- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

KANOLA BİTKİSİ VE BİYODİZEL

KANOLA - CANOLA - KOLZA gibi isimlerle anılan, Buğday gibi tahılları yetiştiği her tür fakir - kurak topraklarda yetişebilen, yağından istifade edilen bu bitki bölgemiz için çok büyük bir avantaj olabilir. Ayçiçeği gibi yağlı tohumlar kategorisine girmektedir.

 

Türk Kalp Vakfı'nın verilerine göre, doymamış yağ bütün sıvı yağlarda bol olmakla birlikte yağlar arasında doymamış yağ oranı en fazla olan %93 ile KOLZA yağıdır. Ayçiçek yağının kullanıldığı her yerde kullanılabilen kolza yağı, lezzet olarak da ayçiçeği yağıyla benzerlik göstermekte olup DÜŞÜK KOLLESTROLLÜDÜR. KOLZA, dünya pazarında Kanada'da % 80'lik, Amerika ve Avrupa'da da % 50'lik bir paya sahiptir.

 

Ülkemizde üstün özelliklerinden dolayı ekimine başlanmıştır. Kolza bitkisinin yağından, Trakya, Bursa, Konya bölgelerinde Dizel yakıtı (Mazot) üretimine başlanmıştır ve satışı yapılmaktadır.

 

Dizel yakıt olarak kullanılması, gerek motor için ve gerek çevre hava kirliliği açısından üstün özellikler sağlamakta olduğu ispatlanmıştır. Piyasada çok rağbet görmekte olup, siparişle temin edilebilmektedir. Kolza bitkisinin kendisi ve yağı alınmış küspesi, hayvan yiyeceği olarak değerlendirilmektedir.

 

Kolza yağı da, yemeklik yağ olarak ve biyodiesel yakıt yapımında kullanılmaktadır. Bugüne kadar yapılan değerlendirmeler ve incelemelerden anlaşıldığına göre, KOLZA Bitkisi üretimi, Ayçiçeği ve Soya Fasulyesi gibi bitkilerin üretim miktarlarını geçeceği anlaşılmaktadır.

 

Bu bitkinin bir özelliği de üç ay gibi uzun süreli çiçek açmasından dolayı ARI YETİŞTİRİCİLİĞİ ve ÇİÇEK BALI üretimi için çok büyük avantajlar sağlamaktadır. Karabük Tarım İl Müdürlüğü bir an önce KOLZA BİTKİSİ üretimi konularında Bölge Köylüsünü bilgilendirmeli ve en azından pilot bir yer seçilerek ekimine başlanmalıdır.

 

KOLZA BİTKİSİ ile ilgili her tür bilgi ve doküman elimde mevcuttur. Bölge ekonomisine katkıda bulunabilecek her tür bilgiyi vermeye hazırım. İstenildiğinde ve organize edildiğinde, toplu bilgilendirme yapabileceğimi de belirtmek isterim.

 

Topraklar ekilsin, ağaçlar dikilsin, hasat yapılsın, para kazanılsın. Üretilen yerde, tüketim kolay olur.

Saygılarımla,

 

Hikmet SİVRİ


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com