Borsada zarar nasıl edilir; Genel olarak Borsada fiyatlar düşer, Özel olarak bir hisse senedinin temsil ettiği firma güç duruma girer ve batar. Eğer hisse senedinin temsil ettiği firma batmış ise yapacak bir şey yoktur. Tasarrufunuz sıfır olmuş demektir. (Geçmiş olsun.) Eğer firma güç duruma düşmüş ise, Hisse senedinin değeri düşer. Bu durumda yapılacak iki şey vardır;

 

Kaç para ediyor ise elden bir an önce çıkarırsınız, Firmanın düzelmesi ümidi var ise, hisse senedini bir yana atar, bir süre unutursunuz, Borsada fiyatlar genel olarak düşüyor ise yapabileceğiniz bir şey yok. Anadolu'da ne demişler "... Herkesle gelen düğün bayram..." zarara uğrayan sadece siz değilsiniz ki...

 

Son bir söz, hisse senedine yatan para birkaç değişik hisse arasında dağılmış ise, tamamının bir günde sıfır olması söz konusu değildir. Elinizdeki hisse senetlerinin değeri örneğin 150 milyon lira iken fiyatlar "gümler..." bakarsınız elinizdeki hisse senetleri 50 milyon lira ediyor. Hatta satmakta güçleşmiş... Olur böyle vakalar, üzülmeyin. İşin "Racon"u bu. Her çıkışın bir inişi olduğu gibi, her inişinde bir çıkışı mutlaka vardır.

 

Borsada her bir hisse senedinin fiyatı değişik nedenlerle inip çıkar. Fakat tüm fiyatlar bazı dönemlerde devamlı tırmanış veya devamlı iniş eğilimine girebilir. Bu eğilimler "her zaman rastlanmayan boyutlara" ulaşınca, alıcı ve satıcıların davranışını "psikolojik olarak" da etkileyebilir. Almaya niyeti olmayanlar bile "işler iyi gidecek, Borsa devamlı kazandıracak" havasına girip alıma geçebilir. İşte bu iyimser ortama yabancılar "BOĞA DAVRANIŞI" adını verirler.

 

Bunun tersi olur, işler kötüye gidecek, fiyatlar inişe geçiyor paniğine tutulurlar, bu psikoloji içinde ellerindeki hisse senetlerini satmak için borsaya koşar. Buna da yabancılar "AYI DAVRANIŞI" adını verirler. Bir de gözü hep başkalarında olan, başkaları alıyor ise şuursuzca alan, başkaları satıyor ise, düşünmeden satanlar vardır. Bunlarda başkalarının peşine takılmış "KOYUNLAR" dır. Bunların kurda, çakala yem olması her zaman mümkündür.

 

Anadolu'da "Ne kadar köfte, o kadar ekmek..." diye bir halk deyimi var. Borsa "bir imkan işidir" borsada mutlaka "kendi paranızla" oynayın. Sakın "Başkasının parası ile borçlanarak, kredi alarak, borsada oynamayın".

 

Anadolu'da "...Başkasının şeyi ile gerdeğe girilmez." derler. Hisse senedine yatırım yapmak, özellikle küçük tasarruf sahiplerinin kendileri için çok önemli olan üç beş kuruşlarını borsaya bağlamaları "YÜREK" ister. Endişeli bir yapıya sahip iseniz, yüreğiniz çok pimpirikli ise, kalbiniz pat - çat ediyor ise, paranızı başka yerlerde değerlendirin. Para kazanacağım diye akıl sağlığınızı kaybetmeyin. Hisse senedi yatırımı "HEYECANI TÜKENMEYEN" bir yatırımdır. Fiyatlar her gün oynadığından, eğer hassas bir yapıya sahip iseniz, her gün etkilenme durumundasınız.

Ya sevineceksiniz, ya üzüleceksiniz... Her sabah fiyatları izleyeceksiniz. Zor iş doğrusu...

 

Ereğli Demir Çelik Fabrikalarının hisse senetlerinin, tahmin edilemeyen spekülatif yükseliş ve düşüşlerinden dolayı Ereğli Halkının ne duruma düştüğünü biliyor musunuz? Ülkemizde en çok psikiyatri uzmanının Ereğli şehrinde olduğunu biliyor musunuz?

 

Çok kazanmakta, çok kaybetmekte, kalbi, sağlığı, aile mutluluğunu bozar. Siz siz olun, borsayı, hisse senedini, kumar gibi, milli piyango gibi algılamayın. Kumar hastası olmayın... Hisse senedi, bir tapudur, bir gayrimenkuldur. Uzun vadeli bir yatarım aracıdır.

Sıhhat ve sağlık içinde, hayırlı bol kazançlar dileğimle...

Saygılarımla,

 

Hikmet SİVRİ


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com