- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

ATIK DEĞERLENDİRME TESİSLERİ

Dünyada ve Ülkemizde şehirleşmenin artması, her geçen gün kentlerin nüfuslarının artması, sanayilerin aşın üretim yapması, beraberinde birçok sorunu da meydana getirdiğini görmekteyiz.

 

Şehirlerin en büyük sorunlarından birisi de bireysel atıklar ve sanayi atıldan olmaktadır. Şehirlerde çöp dağlan oluşmakta, çevre sağlığını her geçen gün olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Bu sorunlar bölgemizde de yaşanmaktadır.

 

Çöplerden toplanan her çeşit malzemeler çeşitli şekillerde değerlendirilebilmektedir. Değerlendirilemeyen organik maddeler ise kimyasal reaksiyona girmekte, fermantasyona uğramakta, metan gazı oluşturmak çevreyi olumsuz etkilemektedir. Çöpler yakılarak buhar elde edilmekte ve buhar türbinleri ile elde edilen mekanik enerji, Elektrik Jeneratörleri ile Elektrik Enerjisine dönüştürülmektedir.

Uzun yıllar birikmiş, içerisinde organik maddeler olan çöp yığınlarında da sondaj yapılarak Metan Gazı alınmakta ve metan gazı ile çalışan Dizel motorlu Elektrik Jeneratörleri vasıtasıyla Elektrik Enerjisi üretimi yapılmaktadır.

 

Şehir kanalizasyon şebekelerinden çıkan atıkların arıtılmasında kullanılan arıtma tesislerinin atık maddesi olan çamurlar da, Ziraat de gübre olarak kullanılmaktadır.

 

Bölgemizde bulunan sıcak demir çekme haddehane tesislerinden çok miktardı DEMİR TUFAU çıkmaktadır. Bu atık maddenin en iyi değerlendirilme işlemi Demir Çelik Fabrikalarının sinter tesisleridir. SİNTER TESİSLERİ, değerlendirilemeyen, kullanılamayan Demir Cevheri Tozlarının ve Hadde Tufallarının, Kireç, Dolomit, Kok Kömürü Tozu ile karıştınlarak Sinterlenmesini yapmak, değerlendirilemeyenlerin, üretim artıklarının bu şekilde kazanılmasını sağlamak, Yüksek Fırına sinterlenmiş malzeme vermek, üretime katkıda bulunmaktır.

 

Ayrıca, Demir Tufalı gibi malzemeler, TOZ METALÜRJİSİNDE de kullanılmaktadır. Örneğin kendinden yağlı yatak imalatı yapımını gösterebiliriz. Demir Tufalı, demir oksittir. Bu mal2eme toz olarak yüksek basınçta preslenir, sonra pişirilir (sinterlenir) mukavemetli bir yapı oluşur. Yağ içerisinde bırakılarak yağ emdirilir ve makinelerde kaymalı kendinden yağlı yatak olarak kullanılabilir.

 

İçinde bulunduğumuz yüzyılda, atıklarımızı değerlendiremediğimiz zaman zararlı olmakta, yaşamımızı tehdit etmektedir. Atıklarımızı da değerlendirelim, üretime kazandıralım, sağlıklı çevre, sağlıklı bir toplum olalım, üretelim, kazanalım, kazandıralım.

Saygılarımla,

 

Hikmet SİVRİ


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com