- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

VAKIF NEDİR, NASIL KURULUR?

VAKIFLARIN YÖNETİMİ

4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 109' uncu maddesi vakfın bir yönetim organı bulunmasını zorunlu kılmış, ancak kurucunun yönetim kurulu ile birlikte başka organlara da yer verebileceğini hükme bağlamıştır.

Vakıf senedinde vakfın organı olarak;

Dar amaçlı en fazla 5 kişi tarafından kurulan ve bu kişilerce yürütülmesi öngörülen vakıflarda en az 3 kişiden oluşan bir heyete,

Çalıştırılan ve işçilere yardım vakıflarında, üye ve temsilcileri (delege) tarafından oluşturulacak genel kurul ile yönetim kurulu ve denetim kuruluna,

Bunların dışında kalan vakıflarda, kurucularında yer aldığı mütevelli heyete, yönetim kurulu ve denetim kuruluna, yer verilir.

Genel kurul toplantıları Resmi Gazetede ve en yüksek baskı yapan mahalli gazetede ilan edilir. Genel Kurul toplantılarında Vakıflar Genel Müdürlüğü temsilcisinin bulundurulması zorunludur.

Organların seçim usulü, toplantı ve karar nisabı, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usullerine, vakıf senedinde ayrıntılı şekilde yer verilir.

Onur kurulu,araştırma kurulu, çalışma kurulu gibi kurulların, vakfın yönetimi ile ilgili kurullar olmaması nedeniyle vakıf organları ararında yer alması uygun değildir.

Mütevelli Heyet ya da genel kurul vakfın en yüksek karar ve denetim organıdır.

Yönetim kurulu, vakfın idare ve icra organıdır. Yönetim kurulu, vakıf senedi hükümleri ve mütevelli heyetin verdiği yetki çerçevesinde görevlerini yerine getirir.

Yönetim kurulu vakfı temsil eder. Temsil yetkisini yönetim kurulu başkanına ya da üyelerinden birine devredebilir. Ancak bu temsil yetkisinin sınırlarının vakıf senedi hükümleri ile ya da yönetim organı kararı ile belirlenmelidir.

Vakıf yöneticilerinin T.C. uyruğunda olmaları esastır. Ancak, vakfa ait eğitim, bilim, sanat, tıp ve sağlık kuruluşlarının yönetim organlarında salt çoğunluk oluşturmamak şartıyla yabancı uyrukluların da görev almalarına Bakanlar Kurulu'nca izin verilebilir.

Vakıf yöneticileri, vakıf senedinde yazılı şartlarla, yürürlükteki kanun ve nizamlara uymak ve genel olarak basiretli bir idareci gibi hareket etmek zorundadırlar.

Denetim kurulu mütevelli heyet adına vakfın faaliyet ve hesaplarını denetlemek için kurulan bir organdır.


Yönetimin değiştirilmesi;
Türk Medeni Kanununun 112'inci maddesi hükmüne göre; "Haklı sebepler varsa mahkeme, vakfın yönetim organı veya denetim makamının istemi üzerine diğerinin yazılı görüşünü aldıktan sonra vakfın örgütünü, yönetimini ve işleyişini değiştirebilir.

Mahkeme, denetim makamının başvurusu üzerine, tüzükte gösterilen sebeplerle duruşma yaparak yöneticileri görevden alabilir ve vakıf senedinde başka bir hüküm yoksa yenisini seçebilir."

 


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com