- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

KARDEMİR AŞ. RAY İHALESİNE KATILACAK MI?

Son yılların en büyük ray ithalatı ile ilgili ihale hazırlıklarını tamamlayan TCDD Genel Müdürlüğü, 250 bin ton ray için ihaleye çıkıyor. 2010 yılına kadar temin edilmesi planlanan rayların finansmanı tamamen dış kredilerden karşılanacak. İthal edilecek rayların büyük bölümü eskimiş hatların modernizasyonu ile hızlandırılmış trenlerin hizmet vereceği hatlarda kullanılacak. TCDD ihale konusu rayların 2010 yılına kadar 5 yıllık bir sürede teslimatını talep edecek. Teslimat programında yaklaşık her yıl 50 bin tonluk ray teslimatının istenmesi bekleniyor. Ray ihalesine bu kez Polonya, Avusturya, İspanya, Çin, Almanya Çek Cumhuriyeti ve İtalya’dan firmaların ilgi duyması bekleniyor.

 

            Ülkemizde uzun yıllar terk edilen ve önemsenmeyen raylı ulaşım sektörü hükümetçe ele alınarak, yeni bir önem kazanmış olup, günün şartlarına ve gereksinimlerine göre yapılanmaktadır. Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları, geçmiş yıllarda TCDD’nin Maden ve tuz işletmelerinin raylı sistemlerinin tüm malzemelerini imal etmiştir. Ray, selet, cebire, krepo, ergo, blon, çelik travers gibi malzemeler.

 

            KARDEMİR AŞ. Ray imalatı konusunda belirli bir çalışma başlatmıştır. Söz konusu ihaleye girmesi ve başarması Kardemir AŞ ve ülkemiz için üstün bir başarıya imza atılmış olacaktır. Ray malzemesi, çelikler içerisinde metalürjik olarak üretimi, haddelenmesi birçok özellikleri ve hassasiyetleri olan imalat türüdür. Ray çeliği malzemesinin, çelik ocaklarında üretilmesi, hadde tav fırınlarında, haddeleme sıcaklığı ayarının yapılması, haddeleme sırasında haddelemeye başlama ve varış aralığında soğuma konumunda belirli parametre sınırlarında tutulması ve varıştan sonraki soğuma konumunda belirli bir atmosferik değerler içerisinde bulunması gerekmektedir.

 

            Ray malzemesi, kullanıldığı yer icabı birçok üstünlüklerin olmasını gerektirmektedir. Örneğin; ray malzemesi eksi 50 santigrat ile artı 50 santigratlar arasında istenilen tüm fiziki değerleri taşıması gerekmektedir. Ülkemizde TCDD işletmeleri, Çankırı Ildızım demiryolu rampasında rayları test etmektedir. Her rayın, işletmedeki durum raporları titizlikle takip edilmektedir.

 

            Dünyada demiryolları malzemeleri, bilhassa da ray ile ilgili çok ağır şartları ve kontrolleri içeren standart ve normlar vardır. Bu standart ve normların ülkemizde esas alınanları da Alman Demiryolları malzemeleri norm ve standartlarıdır.

 

            Alman Demiryolları standart ve normlarında üretim yapan tesisler, bu ve benzeri imalatlarında referans olarak, bak ben Alman demiryolları standardında malzeme üretebiliyorum diye gururlanırlar.

 

            Kardemir AŞ:’nin ray üretiminde başarılı olması, Kardemir AŞ.’ye ayrı bir üstünlük ve itibar kazandıracaktır. Bölgede yeni iş kollarının yapılanmasına sebep olacaktır.

 

            Kardemir AŞ.’ye başarılar dilerim.

 

                                                                                                          Hikmet SİVRİ

                                                                                                          Makine Mühendisi

                                                                                                          04 Mart 2005


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com