- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

ÜRETİLMEYENLERİ ÜRETMEK

Çok güzel, üretilmeyen ürünlerin üretilmesi çok cazip, hele bir de talep var ise tadından yenmez bir iş...

 

Bugüne kadar yazdığım yazılardan etkilenenler, bir arayış içerisine girmişler ve çeşitli sorular soruyorlar. Çok ilginç, hatta uçuk konuları anlatıyorlar, bir kaçını sizlerle paylaşmak istedim. Bilhassa Fransızların çok rağbet ettiği, ülkemizden ve bölgemizden her yıl toplanarak ihraç edilen Sülük Üretimi...

 

Bölgemizde yetişen, fiyatları yüksek olan, alıcısı her dönem bulunan, tabiatta doğal olarak yetişen Salep Bitkisi'nin üretimi...

 

Yine Avrupalıların yediği, yüksek fiyatlardan ihracatı yapılan Kurbağa Üretimi...

 

İnsanın içgüdüsünde macera, yapılmayanı yapmak, başarmak, isim ve cisim olarak öne çıkmak duygusu her zaman vardır. Her bitki ve canlının, yaşaması ve üremesi için gerekli şartların sağlanması ile birçoğunun üretimini yapmak çok kolaydır. Doğada yetişen miktarların, talebi karşılaması durumunda, hiçbir üretim, ekonomik, rantabl olmaz.

 

SÜLÜK ÜRETİMİ : Bu konuda gerekli çalışmalar, araştırmalar ve pilot uygulamalar, Dünya'da ve ülkemizde yapılmaktadır.

 

SALEP ÜRETİMİ : Üniversite, fakülte seviyesinde ele alınmış olup, yetiştirme yöntemleri ve uygulamalarına başlanmıştır. Ancak salep bitkisinin yetiştiği yer ve bölgelere baktığımızda, belirli hat ve fay hatları gibi belirli çizgi ve bölgelerde doğal olarak bulunduğu, yetiştiğini görmekteyiz.

 

Dünyada o kadar çok bilinmeyenler var ki bilinmeyenlerin öğrenilmesi, bilinmesi ile o şartların sağlanması ile ancak bu ve benzeri üretim yapılabilir.

 

Salep Bitkisinin üretiminin başarılması, ülkemizde çok büyük bir sektör olacak ve Milli ekonomimize çok büyük katıklar sağlayacağı kanaatindeyim. Her yönüyle hobi olarak da başlansa ve başarılsa, istikbal vaat eden çok önemli bir konu olur. En ideali, salep yetişen topraklar üzerinde çiftliklerin kurulması akla en uygunu olur kanaatindeyim.

 

KURBAĞA ÜRETİMİ : Ülkemizde kurbağanın toplanması, işlenmesi ve ihracatı, Trakya Bölgesinde yapılmaktadır. Meriç nehri ve kolları üzerinde, sazlık arazilerde bol miktarda üremekteler ve de o bölge halkı tarafından toplanarak, işleme tesislerinde işlendikten ve ambalajlandıktan sonra ihracatı yapılmaktadır. Doğal olarak bol miktarda üreyen, bölge halkının konuya yatkınlığı ve bölgede, toplama ve işlemenin gelir ve sektör olarak kabullenilmesi, ekonomik bir kültür oluşturması sebebiyle Trakya bu konuda tek tabancadır. Suni olarak üretilemez mi, Kurbağa çiftliği kurulamaz mı, evet, üretilebilir ve çiftliği de kurulabilir. Bulunduğu bölgeye de faydası olur, çünkü kurbağa, sinek gibi uçanları yer.

 

Bu ve benzeri üretimler, bölgesel kültür işidir. Yapılamaz demiyorum, yapılabilir ama neden macera, bölgemizde üretilecek, bölgemizin iklim, doğal yapısı ve kültürüne uygun o kadar konu var ki saymakla bitmez. Bir de şunu belirteyim; Karabüklüler bir iş yapmaktan ziyade işin magazin yönüne bakıyorlar gibi...

Yapacağını, yapabileceğini düşün araştır ve de uygula...

Saygılarımla,

 

Hikmet SİVRİ


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com