- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

HİZMETTE SINIR YOK

Sene 1975 Balıkesir'de Yedek Subay olarak Askerlik görevimi yapıyorum. Hafta sonları çevre ilçelere gezmeye gidiyoruz. Bu gezilerimiz de benim ilgimi çeken bir konuyu sizlere anlatmak istiyorum.

 

Balıkesir'in şirin içesi Edremit'in dağında bir Fransız Kadın çok güzel bir köşk ve çiftlik kurmuş. Bu çiftlikte Tavşan yetiştirerek, üreterek ormana salıyor. Tavşanlar, üç ayda bir yavru yapar, üç aylık yavrularda yavru yapmaya başlarlar, yani hesabı zor bir üreme, çoğalma sürecindedirler. Bu bayan her ay ürettiği yüzlerce yabani tavşanı ormana, doğal hayata bırakıyor. Bu değerli çalışkan insana soruyoruz, Madam, siz bu yaptıklarınızdan ne amaçlıyorsunuz?

 

- Ben Türklerden unutamayacağım iyilikler gördüm. Bu iyiliksever insanlara katkıda bulunabilmek için bu işi yapıyorum. Çiftliğimde yabani tavşan yetiştiriyorum ve her ay ormana salıyorum. Tavşanlar ormanın içerisinde bulunan otlarla besleniyorlar, orman temizliğine katkıda bulunuyorlar, çoğalıyorlar ve bölge halkı bunları avlayarak et ihtiyaçlarını gideriyorlar ve kürklerini de pazarda satarak para kazanıyorlar. Dolayısıyla, ben hem ormanların gelişimine katkıda bulunuyorum, hem de bölge insanına tonlarca et gıda dağıtıyorum ve tavşan kürklerinin satışından da gelir elde etmelerini sağlamış oluyorum. Bu iş tenim hobim, çok zevk alıyorum, çevre halkı da beni çok seviyor, diyor.

 

Yapılan işi bir düşünün, ben çok etkilendim. O gün yapılan sohbet yıllar geçtiği halde hala hafızamda duruyor.

 

Ülkemizin en büyük ormanları bölgemizde bulunmakta, peki yabani hayvan varlığı ne durumda? Bana göre sıfır mertebesinde... Geyik, Ceylan, Karaca, Dağ Keçisi, Dağ Koyunu, Tavşan say sayabildiğin kadarını, bölgemizde ne kadar yabani hayvan var? Asgari ne kadar olmalıdır. Kanatlı hayvanların çeşit ve miktarı nedir? Sözde her yıl Devlet İstatistik Enstitüsü'ne sayılar bildirilmekte, acaba doğru rakamlar mı bilemiyoruz.

 

Devletimizin konu ile ilgili çalışmalar yapan birimleri var ama, Bölgemizde söz konusu bu çalışmalar yapılıyor mu, bilemiyoruz. Yapılıyor da belki ben duymamışımdır. Yabani hayvan üretim tesislerimizden, bölgemize ihtiyaç olan yabani hayvanların getirilmesi, akarsularımıza alabalık ve sazan balığı yavrularının bırakılması, hem ekolojik dengeyi sağlayacak, hem de bölge ekonomisine katkıda bulunacaktır.

 

BÖLGEMİZDE AV TURİZMİNİN YAPILMASI, ORGANİZESİ DE, BÖLGE TURİZM GELİRLERİNİ TAHMİN EDİLEMEYECEK MİKTARDA ARTIRACAKTIR.

Sayfa bitti, anlatacaklarım bitmedi...

Saygılarımla,

 

Hikmet SİVRİ

 

 

 

 

 


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com