- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

KONYA OVASINDA LAVANTA ÜRETİLECEK

Ülkemizin her kesiminde, bölgenin iklim durumu, toprak yapısı ve işgücü incelen8erek, sürekli olarak yeni alternatif konular ve gelir kaynakları araştırılmakta, işsizlerine iş, aş temini ve bölgesel gelirin artırılması çalışmaları yapılmaktadır.

 

            Pancar ekicileri kooperatifi birliği (Pankobirlik), bölge insanının gelir düzeyini yükseltmek, halkın tarıma olan ilgisini artırmak için sürekli olarak ilmi ve ekonomik çalışmalar yapmakta, dünya ülkeleri ile entegrasyonun sağlanması, ihracatın artırılması çalışmalarını ve çabalarını sürdürmektedir.

 

            Lavanta; ilaç, temizlik ve kozmetik sanayileri gibi birçok sektörde kullanılmaktadır. Lavanta yağı da dünya genelinde büyük talep görmektedir. Bir Akdeniz bitki örtüsü olan lavanta, taşlık, çorak verimsiz topraklarda bile yetişebilmektedir. Konya’da pilot olarak üretimine başlanılarak beklenilen verim ve randıman elde edilmiştir.

 

            Karabük, vilayet olarak birçok iklimin bulunabildiği, alçaklı yüksekli bir yapıya sahip olduğundan dolayı çok çeşitli iklim yapısı ve üretimde çeşitliliği sağlayabilmektedir.

 

            Bölgemizde bu güne kadar yetiştirilen ve ilginizi çekebilecek birkaç ürünü sayayım. Pamuk, kavun, karpuz, yerfıstığı, keten gibi bugün ekilmeyen üretilmeyen birkaç üründür.

 

            Karabük köylüleri üretim ve pazarlama kooperatifi kurmalıdır.

 

-          Bölgemizin tarım envanteri çıkarılmalıdır.

-          Bölgemizin toprak yapısı ve mevsimsel iklim haritası yapılmalıdır.

-          Bölgemizin bu güne kadar tarımsal ürünleri ve gelirleri, en az 50 sene geriye gidilerek incelenmelidir.

-          Tarım arazilerimizin toprak analizleri yapılarak, mineral noksanlıkları tespit edilmelidir. (Toprakta demir noksanlığı, sebze ve meyvelerde siyah lekelerin oluşmasına sebebiyet vermektedir)

-          Eğimli arazilerde teraslama çalışmaları yapılarak yeni arazilerin kazanılması, kolay tarımın yapılabilmesi sağlanmalıdır.

-          Erozyon, toprak kayması gibi toprak kayıplarının önlenmesine yönelik iğde, kapari ve benzeri ağaçlandırmanın yapılması gerekmektedir.

-          Orman işletmeleri, köylünün, otlak, çayır, meralarını, hatta tapulu ve tapusuz arazilerine el koymakta, geniş yapraklı anaçları keserek, iğne yapraklı ağaçlar, yani çam dikmektedir. Çam ağacının dibinde ot bitmez, dallarına kuşlar yuva yapamaz, ekolojik dengeler bozulur. El birliği edercesine her konuda olduğu gibi, bölgemizin tarımını da yok etmeyelim, yapılan yanlışlıklara dur diyelim.

-          Bölgemizin çeşitlilik gösteren, toprak yapısı ve iklim durumuna göre, sakız ağacı, kestane, ceviz, ıhlamur, zeytin, fındık, kızılcık, meşe, fıstık çamı gibi bölge ekonomimize katkı sağlayacak ağaçlandırmalar yapalım, yabani hayvanların üreme bölgeleri oluşturalım.

 

Bakalım, görelim, yapılması gerekli, zorunlu olanları yapalım, ekonomimize katkı sağlayalım, işsizimize iş, aş verelim, mutluluğa erelim. Saygılarımla

 

                                                                                                    Hikmet SİVRİ

                                                                                                    Makine Mühendisi


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com