- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

ARICILIK - BAL ÜRETİMİ

17 Mart 2003 tarihli gazetelerde yer alan bir haber dikkatimi çekti. 2002 yılında Muğla ilinde 35.633 ton Bal Üretildi. Ülke ekonomisine 142 Trilyon, 532 Milyar TL. katkı sağladığı belirtiliyor.

 

Her zaman yazılarımda üstüne basa basa demiyor muyum, "Üretelim, kazanalım diye..." Şimdi alın elinize kalemi bir hesap yapın, Muğla ilinin yalnızca bal üretiminden sağladığı gelir 142.532.000.000.000.-TL peki Karabük'ün gelir miktarı ne durumda karşılaştırın. Muğla ili, denizden çok yüksekte, San Çam Ormanları ile kaplı, reçine üretimi ile meşhur bir ilimiz.

 

Bölgemizin arazi yapısı ve Orman varlıkları hiç de küçümsenemeyecek büyüklükte. Üretim yapılacak o kadar çok konu var ki yaz yaz bitmiyor. Karabüklüler de üretmemek için direniyorlar adeta. Herkes maaşlı bir işe girme çabasında. Hiç kimse ben de bir şeyler üreteyim de, işsizlere iş vererek kazanayım diyen yok.

 

Konuştuğum birçok kişi, Hikmet Bey çok güzel şeyler yazıyorsunuz, bu yazılarına devam et diyorlar ama birisi de çıkıp ben bir şeyler yapmak istiyorum demiyor.

 

Güzel sözler söylemek, yazmak tabii ki çok iyi ama uygulamadıktan sonra neye yarar. Teknik Eleman olduğum halde, dikkat ederseniz hep teknik olmayan konulara değiniyorum. Sebebi de Karabük'te hiçbir şeyin yapılmadığı çok işlerin yapılabileceği, imkanların bol olduğu, herkese ve her keseye uygun işlerin bulunduğunu anlatmaya çalışıyorum. İlimizde kaç tane köyümüz var, köylerimizin kapladığı yüzölçümü ne, kaç kişi yaşıyor? Köylerimizin mevcut imkanları ne kadar değerlendirilebiliyor.

 

Sanayide olduğu gibi, tarımda da sektör oluşmalı, bölgesel olarak iklim, toprak yapısı, ürün çeşitlendirilmesi, belirli konularda ihtisaslaşmaya gidilmesi, satın alma, ambalajlama, pazarlama birimleri ve şirketleri kurulmalıdır.

 

Üretim ve satış birbirinden ayrılmaz halkalar topluluğudur. Yani bir zincirdir. Birisinin olmaması diğerini bir anda yok eder. Doğal, natürel ürünlere olan talep her geçen gün artmakta, üretici, üretilen alıcı, aldığını ambalajlayıp tüketiciye satıcı düzeni kurulmalıdır.

 

Üretelim, alalım, satalım, ekonomimizi ayağa kaldıralım.

Saygılarımla,

 

Hikmet SİVRİ


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com