- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

DİKKAT – DİKKAT – DİKKAT DEĞERLERİMİZİ HEBA ETMEYELİM

Karabük ili, Eskipazar ilçesi, Yazıkavak Köyünde bulunan kayalıklar, kurulan Taş ocağı işletmesi tarafından, kırılarak, Karabük-İsmetpaşa karayolu stabilize malzemesi olarak ve Kardemir AŞ’nin ihtiyacı olan, Dolomit taşı olarak verilmektedir.

                Söz konusu bu kayalıkların, mermer olarak değerlendirilmesinin yanında, bu bölgede yapılacak olan bir inceleme ve araştırma ile, kayalıkların mineral ve kimyasal yapılarının incelenmesi gerekmektedir.

                Sanayi ve teknolojinin her geçen gün akıl almaz bir şekilde ilerlemesi, yeni yeni hammaddelere ihtiyaç doğurmaktadır. Bugün için değersiz olan bir çok hammadde, bir gün sonra çok aranılan bir hammadde olabilecektir.

                Karabük ili, Eskipazar ilçesi, Yazıkavak köyünde bulunan kayalıkların, ilgili kurumlarca ele alınarak, niteliklerini ve rezerv durumunun araştırılması gerekmektedir. Yazıkavak köyündeki kayalıkların, Dolamit olduğu bilinmektedir. Günümüzde, kaliteli çelik, alaşımlı çelik üretiminde ve bilhassa otomotiv sanayisinin kaporta sacı imalatında, magnezyumlu saclar büyük önem arz etmektedir. Dünyadaki bir çok çelik üreticisi tröstler, dünyadaki Dolomit yataklarını satın almaktadırlar.

                Ben kısaca ve özetle şunu anlatmak istiyorum. Bilhassa, taş ocağı olarak ruhsat verilen yerlerin, ruhsat verilmeden önce, kimyasal ve mineral yapılarının incelenmesi gerektiği kanaatindeyim.

                Ülkemizde, çok büyük değere sahip olan bir çok kıymetli madenlerimiz, taş toprak olarak heder edilmişlerdir. Bölgemizde bu güne kadar ele alınır, gözle görülür bir inceleme ve araştırma yapılmamıştır. Bölgemizde çok titiz bir maden aramasının yapılması gerekmektedir.  Ayrıca, Yazıkavak köyünün bitişiği, çok büyük öneme haiz, Antik Kent’tir. 2006 yılında bu bölgede, kazı çalışmaları yapılacaktır. Bölgenin koruma altına alınması gerekmektedir.

                Bir önemli hususta, halen faaliyette olan taş ocağı işletmesi ve müştemilatı, Yazıkavak köyünün tarım arazilerini yok etmektedir. Tarım arazilerinin korunması ile ilgili yasalar hiçe sayılarak çalışmaların sürdürülmesi de, telafisi mümkün olmayan kayıplar meydana getirmektedir. İlgililerin, ilgilerine ve bilgilerine sunarım.

                Saygılarımla

 

                                                                                                                                             Hikmet SİVRİ


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com