- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

FİZİBİLİTE VE YATIRIM

FİZİBİLİTE : Bir yatırım projesinin işletmenin politikasına uygunluğunu sağlamak amacıyla ekonomik ve teknik yönlerden yapılan, kuruluş yeri, hukuki sorunlar ve finansman araştırmalarını bünyesine alan, projenin etkinliğini tartışma imkanını veren bilimsel gerçeklere dayalı çalışma.

 

YATIRIM : Faiz, kira, kar veya temettü gibi bir menfaat temini amacıyla paranın arazi, bina, tahsis edilmesidir. (Diğer bir anlamla) Mevcut kapital mallarına ve teçhizat stokuna belirli bir devre içinde yapılan net ilavedir.

 

MÜTEŞEBBİS (Girişimci) : Üretim unsurlarının yeni terkiplere göre birleştirilip mal veya hizmet üreterek bunları kar amacıyla piyasaya süren ve işin rizikosunu üzerine alan. Diğer bir anlatımla; üretim unsurlarını yeni terkiplere göre birleştirip istihsal ve sürümü sevk ve iare eden ve işin muhatarasını yüklenen şahsiyettir. Son günlerde Karabük'te, müteşebbis arayanlar, müteşebbis olmak isteyenler, yatırım yapmak isteyenler, Karabük köy mü oluyor diyenler ve Karabük'ün ekonomik olarak bittiğini ileri sürenler, herkes bir şeyler söylüyor, yapmak istiyor.

 

Ben teknik kelimeler dalmadan, herkesin her meslek erbabının anlayacağı bir tarzda işi basit yönden ele alarak anlatmaya çalışacağım.

 

Bir bitkiyi, ağacı, meyveyi, yetiştirebilmek için, o bitkinin ağacın yetişmesi için gerekli olan şartları sağlamanız gerekmektedir. Bulunduğunuz bölgede bu şartlar var ise işiniz kolay, ucuz ve ekonomiktir. Yoksa maliyetleriniz çok yüksek olur ve randımanınız birden düşer.

 

Yatırım yapmak, üretim yapmak için, öncelikle bölgenizi, sosyal, ekonomik, sınaî, ham madde, ulaşım ve en önemlisi insan kaynaklan olarak çok iyi tanımanız gerekmektedir.

 

Ayrıca ben bu işi, hastalığa benzetirim, hastalandığımızda, neden, niçin hastalandığımızı ve rahatsızlıklarımızı biliriz. Hastaneye gideriz, hastanede 30 yıl çalışmış emektar hasta bakıcı veya hemşireye muayene olmayız, mutlaka işin uzmanı olan ihtisas yapmış doktora müracaat ederiz. Yanı canımızı, sağlığımızı doktora emanet deriz. Ekonomik bozukluklar, sağlığımızı da bozar, işte yeni iş kuracak olan veya mevcut işini düzeltmek, geliştirmek isteyenler de o işin doktoruna gitmelidir.

 

Bu güne kadar Ben bilirim, ben yaparım diyenlerin birçoğunun sonu hüsran ile sonuçlanmıştır.

 

21. yüzyılda, ekonomi ve sanayi çok kısa sürede çok büyük değişiklikler göstermekte, kırk defa ölçü, bir defa biçmek gerekmektedir.

 

Ekonomik kurallara, teknolojik gelişmelere, bölge ve ülkenin içinde bulunduğu ve bulunacağı şartları göz önünde tutarak, planlı, programlı, kararlı, çok kısa sürede üretime geçebilecek yatırımlara girmek gerekmektedir.

 

Bölgemizde yatırım yapmak isteyen Müteşebbislere, girişimcilere başarılar dilerim.

Saygılarımla,

 

Hikmet SİVRİ


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com