- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

BİLİRKİŞİ GÖZÜYLE ORMAN YANGINLARI

Ateşe, sıcaklığa, aleve duyarlı, yanıcı, patlayıcı maddelerin bulundurulması, depolanması, saklanması, Kanun, yönetmelik, tüzük ve nizamnamelerle kurallara ve şartlara bağlanmıştır.

 

Can ve mal kaybına yol açan yangınların önlenebilmesi için tehlikeli madde olarak adlandırılan yanıcı ve parlayıcı patlayıcı maddelerin her türünün imalatı, üretimi, depolanması, bulundurulması, taşınması, bir yerden diğer yere nakledilmesi, muhtemel çıkabilecek tüm yangın ihtimalleri gön önünde bulundurularak, belirli şartlara ve kurallara bağlanmıştır.

 

33 yıldır, Ülkemizin tüm bölgelerini gezmekteyim. Memleketimizde ÇAM dikme, yetiştirme hastalığı var. İğne yapraklı ağaçların, ateşe aleve duyarlı olduğunu, çabuk alevlendiğini, tutuşma sıcaklığının çok düşük olduğunu bilmeyen yoktur.

 

Bütün meskun mahallerin çevrelerinde, karayollarının, köy yollarının ve tali yolların kenarlarında dahi, ÇAM ağacını görmekteyiz. Çam ve diğer iğne yapraklı ağaçların yapraklarının çeşitli şekillerde yol kenarlarına kadar sürüklendiklerini görmekteyiz. Bir sigara izmaritinin bile çok çabuk yangın çıkarabildiği bir gerçektir.

 

Ülkemiz, Dünyanın yüz ölçümü olarak en büyük ormanlarına sahiptir Ülkemizde çıkan orman yangınlarının çıkış yerlerine ve ağaç türlerine bir bakalım. Ekseriyetle, hatta tamamı; Çam ve benzeri ormanlarımızdır.

 

Ülkemizin bir ağaçlandırma politikası olmalıdır. Meskun mahallerin yakınlarına, yol kenarlarına, yangına duyarlı olmayan ağaç türlerinin dikilmesi gerekmektedir. Hatta meskun mahallerin yakınlarına ve orman köylüsünün bulunduğu çevreye, bölge halkının geçimine katkıda bulunabilecek türde ağaçlandırma yapılmalıdır. Yani Ceviz, Kestane, Ihlamur ve benzeri...

 

Ülkemizde çıkan orman yangınlarının meydana getirdiği maddi hasarlara bir bakalım, hatta yangınları önlemek için harcanan maddi harcamaların toplamına bir bakalım. Neden, niçin yangınların çıkış sebeplerine göre tedbirler ve planlamalar yapmıyoruz?

 

Orman yangınlarının çıkmasında, can ve mal kaybının meydana gelmesinde, ağaçlandırma planlaması ve uygulaması yapan Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, şahıs olarak ta Orman Bakanı ve Orman Genel Müdürü 6/8 (Sekizde, Altı) oranında kusurludur.

 

Yangınların çıkmasında elde edilen diğer bulgular ilse 2/8 (Sekizde, İki) oranında kusurludur. Kanaatindeyim...

Ülkemizin, hatta dünyanın oksijen üretim tesisleri olan ormanlarımızın yanmaması, can ve mal kaybına sebep olmaması için ağaçlandırma planlamalarımızı ve politikalarımızı gözden geçirmeliyiz.

 

Çam ormanlarının içerisine, yangın şeritleri teşkil edecek şekilde yangına duyarlı olmayan, ağaçlarla ağaçlandırma yapmalıyız.

Bakalım, görelim. Ülkemize hizmet edelim. Yanlışlıklardan dönelim, gerçekleri kabul edelim, Ülke Bizim, Hepimizin...

Saygılarımla,

 

Hikmet SİVRİ


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com