- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

YOK OLAN BİR KÖY

İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ, İL ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜ ve İlgililerin bilgilerine...

 

Karabük ili, Eskipazar İlçesi Yazıkavak köyüne bir taş ocağı açılmıştır. İsmetpaşa-Karabük, Karabük-Safranbolu karayolu yapımında kullanılmak üzere mıcır ve benzeri alt yapı malzemeleri üretilmektedir. Ayrıca Kardemir AŞ. ye de malzeme verilmektedir. Bir üretim, imalat yapılmaktadır. Köyün taşı değerlendirilmektedir.

 

Buraya kadar her şey güzel. Gelelim şimdi güzel olmayana; Bir imalat-üretim yaparken, bir şeyleri yok etmek mi gerekmektedir?

-Taş kırma eleme tasnifleme tesisi,  TARIM ARAZİSİNE KURULMUŞTUR.

-Stok sahası olarak, TARIM ARAZİSİ kullanılmaktadır.

-Ocak işletmesinde ve Taş kırma eleme tesislerinde gerekli önlemler alınmadığı için işletmeden çıkan taş tozları TARIM ARAZİSİNİ-BİTKİ ÖRTÜSÜNÜ-CANLILARIN ve İNSANLARIN SAĞLIĞINI TEHDİT ETMEKTEDİR.

 

Tarım arazilerine, sanayi ve benzeri tesislerinin kurulamayacağı ile ilgili yasaların amil hükümleri vardır.   Bu ve benzeri tesisler birinci derece gayri sıhhi müessese iş yeri kapsamındadır. Kurma ve işletme ruhsatları almaları gerekmektedir. Çalışma Bakanlığı-Sağlık Bakanlığı ve Çevre Bakanlığı ve ilgili kuruluşların inceleme ve kontrollerinde bulunması gerekmektedir.

 

Gözden uzakta olmak, koruma ve kontrollerin yapılmamasını gerektirmez. Tesisin çıkarttığı taş tozlarının yakın zamanda bölge insanlarında akciğer hastalıklarına hatta telafisi mümkün olmayan akciğer kanserine yol açmasının sorumluğunu kim ve kimler üstlenecektir.

 

Kazalar ve felaketler gelmeden, alınması gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Bu tedbirler ve alınması gerekli önlemler. Kanun-yönetmelik-tüzük ve nizamnamelerde ayrıntılı olarak belirtilmiştir.

 

Taş ocakları nizamnamesi - İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü-Çevre Bakanlığının ilgili yönetmeliklerinin konu ile ilgili maddeleri -Tarım Bakanağının konu ile ilgili yönetmeliği ayrıntılı olarak yapılması gerekenleri ve uyulması gereken kuralları belirtmiştir. Yok olmakta olan köyün kurtarılması, insanlarının - canlılarının telafisi mümkün olmayan rahatsızlıklara maruz kalmamaları ve tarım arazilerinin kurtulması için geç kalınmadan yapılması gerekenlerin yapılması gerektiği kanaatindeyim.

İlgililerin, etkili ve yetkililerin bilgilerine sunarım.

Saygılarımla,

 

Hikmet SİVRİ


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com