- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

KARAMAN'DA “ORTAK AKIL TOPLANTISI” BUGÜN YAPILIYOR

21 Mayıs 2005 tairhli Dünya Gazetesi'nden bir haber.

 

            Karaman Ticaret ve Sanayi Odası ile Dünya Gazetesi işbirliğinde düzenlenen “Ortak Akıl Toplantısı” bugün gerçekleştiriloyr.

 

            Karaman Valiliği Konukevi'nde saat 18:00'da başlayacak toplantıyı Dünya Gazatesi genel yönetmeni Osman S.arolat yönetecek. Çok sayıda sanayici ve iş adamının katılacağı toplantının açılış konuşmasını Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Yönteim Kurulu Başkanı Mehmet Dinçer yapacak.

 

            Karaman Valisi hasan Basri GÜZELOĞLU'nun konuşmasının ardından söz alacak olan dünya yazarı Dr.Rüştü BOZKURT ile türkiye Giyim Sanayicileri eski başkanı ve Bolu ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Umut ORAN, Karaman ekonomisinin canlanması için neler yapılabileceği ve özellikle de ortak projelerin nasıl hayata geçirilebileceği konusunu değerlendirecekler.

 

            Ulusal basında yer alan bu ve benzeri haberleri ve ülkemizde yaşanılan ekonomik gelişmeleri, yurt genelinde yaptığım seyahatlerde görmekteyim ve alıcı gözüyle ibretle ve gururla incelemekteyim. Bir de karabük'teki durgunluk ve suskunluğu görerek üzülmekteyim. Karabük, ekonomik durgunluğu ve sessizliği, festivaller, eğlenceler ile aşmaya çalışıyor.

 

            Beyler “Aç ayı oynamaz” diye bir atasözü vardır. Ey tuzu kuru olan bir avuç insanlar... Sizlerinde yakında tuzlarınız rutubetlenecek, ıslanacak, aklınızı başınıza devşirin de gerçekleri görün artık.

 

            10 Aralık 2002'de “Karabük, 58 ve 59 sefer sayılı ekspresleri kaçırmamalıdır.” başlıklı yazı yazdtım, bir ses çıkmadı.

 

            17 Şubat 2003 tarihinde “AKP il başkanlığı APK'yı (Araştırma Planlama Kurulu) acilen kurmalıdır”, dedim, ses çıkmadı.

 

            03.07.2004 tarihli yazılarımda “Vekiller ne yaparlar ? Ne yapmalıdırlar” başlıklı yazı yazdım, çıt çıkmadı.

 

            05.07.2004 tarihli yazılarımda “Karabük Ekonomisi ve İstihdam” başlıklı yazılarım ile öncelikleri belirtiğim halde duyan olmadı.

 

            13.08.2004 tarihli yazılarım ile “Belediyelerin Görevi Fiyat Baremi Yapmaktır” başlıklı yazılarım da kimseyi ilgilendirmedi.

 

            30.08.2004 tarihli yazılarımla “Bizlere Ne Oldu...” başlıklı yazılarımdan da hiç bahsedilmedi.

 

            Birkaç yazımda 4 K'yı kuralım (Karabük Kalkınma Koordinasyon Kurulu) hepb bana ne denildi.

 

            Öncelikle, seçmenlerin oy ile devrettikleri yetkilerinin neler oludğunu okuyup öğrenmeleri ve ona göre vekaletname verdiklerinden, öncelikle neleri yapması gerektiğini söylemeleri gerekmektedir. “Görevini bilmeyenlere, öncelikli olarak yapılması gerekenleri yapmayanlara” demokratik kurallar çerçevesinde dur demelidirler.

 

            Sayın Karabüklüler, oy ile işbaşına getirdiklerimizin görev ve yetkilerinin belirtildiği yasaları okuyalım, öğrenelim ve de öğretelim.

 

            Burada yerel televizyon kanallarına ve yerel basın yayın organlarımıza çok büyük görevler düşmektedir. Yerel yönetimler yasası, belediyeler kanunu, ticaret ve sanayi odaları ve borsaları kanunu gibi yasaları ele alalım, okuyalım, anlatalım, konu ile ilgili seçmenleri bilgilendirelim, ülkemizde ve çevremizdeki kurum ve kuruluşların yaptıklarını öğrenelim, uygulamalarda, ekonomik olarak kalkınan bölgeler ile bölgemizdeki uygulama farklılığını ortaya koyalım, noksanlıklarnımızı tespit edelim, hatalı uygulamalardan bir an önce vazgeçelim.

 

            Bir yılda bir yiyimlik balık vermeyelim, balık tutmasını öğretelim. Yapmak istediklerimizi ve yapmamız gerekenlerin listesini yapalım, öncelik sıralamasına sokarak uygulamaya koyalım.

 

            Eğlencenin sesi kaybolur gider, kalıcı eserler yapalım, geleceğe umut ile bakalım.

 

            Karaman Ticaret ve Sanayi Odası ile Dünya Gazetesi işbirliğinde “Ortak Akıl Toplantısı” düzenlendi.

 

            KARAMAN, 4 KONUDA TANITIM SEFERBERLİĞİ BAŞLATIYOR...

 

            Toplantıdan çıkan öneriler ;

 

-        Karaman'ın envanteri çıkarılmalı

-        Kent, ortak bir tartışma ortama yapmalı

-        Ayda bir defa tek gündemli bir maddeyle toplanmalı

-        Hangi sektörde, hangi işbirliklerinin yapılması gerektiği araştırılmalı

-        Şekerli maddeler için ortak bir şirket kurulmalı

-        Kentin tanıtımı yapılmalı

-        İhracaat artırılmalı

-        Göksu projesi ve tarımda yapılacaklar tartışılmalı

-        Seracılık ve kiraz üretiminin canlanması için yapılabilecekler değerlendirilmeli

-        Kent içi yeni yatırımların neler olması gerektiği tartışılmalı

-        eğitimde neler yapılması gerektiği tartışılmalı ve bir an önce çözüme kavuşturulmalı

-        Karaman'a hollanda parkı kurulmalı

           

            Sayın okurlarım, değerli Karabüklüler,

            Globalleşen dünyada, iletişim sektörünün akıl almaz bir şekilde hızlı ilerlemesi, teknolojinin ve bilgisayarlı üretim sistemlerinin yaygınlaşması, lojistik sektörünün aşırı hız kazanması ve şekillenmesi ile aşırı bir üretim ve mal arzının artması sebebiyle ürün çeşitlliliği ve tüketim çeşitliliği, üretmeyen toplumları işsiz bırakmakta, yoksullaştırmaktadır.

 

            Ülkemizde, ekonomik olarak kalkınan bölgelere baktığımızda, dünyada gelişen ekonomik ve teknolojik gelişmelerin takip edilldiğini ve günün şartlarına göre bilgilendiklerini ve yapılandıklarını görmekteyiz. Ben karaman'da yapılan “Ortak Akıl Toplantısı” 'nın çok dha detaylısını ve anlamlısını üç yıldır yazıyorum ama, hiç de dikkate alınmıyor. Karabük ve bölgemiz her geçen gün ekonomik olarak büyük bir çöküş yaşıyor. 4 K'yı kuralım dedim ve anlattım.

 

            Beyler, çalıp oynamaya, oynatmaya verdiğimiz önemi biraz da ekonomiye verelim. Harcanan paralar ve zaman, çocuklarımzıın geleceğidir. Bir veya birkaç günlük eğlenceler için, yüzmilyarları bulanların, biraz da gençlerimizin iş, aş temin edebilecekleri konulara ve yatırımlara bulması harcaması gerekmektedir.

           

            Karabük'te, etkili ve yetkili olan, sivil toplum örgütlerinin başında mbulunan, vatandaşın oyu ile saltanat sürenlere seslenmek istiyorum. Gelin 4 K'yı kuralım. Karabük 200 bin işsizimize iş verme kapasitesindedir. Yerel basın yayın organlarının önünde ekonomik kalkınma modelimizi konuşalım.

 

            Ağustos böceği gibi olmayalım. Arılar, karıncalar gibi çalışmayı öğrenelim, öğretelim, çalışma ortamını oluşturalım. Saygılarımla

 

                                                                                              Hikmet SİVRİ

                                                                                              Makine Mühendisi


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com