- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

ÜLKEMİZDE ve BÖLGEMİZDE TUVALET SORUNU

30 Temmuz 2003 günkü, Bölgenin Sesi Gazetesinde "bir yazı, "Tuvaletler neden temizlenmiyor”. Ülkemizin ve Bölgemizin en önemli konularından birisi de TUVALET konusudur.

 

Bizler kendimizi ve insanımızı hiç mi sevmiyoruz? Tuvalet ve tuvalet ihtiyacı, Bizleri direkt olarak ilgilendiren, sağlığımızla ilgili, olmazsa olmazlardan, vazgeçilmezlerden en önemlisidir.

 

1977 Yerel Seçimlerde, Karabük Belediye Başkanlığı’na Adaylığımı koydum Seçim Bildirgende belirttiğim konulardan birisi de tuvaletlerle ilgiliydi. O tarihlerde pazar yerlerinde tuvalet yoktu. Bu gün var amma nasıl? Bir bileniniz var mı? Belirli bir süre, aç-susuz durabilirsiniz amma tuvalet ihtiyacını gidermeden duramazsınız. Tuvalet ihtiyacını gidermek-defi hacette bulunmak sıhhat demektir, sağlık demektir.

 

Böbrek hastalıklarının, bağırsak hastalıklarının ana sebeplerinden birisi de tuvalet ihtiyaçlarının geciktirilmesidir. İdrarın tutulması sidik torbasını ve de dolayısıyla böbreklerin şişmesine, prostatın büyümesine sebep olmaktadır. Böbreklerin tahrip olması-büyümesi, tedavisi olmayan rahatsızlıkların meydana gelmesine sebep olmaktadır.

 

Tuvalet ihtiyacının zamanında giderilmemesinin sebep olduğu rahatsızlıklar ve hastalıklar, saymakla bitmez. Tuvaletlerin temiz olmaması, dezenfekte edilmemesinin yol açtığı bulaşıcı hastalıkları da saymak anlatmak için kitaplar yazmak gerekmektedir. Tuvalet konusu ile ilgili kanun-yönetmelik-tüzük ve nizamnamelerde bu_ konular ve hükümler yıllardan beri vardır. Uygulayacak olan ve uygulatmakla yükümlü olanlar, makam ve merciler tek tek belirtilmişlerdir. Atanmış ve Seçilmiş Yerel Yöneticiler konu ile ilgili çok büyük sorumluluklar taşımaktadırlar.

 

Halka açık tuvaletlerin yapılandırılması, denetlenmesi, yasaların amil hükümleri arasındadır. Görevlileri-sorumluları buradan göreve davet etmek hakkımızdır her halde...

 

Safranbolu gibi, Ülkemizi ve Bölgemizi tüm dünya ya tanıtan turistik bir bölgede, bırakın sabit tuvaletleri, hatta seyyar-mobil tuvaletlerin dahi bulunması, gelen turistlerin hizmetine sunulması gerekmektedir.

 

Sayın, Etkililere-Yetkililere-Sorumlulara-Görevlilere, buradan şunu söylemek istiyorum. "Lütfen, görevlerinizi-sorumluluklarınızı iyi öğrenin,  İnsan sağlığı-Toplum Sağlığı-Halk Sağlığı-Çevre Sağlığı gibi yetki ve sorumluluğunuza giren konularla ilgili Yasa ve düzenlemeleri okuyun öğrenin ve de uygulayın. Birileri çıkar ve Halk adına Sizleri görevlerinizi yapmamaktan dolayı Mahkemeye verir, ondan sonra yandım anam dersiniz. Benden söylemesi, Sizlerden yapması-yaptırması...

 

Herkes kapısının önünü süpürse, her etkili ve yetkili de görevini yapsa ve yaptırsa ne kadar güzel olacak memleketimiz... Kendimizi-İnsanımızı-Bölgemizi ve Ülkemizi sevelim, Ülkemiz-Bölgemiz- İnsanımız ve Kendimiz için yapabileceklerimizin azamisini yapalım, yapmak için gayretler gösterelim. Bölge Bizim, Ülke Bizim, Hepimizin... Sıhhat-Sağlık ve Mutluluklar içinde nice uzun yıllara hep birlikte yürüyelim.

Saygılarımla

 

HİKMET SİVRİ

 


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com