- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

DOĞAL HAYATI KORUYALIM, YAŞATALIM

Doğal Hayatı anlatmak o kadar kolay bir iş değil, içinde yüzlerce hatta binlerce konu var. Ben sizlere bu yazımda, ormanlarımızdaki Yabani Hayvanlarla ilgili özet bilgi sunacağım.

 

Ülkemizde ve bölgemizde çok büyük ormanlarımız var. Bu varlıklarımız, dünyanın akciğerlerini oluşturmakta, dünya oksijen ihtiyacını karşılamaktadırlar. Ormanlarımızın, bizlere verebileceklerinden ancak % 10 'undan istifade edebiliyoruz.

 

Yaşlanmış, büyüme sürecini tamamlamış, kerestelik duruma gelmiş orman ağaçlarımızı kesiyoruz, kereste - odun vb. yapıyoruz. Yerine de yeniden ağaçlandırma yaparak gençleştiriyoruz.

 

PEKİ; Ormanlarımızın bir de YABANİ HAYVAN üretim potansiyeli var. Bu potansiyeli görebiliyor muyuz, Ülke ekonomisine kazandırabiliyor muyuz? Bazı aklı evveller kalkıyor diyorlar ki, Efendim yabani hayvanlar avlanmasın, doğal hayat mahvoluyor, yok oluyor diyorlar... Bu söz ve benzeri uygulamalar, Ülke imkanlarının yok edilmesinden başka anlam taşımamaktadır.

 

Nasıl ki ormanlarımızda zamanı gelmiş ağaçları kesiyorsunuz, kereste odun vs. olarak değerlendiriyorsunuz, yerine de yeni ağaçlandırma yapıyorsunuz, ormanlarınızı gençleştiriyorsunuz, İŞTE yabani hayvanları da avlayacaksınız, ETİNDEN, DERİSİNDEN, KÜRKÜNDEN vs. istifade edeceksiniz.

 

İsveç - Norveç - Danimarka - Hollanda hatta Almanya gibi ülkelere bakın, Milli gelirlerinin kaçta kaçı Yabani Hayvan geliri, Yabani Hayvan üretiminden kaç milyon dolarlar kazanıyorlar hiç düşündünüz mü?

 

Orman Bakanlığımızın konu ile ilgili ÜRETİM ÇİFTLİKLERİ var. Yeterli üretim yapılıyor mu, bilemiyoruz. Sizlere bir tanesini söyleyeyim. İstanbul'da Belgrat Ormanlarında Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne bağlı GEYİK YETİŞTİRME ÇİFTLİĞİ var, burada yetiştirilen Geyikler ormanlara bırakılıyor.

 

Bölgemiz, "Balta girmemiş orman" misali o kadar çok imkan ve fırsatlarla dolu ki anlatmakla bitmiyor. Sadece bölgemizde bulunan ormanlarımızda yetiştirilebilecek yabani hayvanların ekonomik değerlendirilmesini yapsak milyonlarca dolar gelir elde edilebileceğini görürüz.

 

Yabani hayvanların belirli bölgelerde tutulması, istenmeyen bölgelere çıkmaması için de çok kolay ve ucuz elektronik sistemlerde mevcuttur. Kısacası her konuda olduğu gibi tutuculuktan vazgeçelim, önümüzü görelim, imkanlarımızı değerlendirelim, ormanlarımızda Geyik, Karaca, Dağ Keçisi, Dağ Koyunu, Tavşan vb... üretelim. Akarsularımızda da Alabalık, Sazan Balığı yetiştirelim. ÇAYIN TAŞI İLE ÇAYIN KUŞUNU VURALIM. Ekonomimizi kalkındıralım.

Saygılarımla,

 

Hikmet SİVRİ


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com