- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

EKONOMİDEN BİRKAÇ KELİME

DEFLASYON : Paranın piyasada azalmasıyla, satın alma gücünün artması. Diğer anlatımla, Nominal Milli gelirin, bu gelirle satın alınan mal miktarına nazaran azalması, talep azlığı bulunan hallerin zinciri veya talep azlığının bir kısım malları müstahsil elinde bırakması ve fiyatların düşmesi.

 

DEFLATÖR :    Enflasyon baskısını hafifletici ve deflasyonist eğilimleri destekleyici etkenler.

 

ENFLASYON : Para miktarının mübadelesine vasıta olduğu mal ve hizmet miktarına nazaran ölçüsüz bir halde artması, mal ve hizmet arzında bu artışa nazaran, talebe nispetle düşük kalması hali doğar. Neticede para değeri düşer, fiyatlar artar. Diğer anlatımla, mübadele vasıtalarının ihtiyaçtan fazla olması. Talep fazlalığı bulunan hallerin zinciri.

 

DEVELÜASYON : Milli paranın dış değerinin durumunun, yani yabancı paralara olan nispetinin devlet tarafından indirilmesi. Diğer bir ifade ile, yabancı paranın, Milli para değerine nazaran değerinin (kurunun) yükselmesi.

 

DEPRESYON : İktisadi daralma. Ekonominin tam çalışma seviyesinin altında dengede bulunduğu hal. İşsizlik, fiyat düşüklükleri, üretim milli gelirden aldığı payların azalması gibi sakıncalar doğurur.

 

EKONOMİ  :    İktisat, Dar anlamda; tutum, tasarruf, bir evin veya müessesenin harcındaki düzen. Gelirleri gidere göre idare etmek ve kazançtan bir kısmını artırmaya çalışarak her türlü olasılığa karşı elde tutmak fazileti. Geniş anlatımla; insanların maddi ve hatta manevi yaşayış gereksinmelerini karşılamak yolundaki çalışmalarını ve başarılarını bir arada gösteren düzen, mal ve hizmetlerin üretim, dağılım, tedavül ve yoğaltımını konu eden sosyal ilim dalı.

 

EKONOMİK HÜMANİZM : İnsanlığı geliştirecek e mutlu kılacak ekonomik düzen anlayışı.

 

EKONOMİK İŞSİZLİK : Ekonominin yapısından doğan işsizlik.

 

EKSPANSİYONİZM : İktisat siyasetinin kalkınma ve gelişmeye sürekli karakter vermeyi hedef olarak alması.

 

Ben bunları niçin yazıyorum, çünkü son günlerde yaşanan ve alışık olmadığımız ekonomik gelişmeler ve işsizliğin had safhaya ulaşması, basın ve yayın organlarında EKONOMİ PROGRAMLARININ yapılması, bu güne kadar duymadığımız iktisadi kelimelerin kullanılması, birçok konunun anlaşılmamasına ve ya yanlış yorumlanmasına sebep olmaktadır.

Sizleri, önemli bulduğun bazı kelimelerin anlamlarını mümkün olduğu kadarıyla özet olarak anlatarak bilgilendirmek istedim.

 

İşsizliğin, tavana vurduğu, ekonominin tabana oturduğu Karabük'ümüz de, bunların öğrenilmesi, Karabük Ekonomik Kalkınma Planlaması'nın yapılması, Planlı, Programlı bir kalkınma modeli hazırlanması zamanın çoktan geldiği, hatta çoktan geçtiği kanaatindeyim.

Saygılarımla,

 

Hikmet SİVRİ


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com