- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

KÖPEK ÜRETMEK İSTİYOR

Benim yazılarımı özellikle takip edip okuyan, şu an için pek ekonomik durumundan memnun olmayan ve yeni bir iş kurmak isteyen esnaf arkadaşım bana, “Hikmet Bey, ben köpek üretmek, yetiştirmek istiyorum. Sizin konu ile ilgili görüşleriniz nedir ?” dedi. Arkadaşıma anlattıklarımı Siz okurlarım ile de paylaşmak isterim.

 

            Köpek, evcil hayvanlar içerisinde, sahibine çok sadık, canı pahasına da olsa sahibini koruyan, savunan, olağanüstü hissiyatı olan gerçek bir dosttur. Herkes köpek ile ilgili birden fazla methiye duymuş veya yaşamıştır.

 

            Çoban köpeği, av köpeği, süs köpeği, ev köpeği, polis köpeği gibi say sayabildiğin kadarını. Köpekler ırklarına ve bulunduruldukları yerlere ve işlere göre çok çeşitli isimlerle anılmaktadır. Konya Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi yıllardan beri Av Köpeği üretimi yapmaktadır. Ayrıca, kınalı keklik gibi üretimler de yapmaktadır.

 

            Ülkemizin en değerli köpeklerinden birisi de Kangal köpekleridir. Sivas ilinin Kangal ilçesinde kaymakamlık ve ilgili birimlerin konuyu ele alması ile devlet ve özel sektör kangal köpeklerinin üretim çiftliklerini kurmuşlardır. Tüm dünya ülkelerine pazarlanan köpeklerin, aşırı taleplerinden dolayı teslimatlarda bir yıldan fazla gün verilmektedir. Kangal köpekleri ile ilgili kitaplar yazılmış ve internet sayfalarında yer almıştır.

 

            “Sen yeter ki üret, elbet ki her malın bir alıcısı bulunur” Ülkemizin coğrafi konumu ve toprak yapısı itibariyle her an dört mevsimin bulunabileceği, buna göre de flora yapısı ve bitki örtüsü çeşitliliğinin yanında yabani hayatı ve yabani hayvan çeşitliliği büyük bir zenginlik arz etmektedir.

 

            Ülkemizde çok değişik amaç ve gayelerle talep edilecek onlarca köpek türü mevcuttur. Her cinsin kendine göre bir alıcısı ve pazarı mevcuttur. Köpekler, bilinenin yanında, bilinmeyenleri ile de önem arz etmektedir. Köpek derisi (Güderi) çok özel amaçlı olarak, otoların yıkanmasında, cam ve kristallerin parlatılmasında vazgeçilmez bir üründür. Bildiğim kadarı ile ülkemizde köpek derisinden güderi yapımı yapan işletmeler yok. Eskiden, derilerin tabaklanmasında köpek dışkısı kullanılırdı. “Tabakçı mısın, köpek dışkısına muhtaçsın” derlerdi. Şimdi onun yerine sudkostik gibi kimyasallar kullanılmaktadır.

 

            İmalatın, üretimin, iyisi kötüsü, küçüğü büyüğü olmaz. Her üretimde öncelikle kaliteli üretim ve mal hedef alınmalı ve yapılmalıdır. Köpek yetiştirilmesi işinde de öncelikle, ihtiyaç ve talep olan köpek cinsinin seçilmesi, melez yapıdan uzak durulması, safkan denen tüm özellikleri bünyesinde bulundurması temel prensip olarak benimsenmelidir. Kullanma amacına göre cins seçimi ile birlikte, görevlendirileceği yer ile ilgili köpeklerin eğitilmeleri gerekmektedir. Irkı bozulmamış, doğal şartlarında büyütülmüş ve eğitimi yaptırılmış sertifikalı köpekler her zaman satılır ve üreticisine de güzel paralar kazandırır.

 

            Size dış ülkelerde yapılan ilginç bir üretim şeklini anlatayım. Siyam kedisinin kürkü çok kıymetlidir. Siyam kedisi üretiminde farelerde yer almaktadır. Üretici siyam kedisini keser, derisini alır, etini farelere verir. Fareler çoğalır. Fareleri kedilere verir kediler çoğalır. Yani, kediler fareleri yer, fareler de kedileri yer. Üreticinin elinde siyam kedisinin kürkü kar kalır.

 

            Kardeşim, sen yeter ki üretmek iste ve yolunda bulun. Örnek ol ve kazan. Bilgili, bilinçli olarak yapılan her iş az veya çok mutlaka kazandırır. Benden yazması, Sizlerden okuması ve uygulaması.

 

            Bakalım, görelim, yapılabilecekleri ve yapabileceklerimizi tespit edelim. Yapalım ve yaptıralım, kazanalım ve kazandıralım.

 

 

                                                                                              Hikmet SİVRİ

                                                                                              Makine Mühendisi

                                                                                              13 Mayıs 2005


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com