- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

YAŞAM MALİYETLERİNİN ARTIŞI YATIRIM VE ÜRETİMİ MENFİ OLARAK ETKİLER

Bir bölgede, yatırımın yapılması, yeni üretimlerin yapılabilmesi için, çalışanların, standart giderlerinin azalması gerekmektedir. Geçim harcamalarının miktarları bölgesel olarak farklılıklar arz etmektedir.

 

            Üretici, yatırımcı ucuz maliyetli iş gücü kullanmak istemektedir. Çalışanlar da standart mecburi harcamalarının az olmasını hedeflemektedir. Bölge ekonomisini en çok etkileyen unsurların başında, konut kirası ve mutfak giderleri gelmektedir. Bölgemizde konut sıkıntısının başlaması ve kiraların artış göstermesi sebebi ile ekonomimiz olumsuz bir şekilde etkilenmektedir.

 

            Karabük Belediyesi, konu ile ilgili düşüncelerini büyütmesi gerekmektedir. Karabük’e, bölgemize, en az 10 bin konut kapasiteli bir planlamanın yapılması gerekmektedir. 5000 Evler, Bulak Köyü, Kapullu, Kayabaşı, Belenköy, Güneşli Köyü, Melise Köyü gibi arazilerin arasına, düzenli, günün icaplarına cevap verebilecek tarzda bir proje çalışmasının yapılması, Karabük Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi organizasyonu ile konunun ele alınması gerekmektedir.

 

            Karabük’ün vilayet olması, İl Müdürlüklerinin açılması, bölge müdürlükleri ve işletme müdürlüklerinin kurulması, fakülte, meslek yüksek okulları, meslek okulları gibi kuruluşlarımızın konut ihtiyaçlarını artırmıştır. Önümüzdeki günlerde ve yıllarda konut açığı daha da çoğalacaktır. Karabük Belediyesi ve Safranbolu Belediyesi en az 50 seneye hitap edebilecek bir şekilde Nazım İmar Planı hazırlamalıdır. Belediye sınırlarını genişletmelidir. Konut ve işyerleri planlaması yapmalıdır. İstesekte, istemesekte, doğal gaz bölgemize de gelecektir. Bölgenin içme suyu, kanalizasyon, doğal gaz yatırımlarında, Karabük ve Safranbolu şehirlerinin gelişme ve yeni yerleşimlerinin planlamasının yapılması ile yeni alt yapı çalışmalarının bu çerçevede düşünülerek ele alınması gerekmektedir.

 

            Günü kurtarmak, günlük ihtiyaçların karşılanması sağlamak ileride büyük maliyetli sıkıntılara yol açacaktır. Karabük vilayeti sınırları içerinde, onlarca irili ufaklı akarsularımız bulunmakta, hatta yer altı akarsularımız da büyük ölçülerde mevcuttur. Bu ve benzeri doğal kaynaklarımızın tespiti ile faydalanma projelerinin yapılması gerekmektedir. Yer altı akarsuları ve nehirlerinin bölge ekonomisine kazandıracağı çok büyük imkânlar mevcuttur.

 

            Son yıllarda demir cevheri ve madenlere, minerallere olan ilgi artmıştır. Karabük, Safranbolu, Eskipazar bölgelerinde demir cevheri ve çok çeşitli maden ve mineraller bulunmaktadır. İlgili kurum ve kuruluşların konuya eğilmeleri, bölgemizde yeni yatırımların yapılmasını ve ekonomik ve sosyal katkılar sağlayacaktır.

           

            İstanbul’un taşı toprağı altındır atasözü gibi, bölgemiz zenginlikler ve fırsatlar bölgesi olduğu halde, zengin babanın müflis oğlu gibi yokluklar içerisinde yaşamaya çalışıyoruz. Olaylara ve ihtiyaçlara ve de sorunlara at gözlüğü ile bakıyoruz kanaatindeyim.

 

            Dünü, bu günü ve de önümüzdeki günleri ve getireceklerini görelim, bakalım, elli yıllık ihtiyaçlarımızı planlayalım, mutlu ve umutlu olarak geleceğimizi hazırlayalım. Saygılarımla

 

                                                                                                                Hikmet SİVRİ

                                                                                                            Makine Mühendisi

                                                                                                                07 Ekim 2004


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com