- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

BASINDAN BİR HABER ÇANKIRI’DA KÖYLERİ GELİŞTİRMEK İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Sosyal riski azaltma projesi (SRAP) kapsamında Çankırı’nın Yapraklı ilçesi Kavak köyünde Ceviz ve Badem dikimi yapıldı. Çankırı’da SRAP kapsamında geliştirmek istediklerini Kavak köyünü pilot bölge seçtiklerini belirten Çevre ve Orman Müdürü Necdet Demir, amaçlarının bu projeyi yaygınlaştırmak olduğunu bildirdi. Toplam 600 milyar lira olan proje maliyetinin 18 milyar liralık kısmını Kavak köyünde uygulamaya başladıklarını söyleyen Çankırı Valisi Ali Haydar Öner ise “Bu 18 milyar liralık proje ile 1000 ceviz ve 3000 badem fidanı dikimi yaptık. Projenin burada başarılı olması ile tüm ilçelerimizde uygulayacağız” şeklinde konuştu.

 

            Karabük il sınırları içerisinde bulunan araziler, deniz seviyesine çok yakın mesafelerden başlamak üzere Keltepe gibi çok yükseklikleri olan bir yapıya sahiptir. Birçok iklimin, toprak yapısının, bitki ve ağaç çeşitliliğinin bulunduğu bir vilayettir. Ceviz, badem, ıhlamur, kestane, zeytin, çavuş üzümü, elma, armut, kayısı, incir, dut gibi say sayabildiğin kadarını. Bugünlerde pek rağbet edilmeyen bölgede yetiştirilenlerden bazılarını da şu şekilde sıralayabiliriz. Pamuk, yerfıstığı, kavun, karpuz, pirinç vb.

 

            Karabük ilinde, meşeler ve geniş yapraklı ağaçlar kesiliyor, yerine çam dikiliyor. Hatta vatandaşın tapulu arazileri dahi orman kapsamına alınıyor ve çam dikiliyor. Köylerin meraları, otlakları da çam ormanı yapılıyor.

 

            Çam ağacının dibinde ot bitmez, dallarına kuşlar yuva yapmaz, yangınlara duyarlı bir ağaçtır. Bir Çankırı’da uygulananlara ve ülkemizin diğer bölgelerinde yapılanlara bakalım, bir de Karabük’teki uygulamaları görelim.

 

            2004 yılının ilk 11 ayında 73 bin yeni şirket açıldı. Peki, Karabük ilinde kaç adet yeni şirket açıldı veya kaç adet şirket kapatıldı. Kaç adet iş yeri kapalı bulunuyor? Karabük’te vasıflı, vasıfsız, tahsilli, tahsilsiz kaç tane işsizimiz var? Karabük’ten göç nasıl ve ne şekilde önlenebilecek?

 

            Karabük’e yatırım yapılabilmesi, istihdam yapılabilmesi, ekonomik ve sosyal kalkınmanın sağlanabilmesi için kimlerin ne şekilde ve nasıl çalışması gerekmektedir? Ülke çapında ekonomik gelişmeleri neden Karabük’te göremiyoruz. 4 K’yı ne zaman kuracağız? Benim yazdıklarımı ve konuştuklarımı kimlerin okuması, duyması, anlaması ve uygulaması gerekmektedir?

 

            Beyler 4 K’yı (Karabük Kalkınma Koordinasyon Kurulu) bir an önce kuralım, içinde bulunduğumuz yüzyılın, dünyanın ve ülkemizin yaşam standardını yakalayalım, bakalım, görelim, yapılması gerekenleri yapalım.

 

            Karabük’ün akarsuları var, baraj, gölet, bent, sulama kanalları yok. Madenleri var, bileni işleteni yok. Fabrikaları var, kıymetini bileni yok. Mal alanı var, mal satanı yok. Değerlendirmeyi bekleyen nimetleri çok, bakanı göreni yok. Yazanı çizeni konuşanı var, okuyanı, anlayanı, dinleyeni yok. Etkili ve yetkilileri var, etkileri ve yetkileri yok. Saygılarımla

 

                                                                                                          Hikmet SİVRİ

                                                                                                          Makine Mühendisi

                                                                                                          09 Aralık 2004


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com