- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

TATLANDIRICI ve ŞEKERLEME İMALATI

Ülkemizde son yıllarda uygulanan ekonomik politikalar gereği, şeker üretimi ile ilgili olarak pancar ekimi konusunda uygulanan satın alma ve ürün azaltma uygulamaları, yeni iş kollarını da beraberinde getirmektedir. Pancar ekimi yapan çiftçilere alternatif, ürünler ekmesi önerilmektedir.

 

Ülkemizdeki şeker fiyatlarının yüksekliği, şeker mamullerinin yapısal değişikliklere gidilmesini zorlamaktadır. Yapısında şeker oranı yüksek olan bitki ve meyveler, atalarımızın yaptıkları ve natürel olarak nitelendirilen ürünleri yapmaya ve alıcısına yeni damak tadı ile sunmaya başlamışlardır. Pekmez-pestil-helva başta olmak üzere atalarımızın şeker-şekerleme-tatlı olarak kullanılabilecek ürünler yelpazesi yapılması ve talebi her geçen gün artmaktadır. Bir örnek verecek olur isek; Üzüm pekmezi-elma pekmezi-armut pekmezi. Her birisinin kendisine göre özellikleri ve ayrı ayrı damak tatlan vardır.

 

Sizlere ilginç gelecek bir tatlıyı belirteyim; Ardıç Reçeli... Çoğunuz duymamışsınızdır. Ardıç bölgemizde en çok bulunan bir ağaç türüdür. Ardıç meyvesini genel olarak Tekel alır ve cin-tonik içkisi yapımında kullanır. İlaç sektöründe de kullanılan ardıç meyveleri, zaman zaman ihraç da edilmektedir. Bu ve benzeri konular bölgemiz halkı tarafından pek bilinmemektedir ama öğrenilmesinde de çok büyük faydalar vardır.

 

2003 yılında şeker pancar alım fiyatı 90.000 - 100.000-TL./Kg.dır. 5 Kg. şeker pancarından bir kilogram şeker elde edilmektedir. Bölgemizde bulunan, şeker pancarı-elma-armut ve benzeri, şeker oranı yüksek olan sebze ve meyvelerimizden, lokum ve türleri - şekerleme ve türlerinin, hatta bölgemizin ismini verecek şekilde bir veya birkaç ürün-mamul yapmamız-üretmemiz gerekmektedir.

 

Safranbolu lokumu, Ülke genelinde ve Yurt dışında ününü yaymıştır.

Ülkemizde, nüfus oranına göre en çok kimya mühendisinin bulunduğu yer Karabük’tür. Bilhassa emekli kimya mühendislerimiz çoktur. Yeni mezun, işsiz Kimya mühendislerimiz, Gıda mühendislerimiz, Diyet uzmanlarımız, Şifalı bitkiler ve aromalar bölümü mezunlarımız var, yapacak çok iş var, yani un-şeker-yağ var,helva yapacak olan yok. Bölgemizde, her konuda ve her konumda yapılabilecek çok iş ve işler var, müteşebbis- girişimci-yatırımcı yok.

 

Bölgemizde tahsilli, tahsilsiz tüm işsizlerimizin aradığı tek şey maaşlı bir iş... Peki, maaşlı bir iş yoksa hep bu gün olduğu gibi ömür boyu gezecek miyiz?

 

Ülkemiz ve Bölgemiz için gıda sektörü, bilhassa başlık şeklinde belirttiğim tatlı-şekerleme ürünleri bilhassa natürel olanı ve yöresel özelliklerinde katılabildiği yiyecekler ve hediye olarak da götürülebilecek şekilde ambalajlı ve albenili olan, değişik damak tadına hitap edebilen mamullerin üretimleri her zaman kazandıracaktır.

 

Safranbolu lokumlarının tane olarak ambalajlanması, içerisine yöresel bir bitkinin kokusunun katılması ayrı bir önem ve Pazar kazandıracaktır.

 

Bilgisayarın başına oturunca aklıma geleni yazıyorum, yazılarımda, konuları öz ve özet olarak yazmaya çalışıyorum amma, konular Beni bir seyyah gibi alıp götürüyor sanki sonsuza, düşündüklerimi anlatamadan sonlandırmak mecburiyetinde kalıyorum.

 

Sayın Karabüklüler; “Ya bu deveyi güdersiniz, ya bu diyardan gidersiniz” atasözü gibi, Karabük’ten gitmek, yeni iş kurmak yerleşmek, Karabük’ten ayrılmak pekte kolay olmasa gerek.

 

El ele verelim güçlenelim, kendi işimizi kendimiz kuralım. Ekonomik özgürlüğümüze kavuşalım...

Saygılarımla,

 

Hikmet SİVRİ


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com