- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

KARABÜK'TE EKONOMİ - MAL VE HİZMET ALIM İHALELERİ

Karabük'te, birileri bir şeyler konuşuyor, bilerek mi konuşuyor yoksa bilgi dağarcığı o kadar mı?

Efendim, Karabük'ten askeriye gitmiş, Karabük'ün ekonomisi bitmiş.

Bir insan bu kadar basiretsiz olabilir mi?

Babasından para alan askerden ve Üniversitede okuyan talebeden para kazanmayı düşünmek ekonomiyi bu platforma oturtmak, ancak olsa olsa,  acizliğin, cahilliğin bir neticesidir.

Bir belde, bölge halkının yapacağı en güzel şey, vatani görevini yapan askere ve yarının geleceği olan, tahsil yapan-okuyan gençlerimize maddi ve manevi yardımcı olmaktır.

Beyler, ekonomik kalkınmanın yolunu bu kafalarla bulamazsınız.

Önce Karabük'ü çok iyi tanımanız ve de Ülkemizi gezmeniz gerekmektedir.

Ekonomik ve sosyal olarak kalkınan, Beldelerimize, Bölgelerimize bir bakalım. Ne üretiyorlar-ne alıp satıyorlar-ne alıyorlar?

Konuşmuş olmak için, yanlışları konuşmayalım.

Karabük'te bulunan, Kurum ve kuruluşlar, bir yılda ne kadar mal ve hizmet satın alıyorlar? Bu aldıkları mal ve hizmetlerin miktarları kaç yüz trilyon bunu biliyor musunuz? Ve Karabük'te satın alınan bu mal ve hizmetlerin kaç kuruşu Karabük'e ikamet edenlerce verilebiliyor? Hiç bunu düşündünüz mü? 2002 ve 2003 yılının toplam mal ve hizmet ihaleleri ile Karabük'ün kaç trilyonu, Karabük dışına gitti biliyor musunuz?

Buradan Karabük'te bulunan Sivil Toplum Örgütlerine, Siyasi Parti Yetkililerine, ulu orta konuşan kendini etkili ve yetkili sayanlara seslenmek istiyorum.

Karabük'te okumuş okumamış ne kadar işsizimiz var?

Üniversite tahsilini ve askerliğini bitirmiş kaç tane gencimiz Karabük'te iş bulabiliyor? Karabük'ün ekonomik ve sosyal durumunu ve gidişatını beğeniyor musunuz? Karabük'te hangi kurum ve kuruluş, ne kadar mal ve hizmet alıyor? Alım şartları ve uygulamaları ne durumda? Karabük'te ikamet edenler, Karabük'te yapılan mal ve hizmet ihalelerinde neler ile karşılaşıyorlar? Bunları biliyor musunuz? Gelin bunları konuşalım tartışalım, açık oturumlar düzenleyelim, var mısınız?

Karabük'ü, Karabüklüyü seviyorum diyenler, Karabük'ün, Karabüklünün geleceğini yiyenler, çıkın er meydanına-Karabüklünün önüne konuşalım ekonomik ve sosyal olarak olup bitenleri, yürüyüp gidenleri... Karabük'te mal ve hizmet alım ilanları nasıl yapılır?

Karabük'te yapılan mal ve hizmet alım ihaleleri hangi kanun-yönetmelik ve tüzükler uygulanmaktadır?

Karabük'te ikamet eden, Esnaf- Tüccar-Sanatkâr-Sanayici-Müteahhit- Taşeron yok mudur ki, Karabük'te yapılan yıllık yüzlerce Trilyonluk mal ve hizmet alım ihalelerine girmezler, giremezler, girdiklerine de girip gireceklerine bin pişman olurlar.

Yapmayın Beyler, yapmayın. Güzelim Karabük'ü bulunduğu ekonomik ve sosyal bataklığın dibine ellerimizle itmeyelim. Olan Bize hepimize oluyor, her geçen gün Karabük bitiyor.

Karabük'ün ekonomik ve sosyal durumunu masaya yatıralım acımasızca yanlışlıkları ortaya koyalım, açık yaradan kimse ölmez. Hatalarımız: ve hataları tek tek dile getirelim, kısa-orta ve uzun vadede yapılması gerekenleri anlatalım. KARABÜK KALKINMA PLANINI YAPALIM. GELECE ĞİMIZE UMUTLA BAKALIM... 06.03.2004

Saygılarımla

 

Hikmet SİVRİ

 

 

İHALE: 2490 sayılı Artırma, eksiltme ve İhale Kanununa göre gerek artırma ve gerek eksiltme suretiyle kurulmuş usuller dairesinde resmi idarelere karşı müşteri, satıcı veya verici olarak çıkan isteklilerden yalnız birinin seçilerek yazılı had ile işin o istekli üzerinde bırakıldığını gösteren ve kanunen buna salâhiyettar mercilerin rey ve karar veya tasdikini gösteren mukavelelerden önceki muameledir. K.İ.K. Kamu İhale Kanununun da içeriği aynı anlatımı içermektedir.

Karabük'te, ihale yoluyla MAL ve HİZMET ALIMI yapan kuruluşlar nelerdir? Tabi oldukları kanun-yönetmelik ve tüzükleri nasıl uygulamaktadırlar? Karabük'te bir yılda alımı yapılan MAL ve HİZMET KALEMLERİ ve MİKTARLARI NE KADARDIR?

Ekonomisi dibe vurmuş bir kentte yaşayanların bunları bilmeleri gerekmez mi?

Karabük'te yapılan Mal ve Hizmet alımlarında, Karabük'te ikamet edenlerin, bu ihalelere girmeleri, gerekmez mi?

Karabük'te ikamet edenler, neden ve ne için bu ihalelere girmezler? Karabüklüler çok mu zenginler? Karabüklüler para kazanmayı sevmiyorlar mı?

Karabük'te harcanan paraların ne kadarı Karabük'te kalıyor?

Bu sorular ve de cevapları, bir zincirin baklaları gibi uzar gider.

Bir mal ve hizmet alımında uygulanan İHALE sisteminin ve kurallarının ana gayesi, UCUZ ve KALİTELİ MAL ve HİZMET TEMİNİDİR.

Bir malın ve hizmetin ucuz ve kaliteli alımının yapılabilmesi için,  rekabet şartlarının çok iyi bir şekilde yerine getirilmesi gerekmektedir. İşte bu gaye ile İLAN - DUYURU sistemi getirilmiştir.

MAL ve HİZMET alımı yapacak olan bir kuruluşun, öncelikle çok iyi bir duyuru yapması gerekmektedir. Hatta kendi kuruluşunda bir ilan tahtası oluşturarak alacağı mal ve hizmetleri ilan etmeleri gerekmektedir.

Hiç bir zaman, ihale sistemleri kapalı kutu olmamalıdır. Kuruluş sistemine aykırıdır.

Hükümetin konu ile ilgili ŞEFFAFLIK uyarıları dikkate alınmalıdır,  İhaleler, belirli firmalara veya şahıslara yönlendirilmemelidir. Karabük'te ve Bölgemizde bu işin en doğrusu, en güzeli, en sıhhatlisi,  TİCARET ve SANAYİ ODASININ bir organize ile işi ele alması gerekmekte.

TİCARET ve SANAYİ ODASI ne yapmalıdır? Ne yapabilir?

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası binasında kiracı olarak bulunan, Haddeciler Derneğini çıkararak, burasını, Ticaret Organizasyon birimi haline getirebilir.

Ticaret Organizasyon biriminin, Bölgemize kazandıracakları neler olur?

Karabük'te ve Bölgemizde yapılan tüm Mal ve Hizmet İhalelerinin ve alım tekliflerinin burada, Ticaret ve Sanayi Odası Üyelerinin bilgilerine sunulur.

Mal ve Hizmet alım ihaleleri ile ilgili dosya hazırlama, ihale kanunu vb. konularda bilgilendirme çalışmaları yapılır.

Avrupa -Birliğine girme sürecinde olan Ülkemizde,  Uyum yasaları, yeni yatırımlar ve kredilendirme-teşvikler gibi konularda odaya gelen dokümanlar bulundurulur.

Ticaret ve Sanayi ile ilgili kanun-yönetmelik-tüzükler-tebliğler- karar ve kararnameler bulundurulur-KOSGEB-KÜSKED-İGME gibi kurum ve kuruluşların yayınları bulundurulur.

Beyler Karabük, ekonomik ve sosyal olarak dibe vurmuş durumda. Şehrimizin Sivil Toplum Örgütleri bir an önce yapılması gerekenleri yapmaları gerekmektedir.

Sayın Sivil Toplum Örgütlerinin başında bulunanlar, Sizlere sesleniyorum, bir araya gelelim, Bölgemizin ekonomik konularını bir panelle ele alalım, Halkımızın önünü açalım, bilgilendirelim.

Karabük ne alıyor? Ne satıyor? Kalem kalem tespit edelim. Kaçakları önleyelim.

Saygılarımla

 

Hikmet SİVRİ

 


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com