- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

ÜLKEMİZDE ve BÖLGEMİZDE UYGULANAN YANLIŞ AĞAÇLANDIRMA POLİTİKASI

ESKİPAZAR-OVACIK-EFLANİ İlçelerimize, 2004 yılında BİRMÎLYON ALTIYÜZBÎN Ağaç dikilecek. İlk bakıldığında güzel bir haber... İçeriğine bakıldığında pek güzel bir haber olmadığını ve çirkinliklerini görürsünüz,  ülkemizde ve Bölgemizde bir çam dikme hastalığıdır gidiyor.

Ülkemizin ekolojik dengeleri bozuluyor, milli servetleri heder ediliyor Çam ormanlarının getirdiklerine ve götürdüklerine bir bakalım. Çam ormanlarında ot yetişmez, dolayısıyla hayvancılık yapılmaz. Çam ormanlarında kanatlı hayvanlar yuva yapamaz ve barınamaz, üreyemez, çoğalamaz. Kuşların, ekolojik dengelerin kurulmasındaki önemi çok iyi bilinmektedir. Çam kese böceğinin çoğalmasının sebebi de, kuşların yaşama ortamlarının yok olmasından kaynaklanmaktadır.

Çam ormanları, ateşe karşı çok duyarlıdırlar. Yol kenarlarına ve de Meskûn mahallere yakın yerlere çam ve çam türü ağaç dikilmesi, orman yangınlarının çıkmasına davetiye çıkarır.

Ağaçlandırma yapılacak bölgelerin, iklim ve toprak yapısına göre ve yer leşim yerlerinin konumuna göre ağaç türlerinin seçilmesi gerekmektedir. Orman Genel Müdürünün, ilgili birimlerinin ve İşletme Müdürlerinin tekrar Okudukları Orman Fakültelerine, Orman Endüstri Fakültelerine gönderilerek unuttuklarını tekrar okutmak gerekmektedir.

Sayın etkili ve yetkililer, Orman Bakanlığı-Orman Genel Müdürlüğü-Orman Teşkilatının kuruluş kanunlarını ve ilgili yönetmeliklerini çok iyi okuyun ve öğrenin, Fakültede öğrendiklerinizi gözden geçirin, ben yaparım-yaptırırım olur demeyin.

Ormanların beher metrekaresi-Kilometre karesinden, beklenilen yıllık ve birkaç yıllık beklenilen gelir ve gelirlerin türlerine bakalım. Ormanlarımıza diktiğimiz ağaçların türlerine göre, polen-meyve-tohum-yaprak-dal-kabuk-gövde-kök gibi yapılarından nasıl ve ne şekilde faydalanılır, gelir ve istihdam sağlanabiliri öğrenelim, öğretelim, milli kalkınma ve ekonomiye katkıda bulunalım.

Orman biliminde ve ilminde, Ülkemizde beher birim yüzölçümünden elde ettiğimiz gelirlere bakalım, birde Dünyanın kalkınmış Ülkeleri ile karşılaştıralım.

Ülkemizdeki Ormanlarda bulunan ve de bulunması gereken bitki örtüsü ve yabani hayvan varlıkları nelerdir. Nasıl ve ne şekil ve miktarda olmalıdır, nasıl ve ne şekilde, Ülkemizin milli gelirine ve istihdamına katkı sağlamalıdır, sağlayabilir.

Sayın etkili ve yetkililer, döner koltuklarınızda sağa sola dönmeyi, makam arabalarınızla gezmeyi bırakın, Ülkemiz ve Milletimiz Sizlerden iş ve aş belliyor. Bölgemizin yüzölçümünün yüzde yetmişini orman alanlarımız oluşturmaktadır. Bu orman yapısı ile Bölgemizde onlarla ifade edilebilecek çok değişik sektörlerde fabrikalar kurulabilir, milyon dolarlar kazanılabilir, on binlerce işsizimize iş verilebilir.

Orman demek, kereste ve odundan ibaret değildir. Kimya sanayisinden tutunda, İlaç sanayisine kadar birçok sektörün ve çok sayıda ürünün üretimi sağlanabilir.

Bu anlattıklarım pekte bilinmeyenler değil, Orman Fakültelerinde ve Orman Endüstri Mühendisliği Fakültelerinde yıllardan beri okutulmaktadır. Neden ve ne için uygulanmamaktadır? Anlamak da zor doğrusu.

Benim anladığım kadarı ile bu işte böyle olmayacak, en doğrusu, orman Bakanlığının-Orman Genel Müdürlüğünün-Orman Teşkilatının lağvedilmesi ve Özelleştirilmesi gerekmektedir. Saltanatlar bitecek, hizmet ve üretim gelecek.

Hükümetimiz, istihdamın artırılması, milli gelirimizin artırılması için hayvancılığa teşvik vermektedir. Sizler hayvancılığı engelleyecek bir şekilde, meşelikleri ve geniş yapraklı ağaçları kesiyorsunuz. Köylünün otlaklarını ve meralarını gasp ediyorsunuz, buralara çam ormanları yapıyorsunuz. Olmaz beyler olmaz, bu düzen böyle gitmez.

Ben Ülkemizin her yöresini geziyorum, ana yol ve tali yol kenarlarına kadar çam dikilmekte, kardeşim Sizler çamdan başka ağaç bilmez-tanımaz mısınız?

Yol kenarlarına, meskûn mahallerin yakınlarına ve çam ormanlarının aralarına yangın şeridi gibi geniş-yayvan yapraklı ağaçlar dikilmesi şar ve gereklidir. Yangınların önlenmesi ve çıkan yangınların ilerlememesi için, bilhassa yangına duyarlı olmayan ağaçların, belirli bir planlama- ile dikilmesi zorunluluğu vardır.

Bir de, bilhassa, meskûn mahallerin yakınlarına ve orman köylülerimizin bulunduğu yerlere KESTANE-IHLAMUR-CEVİZ gibi ağaçların dikilmesi gerekmektedir. Köylülerimize büyük kazanç kapısı açılmış olacak ve ormanlar korunacaktır.

 

Çok basit hesaplama ile Ülkemizde bulunan ormanlarımızın kapladıkları alanlara bakalım. Normal olarak, Benim anlatmaya çalıştığım,  polen-çiçek-meyve-tohum-yaprak-kabuk-kök-gövde-natürel olarak yetişen flora yapısı. Ot-mantar, Böcek-Uçan yabani varlıklar-Kuşlar, eti yenen ve yenmeyen, kürkünden-derisinden istifade edilen tüm varlıklar olarak orman varlıklarımızdan MİLYARLARCA DOLAR gelir elde etmemiz, hem de rakipsiz olarak define gibi gelir kapımız olacaktır.

 

Konu çok geniş, yerimiz ve zamanımız dar, birkaç sayfada anlatılması da mümkün değil, hatta birkaç kişinin uğraşısı ile olabilecek bir konu da değil. En güzeli ve köklü çözümü, Bu güne kadar değerlendirilemeyen, değerlendirilmeyi bekleyen, her geçen gün önemi ve kıymeti hızla artan orman varlıklarımızın yeniden yapılandırılması için, ORMAN BAKANLIĞI,  BAŞBAKANLIK ve T.B.M.MECLİSİNDE ELE ALINMASI GEREKMEKTEDİR. Ülkemizin ve Bölgemizin çok kısa zamanda ekonomik ve sosyal olarak,  çok düşük maliyetli olarak kalkınması için en büyük fırsatlardan en önemlisi ve birincisi olan orman sektörümüzün değerini öğrenelim, değerlendirilmeyen değerlerimizi bir an önce acilen değerlendirelim ve ekonomik ve sosyal kalkınmayı sağlayalım, Mutlu ve umutlu bir toplum olalım.

Saygılarımla

 

HİKMET SİVRİ

 

 


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com