- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

SAĞLIK VE EKONOMİ

Sağlıksız toplumların, ekonomik ve sosyal olarak kalkınmaları imkânsızdır. Sağlıklı bir toplum olabilmenin tek yolu, sağlıklı iken alınması ve uyulması gereken kurallardır.

 

Bu kurallar ve yapılması gerekenler, Sağlık Bakanlığı’nın - Çevre Bakanlığı’nın ilgili kanun­a-yönetmelik ve tüzüklerde belirtilmiştir. Her nedense bu kuralların uygulanmasını sağlayacak olan Kurum ve Kuruluşlar, konu ile ilgili yaptırımlarım uygulamamakta, uymakla zorunlu olanlarda, uygulamalarda gerekli hassasiyeti göstermemektedir.

 

Toplumumuzda, çevre kirliliği-hava kirliliği-gürültü kirliliği had safhada sürmekte ve toplumsal sağlığımızı tehdit etmektedir. Bir bölgede görülen hastalık ve rahatsızlıkların istatistik bilgileri ele alındığında ve sebepleri araştırıldığında, ne tür rahatsızlıkların, hangi kirliliklerin etkili olduğu görülmektedir.

 

Hastalıkların-rahatsızlıkların lokal-mahalli-bölgesel araştırmaları yapıldığında, hastalık ve rahatsızlıkların sebebi ve sebeplerini bulmak pekte zor olmayacaktır. Bana dokunmayan yılan bin yaşasın fikri ve görev aşkının olmaması, toplumsal hastalıkları-rahatsızlıkları artırmaktadır.

 

Hasta-rahatsız olan insanlardan, istenilen-beklenilen iş veriminin alınması mümkün olmayacaktır.

 

Bölgesel ve Ülke genelinde yapılacak bir araştırmada, sağlık harcamalarımızın büyük bir kısmının, uymakla mükellef olduğumuz kurallara uymamanın meydana getirdiği hastalıklar ve rahatsızlıklar olduğunu görürüz.

 

Şehirleşmenin, tahmin edilenlerden çok fazla ilerlemesi, telafisi mümkün olmayan olayları meydana getirmektedir. Bu durumda, şehirlerimizde, şehir planlamasının çok iyi yapılması gerekmektedir.

 

Bir bölgenin-beldenin ve şehrin ekonomik olarak yapılanmasında ve planlamasında, coğrafi durumlarında göz önünde bulundurularak yapılandırılması ve yerleşim-konutların ver seçiminde çok dikkatli geleceğe dönük planlamaların yapılması gerekmektedir. Bir belde-bölge-mahal ve şehrin, ekonomik olarak kalkınmasında ekonomik yapılanmasında konu-branş seçimini birçok kriteri de göz önünde bulundurarak yapması gerekmektedir. Karabük’ün ekonomik olarak yaşadığı çöküntüler ve sürekli olarak dışarı göç vermesinin önüne geçilebilmesi ve yeniden yapılanması için kendisine elinde bulunduğu değerlerini de göz önünde bulundurarak, sektör ve sektörler belirlemesi gerekmektedir.

 

Hava kirliliği yapan sektörlerin mümkün ise izole edilmesi veya yenilerinin kurulmasının önlenmesi ve kirlilik üreten sektörlerin kurulmasından mümkün mertebe uzak durulması gerekmektedir.

 

Karabük’ün il ve ilçeleri olarak, doğal yapının ve imkânlarının ele alınarak temiz ve geleceğin istikbal vadeden sektörlerinin ele alınması gerekmektedir.

 

Karabük ve bölgemiz, sağlık turizmi açısından doğal olarak büyük imkânlara sahiptir. Bunların görülmesi, fizibilitelerinin yapılması, yatırımcılara somut-rakamsal bilgiler verilmesi gerekmektedir.

 

Sağlıklı, ekonomik olarak kalkınmış bir Karabük için el ele verelim, aydınlık yarınlara uygun, adım yürüyelim. Karabük’ü terk etmek, sevdiklerinden ve dostlarından ayrılmak, yeni yerlerde yeni düzenler kurmak-pekte kolay olmasa gerek. Davulun sesi uzaktan hoş gelir misali...

 

Karabük’ün ekonomik olarak bulunduğu durumun tespiti ile yeniden yapılanmanın, ekonomik olarak kalkınmanın planlamasının yapılması, sağlıklı-temiz-kazançlı sektörlerin seçilmesi gerekmektedir.

Saygılarımla,

 

Hikmet SİVRİ


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com