- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

KARDEMİR AŞ. VE GREV KARARI

ANONİM ŞİRKET :    Bir unvana sahip, esas sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan ve borçlarından dolayı yalnız sermayesi ile sorumlu olan tüzel kişiliği haiz ortaklık. (T.T.K.269-474 Md.) Sermaye ortaklığıdır.

 

MURAHHAS AZA  :    Anonim şirketlerde idare meclisi adına bütün veya bir kısım işlemleri yapıma memur edilen idare meclisi üyesi.

 

MÜDÜR         :    Genel olarak, herhangi bir daire ve işletme başında bulunan ve o yerin idare sorumluluğunu yüklenen yetkili.

 

HİSSE : Pay, nasip, bir maldan veya işten herkese düşen, ayrılan kısım. Hisse; -hususi hukukta- müşterek mülkiyet iştirak halindeki mülkiyetteki paylar, şeriklerin şirkete iştirak nispetleri.

 

HİSSE SENEDİ  :    Gerçek, hisse ve gerek sehim terimleri pay manasını ifade etmekte oldukları gibi hisse senedi ve esham terimlerinin hukuki manasında şirket sermayesinin bir birine eşit paylarından bir parçasını temsil eden ve kanunu şekillere uygun olarak düzenlenmesi gereken bir belgeyi ifade etmektedir. Aynı manayı ifade etmek üzere Fransızca (action) kelimesinden Türkçeleşmiş (aksiyon) terimi de kullanılmaktadır.

 

HİSSEDAR :    Hisse sahibi aksiyon çıkaran şirketlerde aksiyoner, elinde hisse senedi bulunan (ortak)

 

GENEL KURUL: Dernek ve şirketlerde kanun ve ana sözleşmeler gereğince oy hakkına sahip üyelerden oluşan kurul, dernek veya şirketlerin en yüksek, en yetkili uzvu.

 

İŞVEREN  :    Hizmet erbabını işe avlan emir ve talimatları dahilinde çalıştıran gerçek ve tüzel kişiler G.V.K.62 md.

 

GREV :    Bir meslek veya işletmeye mensup büyükçe bir işçi gurubunun mücadele amacıyla belirli bir amaca eriştikten sonra yine işe devam etmek üzere birlikte ve önceden kararlaştırılmış bir plan dahilinde toptan işi terk etmeleri.

 

LOKAVT   :    Belirli bir mücadele amacında ulaşmak ve mücadelenin sonuçlanmasından sonra tekrar işe almak isteği ile büyükçe bir işçi grubunun planlı bir şekilde işten uzaklaştırılması.

 

Sizlere birkaç tanımlama yapmaya çalıştım. KARDEMİR AŞ.'de 07 TEMMUZ 2003 tarihinde GREV'E gitme kararını alanın pozisyonu nedir? Kardemir AŞ.'de çalışanların yukarıda belirttiğim tanımlamalarda ve hukuktaki yerleri, Türk Ticaret Kanununda belirtilenlerdeki yeri nedir? Çalışanlar, İŞÇİ midir? İŞVEREN midir? Sendikanın durumu ve pozisyonu nedir? Bu sorulara ve yukarıda belirttiğim tanımlamalara baktığınızda birkaç bilinmeyenli denklem ortaya çıkar. Bu denkleme ve ortaya çıkan problemleri de çözecek matematik uzmanı da bulamazsınız.

 

Kim, kimden ne istiyor? Bilinmeyenleri herkes biliyor. Bir yerlerde yanlışlıklar var, yanlışlıkları da cümle alem pek alasını biliyor. Bu işin sonunda Midyat'a pirince giderken, evdeki bulgurdan da olmak var gibi geliyor bana...

 

Sene 1986, zamanın Sanayi Bakanı Cahit ARAL Beyefendi, İzmir'de yaptığı bir toplantıda, Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları'nın ve benzeri kuruluşların kapatılacağını zikretti. Ben konuyu etraflıca ele aldım. İstişarelerde bulundum. 1987 Milletvekili seçimlerinde Zonguldak 2.Bölgeden, Yani Karabük'ten Bağımsız Milletvekilliğine adaylığımı koydum.

 

Tek gayem, Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları'nın kapatılacağını Bölge Halkına duyurmak, yapılması gerekenlerin yapılmasını sağlamaktı.

Saygılarımla,

 

Hikmet SİVRİ


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com