- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

KATESA AŞ. KAGİSA AŞ.

Hayaller gerçek olur mu? Gerçekler hayal etmeden olur mu?

 

Karabük'te Bölgemizde Tekstil Sanayi, Hazır Giyim Sanayi, genel olarak fason üretim yapmaktadır. Karabük'te bir Tekstil Şirketi kursak, model çizim, kesim işlerini yapabilen, bir iş yeri açsan, tasarladığımız, giyimlerin kumaşlarını alarak, kesimhanelerde keserek ve bölgemizde bulunan, fason dikim yapan firmalarda diktirsek, ambalajlayarak, KATESA KARABÜKTEKSTİL SANAYİ VEYA KAGİSA KARABÜK GİYİM SANAYİ ismi ile piyasaya, hatta ihracata versek, nasıl olur? Hayali çok güzel, uygulaması da çok zor olmasa gerek.

Sadece ve sadece, Karabük'teki Tekstil Üreticilerinin aylak kapasitelerini değerlendirebilsek yeter de artar bile...

 

Karabük'teki Tekstil Firmalarımıza fason iş yaptırarak, ihracat yapan firmaların yaptığı işler çok mu zor ? Yaptıkları sadece organizasyon ve biraz da sermaye, öyle değil mi ? Ben mi yanlış düşünüyorum.

 

Bir an için Karabük’teki Tekstil Firmalarının aylak kapasitelerini bir çıkarın, hesaplayın, ve üretim, istihdam durumuna bakın. Bugün Karabük'te ve bölgemizde kurulu bulunan ve çalışan söz konusu firmaların ortalama çalışma saatlerine bakıldığında Yüzde Elli kapasite ile çalıştıklarını görürsünüz.

 

Bir günü 24 saat olarak ele aldığımızda en az, Karabük'te ve bölgemizde, tekstil sanayisinin gelirini ve istihdamını ikiye katlamış oluruz.

 

Dolayısıyla, Karabük Tekstil mamulleri ile de tanınır ve Karabük'ün bir markası olmuş olur. Bu ve benzeri çalışmalar, yeni yeni iş kollarını meydana getirir. Ekonominin lokomotifi olur, hatta Karabük'te ve bölgemizde bulunan Tekstil Firmaları da İstanbul'daki firmaların bazı sıkıntılarından kurtulmuş olurlar.

 

Bu ve benzeri icraatları ve uygulamaları diğer sektörlerde de yapmamız mümkündür. Hayal etmeden, gerçekler olmaz. Düşünelim, hayal edelim, kafa yoralım, elbet bir gün gerçekleşir, bir şeyler yapmayı düşünmek, arzu ve isteğinde bulunmak, bir noktasından başlamak, en azından sözünden, sohbetinden bahsetmek, başarıya atılan bir adımdır.

 

Üretelim, ürettirelim, üretim organizasyonları yapalım...

İnsan yazmaya başladığı zaman bir türlü bırakamıyor, konular bir zincir taneleri gibi sıralanıveriyor. Daktilonun sıkıştırışı, klavyenin tıkırtısı bir anda melodi oluveriyor ve insan o melodinin akışına kapılıp gidiyor, şimdi Ben de öyle...

 

KARSUSA AŞ. KARABÜK SUSTURUCU SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ

 

Akaryakıt ile çalışan ateşlemeli ve patlamalı motorlardan tutun da jet motorlarına kadar, tüm motorların egzoz, yani işi bitmiş gazların dışarı atılması, defi için kullanılan ses azaltıcı elemanları Susturucu adı verilir. Otomobillerde yani kara nakil vasıtalarında bu akşamları yapan, tamir edenlere de Egzozcu denir. Bunu hepimiz biliriz. Karabük ve Bölgemizde bu sektörde hizmet verenleri bir araya getirsek ve KARSUSA AŞ. Gibi bir isimle susturucu imalatı tesisi kursak nasıl olur. Efendim, Karabük'te birliktelik, ortaklık olmaz diyen çoğunluktadır.

 

Ama bir bakalım yakın tarihimize, Birinci ve İkinci dünya savaşlarına, birbirlerini yok etmeye çalışan o savaşların karşıtları, bu gün birleşmiş durumdalar ve daha dün birbirleri ile ekonomik savaş veren dev dünya firmaları, bugün birleşiyorlar, dünyada tröstler oluşturuyorlar. Peki, Bizim neyimiz noksan.

 

Karabük'te ve Bölgemizde Egzoz işleri ile uğraşan Esnaf ve Sanatkarlarımızın sayısına bir bakalım, maddi manevi, iş bilgi, beceri, hünerlerinin bir araya geldiğini kabul edelim, ortaya nasıl bir gücün çıktığını görürüz.

 

KARMASA AŞ. KARABÜK MAKİNA SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ

 

Karabük'te ve Bölgemizde bulunan, torna tesviye atölyeleri, genel olarak tamir, bakım ve münferit siparişlerin imalatları ile meşguller. Hiçbirisinde seri bir imalat göremezsiniz.

 

Karabük'te ve Bölgemizde bu şekilde kaç tane Torna Tesviye Atölyesi var, bunların ellerinde hangi kapasitelerde ve çeşitlilikte tezgah var, makine ve ekipmanlarının durumları nelerdir, bir de Karabük'te bulunan Haddehanelerin bünyelerinde bulundurduktan Torna, Freze vs. tezgahlara bir bakalım ve bölgemizin makine ekipman kapasitesini hesaplayalım.

 

Bir an için ideal bir birleşmenin, organizasyonun yapıldığını düşünelim, bu kurulu güce Karabük Demir ve Çelik Fabrikalarının elinde bulunan imkanları da kattığımızda, nelerin yapılabileceğini hayal edelim. Beyler bu anlattıklarım hiçte hayal değil, düşünmek, kararlı olmak, öne düşmek, problemleri göğüslemekle çözülmeyecek, yapılmayacak konu yok.

 

Karabük, Zonguldak yolunu, kazma, kürek, el, tırnak ile açan büyüklerimizin o günkü birlikteliğini, azmini, kararlılığını bir düşünün, bilmeyenleriniz Karabük, Zonguldak Demiryolunu bir incelesin ve de kaç yılda, hangi imkansızlıklarla yapıldığına bir baksın, Un var, şeker var ama helva yapacak insan yok...

 

 

 

KAMOSA AŞ. KARABÜK MOBİLYA SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ...

 

Sayın Okurlarım, Karabük'te ve bölgemizde yapılacaklar, yapılması gerekenler saymakla bitmiyor...

Karabük'te ve bölgemizde kurulu bulunan Marangoz ve Mobilyacıların adını bilmediğimiz fabrikaları bir inceleyiniz, bizlerin ne noksanı var seri üretim yapmamamız için ne engellerimiz var, bakalım ve de tespit edelim, önümüzdeki engelleri bir bir aşalım, birliktelikten kuvvet doğar.

 

KAOTOYESA AŞ. KARABÜK OTO YENİLEŞTİRME SANAYİ AŞ.

 

Al sana bir şirket daha, Karabük'te bulunan, Kaportacı, Oto Boyacısı, Oto Motorcusu, Motor Yeni, Oto Elektrikçisi, velhasılıkelam, Oto tamir ve bakımı ile iştigal eden Esnaf ve Sanatkarlarımızın sayısını, imkanlarını, bilgi ve becerilerini hesaplayın, bir araya geldiklerini ve modern her tür problemin giderildiği bir iş yeri kurduklarını düşünün, Bölge dışından dahi iş geldiğini görürsünüz. Bu sanatkarlarımız bu gün ne yapıyorlar derseniz, kelimenin tam anlamıyla sinek avlıyorlar...

 

Düşünmek, hayal etmek, konuşa konuşa, yapılabilir kararlar almak ve de alınan kararları, kararlılıkla uygulamak gerekmektedir. Benden yazması, Sizlerden de okumanız ve uygulamanız gerekmektedir. Var mı başka çare, kaldı mı başka yapacak şekil ve biçim... Düşün, taşın, yapmamakta direnirsen işsizlikten kaşın... Bugünler, var olmak, ya da yok olmanın karar günü... İş senin, benim, bölgemizin, karar vermekte, senin, benim ve bölgemizde çalışan ve yaşayanların...

Saygılarımla,

 

Hikmet SİVRİ


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com