- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

FARKI FARKETMEK KALKINMIŞ İLLERDEN KARABÜK'ÜN FARKI

Dünya gazetesinin bu haftaki eki Diyarbakır İş Dünyası'nın 23 ve 24. sayfalarında TC.Diyarbakır Valiliği'nin ilanı bulunmaktadır. Bu ilanda, yazılı olanları Siz okurlarıma sunma gereğini duydum.

-        Gelir vergisi stopajı teşviki

-        Sigorta primi işveren paylarında teşvik

-        Bedelsiz yatırım yeri tahsisi

-        Enerji desteği

-        Ucuz işgücü

-        Zengin yer altı ve yer üstü kaynakları

www.diyarbakır.gov.tr

 

   Çok dikkatimi çeken bir yazı;

“Anadolu tarihinin taşlarla yazılıdğı kentimize tüm müteşebbislerimizi sıfır bürokrasi taahhüdü ile yatırıma davet ediyoruz.” Diyarbakır Valiliği tüm müteşebbisleri sıfır bürokrasi taahhüdü ile yatırıma davet ediyor. Bürokrasinin lügat manasına bakalım.

Bürokrasi = Bir işin yürütülmeside ya da çözülmesinde uzun boylu ve dolaşık yollardan işlem yapılması usulü – kırtasiyecilik -

 

   Bana göre, bürokratların, devlet adına iş gören memurların, yapılacak olan iş ile ilgili kanun, yönetmelik, tüzük, nizamname gibi yazılı yasaların öngördüğü olmazsa olmazların belirtildiği şartların yerine getirilmesi ve belgelenmesi işidir.

 

   Bir müteşebbisin, herhangi bir iş yeri açabilmesi için yasaların öngördüğü neleri yapmak zorunluluğunda olduğunu sıralasak ve de yapılacakları birer birer anlatsak, bir kitap yazılır.

 

   Yasalar, yani kanun, yönetmelik, tüzük, nizamname, tamim gibi resmi gazetede ilan edilen kuralların tüm ülkede eşit uygulanması gerekir. Bu da kanun hükmündedir.

 

   Bir vilayete veya bir çok vilayette, devletin en üst düzey yetkilisi “Ben, bölgeminekonomik ve sosyal kalkınması için, müteşebbislerin uygmak zorunda olduğu tüm kuralları kaldırdım” diyebiliyor.

 

   Demek ki, Mülki amir olarak, devletin kendilerine vermiş olduğu yetkiler çerçevesinde, kaldırılmasında bir mahsur teşkil etmeyen bürokrasiyi kaldırabiliyor.

 

   Bölgemizde “3 Nisan AŞ.” kuruldu. Bölgede örnek olabilecek çalışmalar yapmakta. Direkt ve endirekt olarak yapacağı istihdam da küçümsenemeyecek ölçüde, örnek bir kuruluş.3 Nisan AŞ.'nin kuruluşundan bu güne kadar yaptığı uğraştığı mücadele verdiği bürokrasiyi bir yazsak, acaba kaç sayfada anlatabiliriz.

 

   Bölgemizde bulunan sivil toplum örgütlerinin sayın yöneticilerinin ve oy ile veakletname alan, makam ve mevkii sahibi olanlara şunu söylemek istiyoum. Ekonomik ve sosyal olarak kalkınan bölgelere gidin, bu bölgelerin kalkınma süreçlerini, müteşebbislere karşı uyguladıkları ve uygulanmadıkları yasaları öğrenin, bakmak ile görmek arasındaki farkı fark edin.

 

   Bir an önce ve ivedilikle 4 K (Karabük Kalkınma Koordinasyon Kurulu)'yı kuralım. Öncelikle ve ivedilikle, işsizimize iş-aş verelim, ondan sonra oynatalım ve oynayalım. Karabük'ün işleri böyle gitmez, ömür böyle bitmez.

 

                                                                                                          Hikmet SİVRİ

                                                                                                          Makine Mühendisi


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com