- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

TÜTÜN STOKLARINI YAKMAYALIM,TÜTÜN KİMYASALLARI ÜRETELİM

11 Haziran 2003 Cuma günkü DÜNYA GAZETESİNDE okuduğumuz bir haber dikkatimi çekti. "TÜTÜN STOKLARI YAKILACAK" başlığını taşıyan haberde,  2003 yılı Tütün Stoklarının 307.000 Ton olduğu, yakılarak imha edileceği belirtilmekte, söz konusu stokların bakımı için 572 trilyon lira harcandığı, geçmiş yıllara ait imha edilen tütün miktarları ve değerleri belirtilmektedir.

307 Bin ton tütünün alım maliyetlerini de kattığımızda, kaç trilyon lirayı yaktığımızı ve ekonomik değer kaybının meydana geldiğini görürüz İşsizliğin her geçen gün arttığı, yoksulluk sınırının altında yaşayan gurubun çoğaldığı şu günlerde, yeni arayışlara ve gelir kalemleri türetmemize ihtiyaç vardır.

TÜTÜN KİMYASALLARI ÜRETELİM :

Günümüzde ve içinde bulunduğumuz çağda,  "ATIK DEĞERLERDİRME - GERİ DÖNÜŞÜM - YENİDEN DEĞERLENDİRME - ALTERNATİF ÜRÜN ve ÇEŞİTLENDİRME” diye isimlendirilen, Anadolu tabiriyle,  "TEKEDEN SÜT ÇIKARMA " çağında bulunuyoruz. Eski adet,  "YAK GİTSİN" politikasını bırakalım. Döner koltuklarda oturanlar Milletin parasını, iki dudaklarından çıkan söz ile yakamamalıdırlar. Acaba 307 Bin Ton Tütün kendi şahıslarının malı olsa yakarlar mı?

Sayın Etkili ve Yetkililerimiz, Yüce Milletimizden Vekâletname almış olan Milletvekillerimiz, Üniversitelerimizin araştırma-geliştirme. Birim yetkilileri, TÜBİTAK Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Yetkilileri,  "TÜTÜN KİMYASALLARI ÜRETİM PROSESİ - PROJE ve TESİSİ " planlamasını yapalım.

Tütünün içinde, bu gün için bilinen 82 kalem kimyasal madde bulunmaktadır. Bu maddelerin elde edilmesi ve ilaç sanayi başta olmak üzere,  sektörlere göre kullanılabilirlilik durumlarının araştırılması, ekonomik maliyetlerinin hesaplanarak dünya pazarına sürülmesi gerekmektedir.

Konu ele alındığında, yeni bir üretim ve tütün kimyasalları sektörü meydana gelecektir.

Katrilyon liralık imha işlemlerine son verelim, Yeni bir ve birçok sektörün oluşmasına, yeni istihdamların oluşmasına, yeni gelir kapılarının açılmasına çalışalım, Katrilyonlarca lira kazanalım. Ülkemizde TÜTÜN KİMYASALLARI Sektörünü kuralım.

GÖLETLERDE BALIK ÜRETİMİ YAPILACAK...

İstihdamın sağlanması, işsizliğin giderilmesi, ekonomik katma değer üretilmesi için, Hükümetimiz yeni kararlar ve teşvikler almaktadır. Bu güne kadar bürokratik engeller sebebi ile ve gerekli teşviklerin verilememesi sebebi ile değerlendirilemeyen varlıklar tek tek ele alınmaktadır.

Bu konulardan birisi de SU ÜRÜNLERİ dir.

Günümüzde, SU ÜRÜNLERİ MESLEK YÜKSEK OKULLARININ açılması ile konunun önemi her geçen gün artmaktadır.

Bölgemizde bulunan Göletlerin de bir an önce, Hükümetin almış olduğu karar ve uygulamalardan faydalanması gerekmektedir.

Bölgemizde, irili ufaklı birçok akarsu ve gölet yapacak yerlerimizde bulunmaktadır. Akarsularımızın ve çevresindeki gölet oluşturulabilecek yerlerin su ürünleri üretimi konusunda değerlendirilmesi gerekmektedir.

Geçmiş yıllarda pirinç ekimi yapılan tarlalarda da TARLA BALIKÇILIĞI yapılması, AYNALI SAZAN üretimi, günümüzün cazip konularından birisidir.

Bölgemizde bulunan, akarsularımız mevsimsel rejim durumlarına göre ve çevresinde bulunan arazilerin jeolojik - topografik durumlarına göre planlamalar yapılarak çeşitli su ürünleri üretimine başlanması bölgede istihdamın sağlanmasını ve gelir teminini sağlayacaktır.

Bu güne kadar göz ardı ettiğimiz, değerlendirilemeyen değerlerimizin ele alınması, değerlendirme projelerinin yapılması gerekmektedir. Başta İl Tarım Müdürlüğü olmak üzere ilgili kuruluşların, Hükümetin almış olduğu bu kararları okumaları -takip etmeleri-bölgemizde yapılabilir olan konuları yapmaları,  yapmak isteyenlere öncü olmaları,  konu ile ilgili pilot uygulamalar başlatmaları gerekmektedir. Bölgemizi tanıyalım, su ürünleri çeşitlerini öğrenelim, akarsularımızın ve durgun sularımızın özellikleri hakkında bilgiler edinelim.

Su ürünleri üretiminde, Balık-Ördek-Kaz-sebze-meyve vb. entegrasyonu ile Kâr marjını artıralım.

Konu çok detaylı ve çok ekonomiktir. Detaylara girmek ve ekonomik durumunu anlatmak bu satırlarda imkânsızdır.

Tarım Bakanlığı’nın SU ÜRÜNLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ve SU ÜRÜNLERİ MES LEK YÜKSEK OKULLARINDAN gerekli bilgiler temin edilebilmektedir. Konu ile ilgili bilgileri içeren çok sayıda kitap ve yayın da bulun maktadır.

İmkânlarımızı, değerlerimizi değerlendirelim, istihdam üretelim, kazanalım,  kazandıralım.

Saygılarımla

Hikmet SİVRİ



Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com