- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

BİYOGAZ

Bütçemizin en büyük harcamalarından birisi de ENERJİ giderleridir.

 

BİYOGAZ : Hayvan, insan ve bitki kökenli organik artıkların (Bitki sapları, saman, mısır artıkları, şeker pancarı yapraklan, yabani otlar, sığır, at, koyun, tavuk gübreleri, mezbaha atıkları, insan dışkısı, çöpler, orman altı döküntüleri ve çeşitli yosunlar) havasız ortamda mikroorganizmalarca bozulmasıyla oluşan, metan, karbondioksit, hidrojen sülfür, oksijen ve karbon monoksit ihtiva eden yanabilen bir gaz karışımıdır. Biyogazın bazı özellikleri aşağıda verilmiştir.

 

Metan    (CH4)    %60-70

Karbondioksit (C02)    % 30 - 40

H2S, CO, 02 ve N2  % 1 - 5

ISIL DEĞERİ   4.700 - 6.000 KCal / m3.

 

BİYOGAZIN FAYDALARI : Çok yönlü bir enerji kaynağı olarak, ısıtma ve aydınlatma amacıyla kullanılabildiği gibi, elektrik enerjisine ve mekanik enerjiye çevrilmesi mümkün olmaktadır. Ayrıca biyogaz üretiminden sonra bitkisel ve hayvansal atıklar gübre değerleri % 20 artmış olarak tarım topraklarına verilebilmektedir.

 

Ülkemizin genel biyogaz potansiyeli: 2.633.054.000 m3 /Yıl.

Zonguldak il genelinin biyogaz potansiyeli: 41.610.461 m3 /Yıl.

Ülke genelinde tam bir değerlendirme yapılması durumunda toplam biyogaz üretim miktarı : 7.672.000.000 m3'tür. Milli Ekonomimize yapacağı katkıyı sizler hesaplayın.

 

Bölgemiz biyogaz konusunu pek bilmemektedir. 6 m3'lük küçük tesisten tutun da çok büyük tesislere kadar yapılabilme imkanı vardır. Köylerimizde biyogaz üretim tesisi kurabilmek için bireysel ve toplu tesis kurma imkanı da mevcuttur.

 

Kuruluş maliyeti ve işletme giderleri çok az olan biyogaz ünitesini kurmak ve yapmak işini kişinin kendisi yapabilmekte ve ustalık - teknik - teknoloji istememektedir.

 

Bilhassa köylülerimizin biyogaz tesisi kurmalarıyla, yakacak odun ihtiyacı da son bulacaktır ve orman ürünü odunlarımızda ülkenin diğer ihtiyaçlarında kullanılacaktır.

 

BİYOGAZ üretimi konusunda köylülerimizi, büyükbaş hayvan ve kanatlı hayvan yetiştiricilerimizi konu hakkında bilgilendirmek teşvik etmek gerekmektedir.

 

Söz konusu BİYOGAZ ÜRETİMİ konularında her tür bilgiyi verebilirim. Elimde 6 m3'ten, 100 m3 kapasiteye kadar her ölçüde proje mevcuttur.

 

Çayın taşı ile çayın kuşunu vuralım, bedava gaz yakalım, keyfimize bakalım.

Saygılarımla,

 

Hikmet SİVRİ


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com