- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

AKKAYA HAMAMI’DA

20 Yıl  dır, önemini ve özelliklerini anlatmaya çalıştığım ve üç yıldan bu tarafa, Karabük, Bölgenin Sesi Gazetesinde yazdığım, ekonomik ve sosyal içerikli yazılarımda, değerlendirilmeyen en önemli değerlerimizden birisi olan AKKAYA HAMAMI’IN önemini çok iyi anlamamız, öğrenmemiz gerekmektedir.

M.T.A. Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü’nün Teknik Elemanları, 2004 yılında, Bölgenin yer altı haritalarını yaptı, yer altı jeolojik yapısını inceledi, yer altı sularını, tatlı su ve sıcak- jeotermal su potansiyelini belirledi, 2005 yılında da, sondaj çalışmalarına başlayarak, 300 metre derinlikte, 40 derece santigrat sıcaklıkta ve  saniyede 40 litre su çıkarttı.

Bu çalışmalar ve yapılanlar, Bölgemizin, ekonomik ve sosyal kalkınmasının lokomotifi olacaktır. Ancak, çok iyi planlanması ve yapılan planlamanın uygulanması gerekmektedir.

1941 yılında bölgeye gelen Alman Teknik Elemanları, konunun önemine binaen, bölgede geniş çaplı bir araştırma ve incelemelerde bulunarak, bölge ile ilgili raporlar hazırlamışlar. Ben de bu raporun özet bilgilerini, 24 sayfalık bir rapor özeti ile,  Karabük Bölgenin Sesi Gazetesinde yayınladım.

İçinde bulunduğumuz yüzyılda, alternatif tıp ve alternatif tedavi usulleri her geçen gün önem kazanmaktadır. Jeotermal su terapisi ile yapılan tedaviler her geçen gün, artan bir oranda talep görmekte, her jeotermal suyun, insan vücuduna yaptığı etkiler ve tedaviler, çeşitlilik arz etmesi dolayısıyla, her geçen gün farklı talepler görmektedir.

AKKAYA HAMAMI’NIN, suyunun, içerisinde bulundurduğu minerallerin ve içerdiği gazların, insan vücuduna etkileri, Başta CİLT ve ROMATİZMA HASTALIKLARI olmak üzere, birçok hastalıkların tedavisini yaptığı gibi, İnsan vücuduna verdiği dinçlik ve zindelik kazandırması, bu su hakkında bilim adamlarının, TÜBİTAK gibi kuruluşların, Üniversitelerin gerekli inceleme ve araştırma yapmalarını gerektirmektedir.

Yapılacak olan bu incelemelerin, yerinde yapılması çok önemlidir. Yüzde otuzdan fazla çıkan gazlar ile birlikte, minerallerin insan vücuduna olan etkilerinin, yerinde incelenmesi gerekmektedir.

Ülkemize, Yurt dışından, küçümsenmeyecek oranda, jeotermal sularda-kaplıcalarda tedavi olmak için gelen turistler bulunmaktadır. Ülkemizin jeotermal sularından-kaplıcalarından çok ayrı ve önemli özellikler taşıyan, AKKAYA HAMAMI’NIN çok ciddi bir araştırma yapılması gerekmektedir.

Bu şifalı suyun şifasını, Bölge-Ülke-Dünya insanlarının kullanımına ve hizmetine sunulması gerekmektedir.

Akkaya Hamamı’nın suyu, mevcut çıktığı yerde, süt beyaz traventerler oluşturmaktadır.

Bölgenin, tabanında bulunan değişik mineral yapılarından dolayı, traventer oluşumu değişin renkler oluşturmaktadır. Bölgede, taraçalar oluşturarak, bu taraçalardan suyun akıtılması ile, çok değişik renklerde, PAMUKKALE’ DEN  daha güzel görünümler kazandırılabilir. İstenilen traventerlerin oluşması kısa zamanda olmakta ve pek te masraf gerektirmemektedir.

AKKAYA HAMAMI’NIN, JEOTERMAL SULARI VE ÇEVREDE BULUNAN MADEN SULARI, DİREK VE DOLAYLI OLARAK ELLİBİN KİŞİNİN İSTİHDAMINI SAĞLAYACAK KAPASİTEYE SAHİPTİR.  

Bölgemizin, ekonomik ve sosyal kalkınmasının lokomotifi olacaktır.

AKKAYA HAMAMI BÖLGESİNİN, EN AZ YİRMİ KİLOMETREKARELİK BİR ALANININ, koruma altına almak, çok güzel bir yerleşim ve düzenleme planlaması ve projelerinin hazırlanması gerekmektedir.

Karabük, il ve ilçeleriyle birlikte, bölge olarak, her geçen gün çeşitlenen turizm sektörünün her türünün bulunduğu bir cazibe merkezi olabilecek imkanlara sahiptir. Karabük’ü merkez ve ilçeleriyle birlikte tanımak, elinde bulundurduğu değerleri ve sektörel bazda ele almak, konular ile ilgili bilgilenmek ve planlamalar yapmak, projeler hazırlamak, kısa, orta ve uzun vadede yapılabilecekleri sıralamak, bölge turizminde, bölgede bulunan turistik yerlerin birbirleriyle olan koordineyi sağlamak, konaklama problemlerini çözümlemek gerekmektedir.

Bana göre; 1- Karabük Belediyeler Birliği kurulmalı, 2- Karabük Belediyeler Birliğinin bünyesinde ve Özel İdarenin de katılımı ile, Halka açık bir şirket kurulmalıdır. 3- Bu şirket marifeti ile, AKKAYA HAMAMI ve Bölgesi ele alınmalı ve Dünya insanlarına hitap edebilecek, Dünya Sağlık Örgütü’nün ve Ulusal Turizmin kabullenebileceği bir yapılanmanın yapılması gerekmektedir.

Akkaya hamamı’nda, sondaj çalışmalarının sona ermesi ve beklentilerin olumlu çıkmasından dolayı, bölgede olumsuz yapılanmaların olacağını öğrenmiş bulunuyorum. Bölgede meydana gelecek olan çarpık yapılanmalar, yakın gelecekte, telafisi mümkün olmayan olumsuzlukları meydana getirecektir.

Bu şekildeki yapılanma, altını pul etmekle eş değerdir. Sayın etkili ve yetkililere seslenmek istiyorum; Beyler, bu güne kadar değerini bilmediğimiz ve değerlendirmediğimiz en önemli ve değerine paha biçilemeyecek kadar kıymetli-önemli olan, Bölgemize ve Ülkemize, MİLYON DOLARLAR kazandıracak, en az ELLİBİN KİŞİNİN İSTİHDAMINI SAĞLAYACAK olan, bu değerimizin, değerini kaybedecek uygulamalara müsaade etmeyelim ve yapılması gerekenlerin hayata geçirilmesi için bir an önce harekete geçelim.

Konu ile ilgili, konferanslar-sempozyumlar düzenleyelim, araştırma ve geliştirme çalışmaları yapalım, konuyu, Bölge-Ülke-Dünya açısından ele alalım, ilgili özel ve kamu kurum ve kuruluşların görüşlerini alarak, içinde bulunduğumuz yüzyılın ve geleceğin ihtiyaçlarına göre yapılandıralım.

AKKAYA HAMAMI’NA, Kendini seven, Bölgesini seven, Ülkesini seven, İnsanı sevenlerin sahip çıkmaları, maddi-manevi katkılarda bulunmaları gerekmektedir.

Sayın okurlarım, bu yazımın, önemine binaen, etkili ve yetkililerin okumalarını sağlayalım.

Karabük’te bulunan, etkili ve yetkililerin, söz sahibi olanların, sivil toplum örgütlerinin, konuya duyarlı yaklaşmaları, konunun önemini öğrenmeleri gerekmektedir.

El ele verelim, maddi ve manevi imkanlarımızı ortaya koyalım, bölgemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasının yolunu açalım, işsizimize iş-aş verelim, kazanalım, kazandıralım.   

Saygılarımla

 

 


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com