- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

KONJONKTÜR KONJONKTÜR (CONJONCTURE) POLİTİKASI

İşlerin gidişi, iktisadi hadiselerin birleşme ve inkişaf tarzı, iktisadı hayatın tezahürleridir. Üretimin artması veya eksilmesi, fiyatların inip çıkması, belirli sahalarda tüketimin çoğalıp az alması, işsizliğin artması veya eksilmesi, banka mevduatlarının gösterdiği değişmeler gibi muhtelif iktisadi hadiseler ve temayüllerin yekûnu (Konjonktür hareketi.)

 

Bir Memleketin iktisadi sahadaki gidişinin müsait olup olmadığını tetkik eden ilim, istatistikî malumattan manalar çıkarmak ve rakamları konuşturmak suretiyle ileriye ait tahminler yapmak imkânını verir. Bir Memleketin hayat şartlarının inkişafını ve fiyat hareketlerinin seyrini gösteren endeksleri hazırlamaya yarar.

İktisadi buhranları önlemek amacına dönük tedbirleri kapsayan politikaya da Konjonktür politikası denir. İstihdam hacminin toplu durum dalgalanmalarına bağlı olarak daralması sonucunda ortaya çıkan geçici fakat yaygın işsizliğe de Konjonktürsel İşsizlik adını vermekteyiz.

 

Evet, şimdi bu anlatımlardan sonra gelelim KARABÜK'E... İktisat kurallarına göre, Karabük Vilayetinin bu gün içinde bulunduğu durumu bir önceleyelim. Karabük'te yaşayanları, Memur, İşçi, Emekli, Sanayici, Esnaf, Tüccar, Çiftçi gibi sınıflandıralım. Gelir ve geçim durumlarına bir bakalım. Karabük'te yaşayan, tahsilli, tahsilsiz, vasıflı, vasıfsız, İŞSİZLERİMİZİ tespit edelim. Karabük'ün çok yönlü olarak insan kaynaklarının envanterini çıkaralım. Bir üretimde, en büyük maliyetli tek unsur insandır. Bir insanın çalışıp üretecek yaşa gelinceye kadar ki memlekete maliyetine baktığımızda milyarlarla ifade edilecek uçuk rakamları görürsünüz.

 

Bugün için en ucuz çalıştırılabilen makine insandır. Bu pahalı makinenin işsiz kalması, hele hele Türkiye gibi genç bir nüfus potansiyeline sahip ülkenin gençlerinin işsiz olması, affedilecek bir durum değildir.

 

Karabük'te işsizliğin asgari düzeye çekilmesi, ekonomik olarak kalkınması için öncelikle iktisadi kurallar çerçevesinde, istatistikî bilgilerin toplanması, rasyonel bir KARABÜK KALKINMA PLANLAMASININ yapılması acilen gerekmektedir.

Bunu da, Sizler, Bizler, Hepimiz el ele vererek, tek vücut olarak yapmak mecburiyetindeyiz.

 

Her konu ve her platformda, Seni, Beni bırakalım, doğruyu ve gerçekleri görerek, yapılması gerekenleri yapalım, yarınlara güvenle bakalım. Karabük'ten gitmek, göç etmek, göründüğü kadar da akılcı olmasa gerek. Ben yazayım, sizler okuyun, ama lütfen doğruların uygulanmasını da yapalım.

Saygılarımla,

 

Hikmet SİVRİ


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com