- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

DÖVME SEKTÖRÜ

Ülkemizin, Demir ve Çelik üretiminin beşiğini KARABÜK oluşturmaktadır. Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları, Entegre bir tesis olmanın yanında, Demir Çelik Sektörünün birçok dalında da Ülkemizin mektebi olmuştur.

 

Karabük’te Sıcak Demir Çekme Haddeleme Sektörü özel Sektör olarak ele alınmış ve çok büyük mesafeler kaydedilmiştir. Ülkemizdeki özel sektör Sıcak Demir Çekme Haddeleme sektörünün öncülüğünü hatta izabe konularının da kurulması, bölgemiz iş adamlarının sayesinde olmuştur.

 

Çeliğe sıcak şekil vermenin yollarından sadece bir tanesi haddelemedir. Katma değeri yüksek, çok çeşitlilik arz eden demir çeliğe şekil verme sistemlerinden ve sektöründen birisi de ÇELİK DÖVME sektörüdür.

 

Bölgemizde Çelik Döküm Sektörünün gelişmediği gibi, Çelik Dövme Sektörü de Karabük Demir Çelik Fabrikalarının Makine Fabrikalarını saymazsak özel Sektör olarak hiç yoktur.

 

Basit olarak birkaç örnek verecek olursak; Kazma-keser-çekiçten başlayarak, sanayinin aşağı yukarı tüm sektörlerinde ve otomotiv sanayisindeki ana parçaların imalatının,  çelik dövmeden yapıldığını görmekteyiz.

 

Demir-Çeliğin Haddeleme-dövme sıcaklığına kadar ısıtılması ile şahmerdanlarda dövülmesi, eksantrik-havalı-hidrolik preslerde kalıpla dövülmesi ile şekillendirilmesi işlemlerine, ÇELİK DÖVME sektörü denilir.

 

Konu ile ilgili en yakın bilgi, Karabük Demir ve Çelik fabrikalarının Makine Fabrikalarıdır. Karabük Demir Çelik Fabrikaları, Ülkemizin ağır sanayinin yapılanmasından,  şekillenmesinde öncü ve okul olmuştur.

 

Her nedense Karabük'te bir tek Sıcak Haddeleme örnek alınmıştır. Bölgemizde yatırım yapmak isteyenler için, konu seçmek, sektör belirlemek için her türlü bilgi-birikim-tecrübe, Karabük Demir Çelik Fabrikalarında mevcuttur. Onun için her vesile ile demiyor muyum, Karabük Demir Çelik Fabrikalarını öğrenelim-bilelim diye...

 

BAKALIM – GÖRELİM - YATIRIM YAPALIM - MÜTEŞEBB1S OLALIM – KAZANALIM - KAZANDIRALIM.

Saygılarımla,

 

Hikmet SİVRİ

 


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com