- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

ENTEGRE ÜRETİM - ENTEGRE TESİS, KARDEMİR AŞ.

 

BÜTÜNLEŞME (ENTEGRASYON) : Maliyetleri birbirinden farklı olmakla beraber yekdiğerini tamamlayıcı fonksiyona sahip bulunan ünitelerin birleşerek tek bir gövde haline gelmelerine denir.

 

Sizlerce birkaç ilgi çekici üretim ve tesis anlatacağım;

 

Kürkü için üretile SİYAM Kedi Yetiştiriciliği: Kürklerinden istifade edilen Siyam kedisi gibi hayvanların yetiştirilmesinde maliyetlerin düşürülmesi, minimize edilmesi için, Kedi yiyeceği olarak farelerde yetiştirilir. Yetiştirilen fareler, kedilerin vazgeçilmez yiyecekleridir. Fareler, Kedilere verilerek beslenirler, Kediler kesilir kürleri alınır, gövdeleri farelere yiyecek olarak verilir. Kısacası kediler fareleri yer, fareler de kedileri yer. Üreticinin elinde kürk olarak kedilerin postu kalır. Nasıl? Üretim dediğin böyle olur işte...

 

Pekin Ördeği ve Tarla Balıkçılığı: Göl, gölet, tarla tipi balık yetiştiriciliğinde en önemli gider balıkların beslenmeleridir. Bu tip işletmelerde, Pekin ördeği, yabani ördek, kaz gibi hayvanlar da yetiştirilir. Balıkların en iyi ekolojik besin maddelerinden birisi de Ördek, Kaz gibi hayvanların dışkılarıdır, yani gübreleridir. Ördek ve Kazlar çevreden beslenebildikleri kadar beslenirler, bu arada üretici de yem verir. Üreticinin verdiği ve ortamdan yapılan beslenmeden balıklar da istifade ederler, Dolayısıyla işletme, üretici çok ucuza Ördek, Kaz ve Balık üretmiş olur.

 

Kanatlı Hayvan Kesimhaneleri: Tavuk, hindi gibi hayvanların kesildiği bu tesisler entegre üretim yaparlar, yapmazlarsa zarar ederler. Kanatlı hayvan kesimhanelerinin ana konusu, insanların yiyecekleri etin sıhhi şartlarda üretilmesidir. Kesim esnasında Tüy, kafa, ayak, barsak vs. atık maddeler çıkar, bunlar tesiste kurulan rendelik tesislerinde yem haline getirilirler. Bazı tesislerde tavuk, hindi ayaklan temizlenerek uzak doğu ülkelerine ihraç edilir. Tüyleri de bazı firmalara satılır. Yani hayvanların her şeyi en iyi bir şekilde değerlendirilir, para ettirilir. Ülkemizde bu hayvanların tüylerini işleyen tesis bulunmaktadır. Tavuk, hindi, ördek, kaz gibi kanatlı hayvanların tüyleri gazetelere verilen ilanlarla talep edilmektedir.

 

Küçükbaş ve Büyükbaş Hayvan Kesimhaneleri Yani Et Entegre Tesisleri: Kesilen hayvanların tüyleri, tekstil sanayi, jelatin ve tutkal imalat vs. kullanılır. Derileri, deri işleme tesislerine verilir. Etleri, her kısmı ayrı ayrı özelliklerine göre parçalanır, biftek, kuşbaşı, pirzola, kıyma, sucuk, salam, sosis, döner, köfte, hamburger vs. olarak işlenerek piyasaya arz edilir. Kanları, yem sanayi ve tutkal sanayinin imalatçılarına verilir. Kemikleri, kemik işleme tesislerinde kaynatılarak yağları alınır, bu yağlar, sucuk sanayi, sabun sanayi ve benzeri üretimde kullanılır.

 

Yağı alınmış kemikler, havasız ortamda yakılarak kömürleştirilir ve aktif karbon, cila vs. yapılır. Ülkemizde de öğütülerek kemik unu yapılır ve yem fabrikalarına satılır.

 

Sizlere çok fazla işin tekniğine ve teferruatına girmeden anlaşılabilir bir şekilde ENTEGRE üretim ve tesisler hakkında özet bilgi vermeye konuyu örneklerle özet olarak anlatmaya çalıştım.

Ülkemizin en büyük entegre tesislerinden birisi KARABÜK DEMİR VE ÇELİK FABRİKALARIDIR.

 

Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları komplike büyük bir entegre tesistir. Bu güne kadar imalat prosesinde ne gibi maddeleri değerlendirmiş, mamul hale getirmiş veya üretiminde ne tür katkılarda bulunmuştur. Bu konuyu sizlere anlatmaya çalışırsam, kitaplar dolusu bilgi sunmam gerekmektedir. Bu tesis bu gün daha önce yaptıklarının hangilerini yapmıyor veya prosesinde kullanmıyor ve yapılanları, yapmadığından dolayı ne kadar faaliyet zararına uğruyor, bunları hiç düşündük mü, gündeme getirdik mi?

 

Üretim prosesinde içinde değerlendirileceklerin yanında; çok büyük kuruluşlar, tesisleri (Çelik Konstrüksiyon, Dökümhane, Makine Fab. Vb.) acaba ne kadar değerlendirebildik, yüzde kaç kapasite ile çalıştırabildik. Sen ver parayı, ben harcayayım zihniyeti artık bitmelidir. Para vereceklere, Kardemir AŞ.'nin fizibilitesinin yapılarak somut proje ve programlarının verilmesi gereklidir. KARABÜK DEMİR VE ÇELİK FABRİKALARININ ve MÜŞTEMİLATLARININ, en kısa zamanda üretim planlamasının yapılması, zarar eden üretimlerin terk edilmesi, mevcutlar ile ne gibi imalatların yapılabileceği ve piyasanın da ihtiyaçtan göz önünde bulundurularak para kazanır hale getirmenin programları yapılmalıdır.

 

KARDEMİR AŞ.'nin önünde en büyük sorun ve geç kalındığında telafisi de mümkün olmayan konu kalifiye eleman problemidir. KARDEMİR AŞ. Bu gidişle, parası da olsa, kalifiye eleman yokluğundan dolayı büyük bir çıkmaza girecektir. Bu güne kadar konuyu sürekli olarak gündeme getirdiysek de, hep söylediklerimizin tamamen tersi yapıldı. İnşallah bizler yanılmış oluruz.

 

Bana sorarsanız, KARDEMİR AŞ. Mevcut personelini elden geçirmeli, yeni personel alımı, pratik ve teorik eğitimler vererek eğitmelidir. KARABÜK DEMİR VE ÇELİK FABRİKALARININ tam kapasite ile çalışması para kazanabilmesi için ONBİN eleman istihdam etmesi zorunludur. YÜZ TANE OTOBÜS, ON TANE ŞÖFÖR İLE ÇALIŞTIRAMAZSINIZ. DOKSAN TANE OTOBÜS OLDUĞU YERDE HURDAYA DÖNER.

 

Entegre Demir Çelik Tesislerinde, herhangi bir ünitenin durması tüm üniteleri otomatikman etkiler. 2002 yılının verilerine göre, bir iş çinin istihdamı için gerekli yatırım miktarı 100 Milyar lira olduğunu resmi kayıtlardan öğrenmiş bulunuyorum. Karabük Demir Çelik Fabrikaları gibi bir kompleksin, dolaylı olarak yapacağı istihdamı hesapladığımızda, işsizliğin had safhada olduğu ülkemizde ne denli önem arz ettiği ortadadır. Çok şey var yazacak, çok söz var söyleyecek ama yazılanları okuyan, söyleyenleri dinleyin nerede...

 

Karabük için geleceğimiz için, kendimiz için, yazılanlara söylenenlere önemli kulak verelim... El ele, gönül gönüle, hep birlikte KARABÜK için bir şeyler yapalım, yapmak isteyenlere destek olalım. Bu günler, bu işler böyle gitmeyecek, gelecek günler bu günleri aratır olacaktır. Bu günden tedbirimizi alalım, yarınlara mutlu bakalım.

Saygılarımla,

 

Hikmet SİVRİ

 


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com