- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

KOJENERASYON TESİSİ - ATIK ENERJİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Dünyada ve ülkemizde, her konudaki üretimlerde, acımasız bir şekilde rekabet yaşanmaktadır. Yapılan imalat ve üretimlerde öyle bir hal meydana geldi ki, kar etmek için Halk tabiriyle "Suyunun suyunu hesaplamak, değerlendirmek" gerekmektedir. Şimdi "Suyunun suyunu değerlendirme" teknolojileri geliştirilmektedir.

 

Örnek verecek olursak, entegre tesislerde bu konu çok iyi değerlendirilmektedir. Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları buna bir örnektir. Aytaç Et Entegre Tesisleri ikinci bir örnektir. Kesilen her hayvanın tüm girdi ve çıktılarından azami istifade edilir. Bu anlattıklarım madde bazındaki konulardır. Bir de bunun enerji bazında olanı vardır. Şöyle ki;

 

Bir akarsuyunuz veya gölünüz var veya deniz kenarındasınız. Bir mahalli, ortamı, evinizi, iş yerinizi ısıtacaksınız veya soğutacaksınız. İşte yakınınızda bulunun bu kaynakların ısısı ile ortamın ısısı orasındaki ısı farklılığından istifade ile amacınıza ulaşabilirsiniz.

 

Konuya bir örnek Karabük'teki Sıcak Demir Çekme Haddehane Tesislerinden verelim. Kütük demiri tavlama işlemlerinin yapıldığı Tav fırınlarından atılan ısı, kalori ile yapılabilecek o kadar çok iş var ki. Ben sizlere ilgi çekeceğini düşünerek bir tanesini anlatayım ve bölgemizde yeni bir iş imkanı oluşsun.

 

STRAFOR imalatı için lüzumlu enerji, 130 derece santigratta su baharıdır. Bir sıcak demir çekme haddehane tesisinin tav fırınından atılan baca gazının enerjisi en büyük STRAFOR tesisinin ısı ihtiyacını karşılayacak kapasitededir.

 

Bu ve benzeri atık ısıların değerlendirilmesi, ısıtma ve soğutma sistemlerinin yapılması, hatta elektrik enerjisinin üretimi günümüzün konusunu teşkil etmektedir.

 

Günümüzde, kârlılığın yakalanması, kir nispetlerinin artırılması için her tesiste ve üretimde, kojenerjasyon tesisi ve benzeri, atık enerji kazanımı ve atık maddelerin değerlendirilmesi projelendirilmelidir.

 

Bakalım, görelim, değerlerimizi ve değerlendiremediklerimizi değerlendirelim.

Saygılarımla,

 

Hikmet SİVRİ


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com