- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

KARDEMİR AŞ. BÖLGESEL HAMMADDE KAYNAKLARINA SAHİP ÇIKMALI

Dünyanın en büyük demir cevheri ihracatçısı Brezilyalı Compahia Valedo Rio Doce’nin (CVRD), Çarşamba günü Japon çelik şirketlerine uyguladığı demir cevheri fiyatlarında yaklaşık %72’lik bir artışa gideceğini açıklaması, dünyada çelik sektöründe şok etkisi yaptı.

 

            Bu haber üzerine, dünyadaki çelik şirketlerinin hisseleri değer kaybederken, bu anlaşmanın emsal teşkil edeceğini uman madencilik şirketlerinde ise değer artışı görüldü.

 

            Brezilya borsasında dün yaklaşık % 6 değer artışıyla kapanan CVRD, Nipton Steel ile anlaşma imzaladığını ve bunun da JFE Holding Inc. gibi şirketin bütün Japon müşterilerini kapsadığını açıkladı. Ancak, Avrupa’nın önde gelen çelik üreticilerinden Arcelor7un yaptığı yazılı açıklamada, bu anlaşmayı “2005 kontratları için bir gösterge” olarak görmediğini bildirmesine karşın, çelik sektör analistleri, şirketin er yada geç bu durumu kabulleneceğini belirttiler.

 

            Çelik pazarında uzman olan danışma grubu MEPS’nin direktörü Peter Fish, “Normal olarak bu tarz bir artırım Avrupa’da da benzer düzenlemeler yapılacağı anlamına gelirken, Arcelor’un bu yaptığı cesur bir açıklama. Çelik sektörünün ne bu büyüklükte bir artırımı ne de üretimde bu büyüklükte bir yükselişi her halde 50 yıldır görmemiş olmasını göz önüne alırsak, bilinmeyen bir alandayız demektir. Ancak, normal şartlar altında, Avrupa’daki artırımlar da birkaç puanlık değişimlerle aşağı yukarı aynı olacaktır.” dedi.

 

            Dünyada ve ülkemizde demir çelik talepleri her geçen gün artmaktadır. Her ne kadar, demir çelik malzemelerine alternatif malzemeler üretilse de, hiçbir zaman gerek maliyet ve gerekse de fiziki özellikler dolayısıyla demir çelik malzemesine rakip olamamaktadır.

 

            Bölgemizin olmazsa olmazlarından, Kardemir AŞ. En önemli girdilerden birisi olan demir cevheri ihtiyaçlarını bölgemizde bulunan demir cevheri yataklarından karşılaması, ham madde işletmeciliği sektörüne girmesi gerekmektedir. En azından bölgemizde bulunan ham madde yataklarının ruhsatının alınarak, işletilmesinin müteahhit firmalara vererek ucuz, ekonomik, istikrarlı ham madde teminini sağlayabilir.

 

            Ülkemizde 60 civarında tespit edilmiş primer ve sekonder oluşumlu irili ufaklı çeşitli rezervlerde demir cevheri yatakları bulunmaktadır. Bölgemizde bulunan demir cevheri yatakları ve zuhurları, al beni, gör beni diyor. Demir cevheri, satış fiyatlarının artması, fabrikaya mal oluş fiyatlarının da artış göstermesi, ülkemizde ve bölgemizde bulunan demir cevheri yataklarının önemini her geçen gün artırmaktadır. Kardemir AŞ.’nin Sinter Tesislerinin modernize edilmesi, kapasitesinin artırılması ile kireçli sintere geçilmesi ve Karabük’te bulunan sıcak demir çekme haddehane tesislerinden atık olarak çıkan demir tufalının sinterlenmesi ile yıllık bazda görülebilir bir gelir teminini sağlayacaktır.

 

            Kardemir AŞ.’nin madencilik sektörüne girmesi ile Erdemir AŞ.’nin de ihtiyacı olan, dolomit, kireç taşı, çakmak taşı gibi ihtiyaçları, tren feri sisteminin çalışmaya başlaması ile bölgemiz için yeni bir sektörün oluşmasını sağlayacaktır.

 

            Dünyadaki gelişmeleri takip edelim, ülkemizde ve bölgemizde bulunan değerlerimizi öğrenelim ve değerlendirelim.

 

                                                                                                          Hikmet SİVRİ

                                                                                                          Makine Mühendisi

                                                                                                          24 Şubat 2005


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com