- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

YENİ BİR SEKTÖR KARA NAKİL VASITALARINDA VE İŞ MAKİNALARINDA DOĞAL GAZ KULLANIMI (CNG - SIKIŞTIRILMIŞ DOĞAL GAZ)

Doğalgaz kompresörler vasıtası ile 200 bar basınca kadar sıkıştırılıp, özel olarak dönüşümü yapılmış taşıtlara alternatif bir yakıt olarak veriliyor. Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerimizde, çevre dostu olarak nitelendirilen, şehir içi ulaşım otobüslerinde bu sistem yıllardan beri kullanılmaktadır.

 

            CNG’nin LPG ve mazota göre fiyat avantajı, yüzde 25 ile 30 arasında tasarruf sağlamaktadır. Temiz ve güvenlidir.

 

            İstanbul ve Ankara’da birkaç firma CNG işine başlamış durumdadır. Avrupa da da yaygınlaşmaya başlayan alternatif yakıt sistemleri 2020 yılına kadar CNG’nin kullanımının yüzde 23’lere çıkması hedefleniyor. Tüp değişim sisteminin de uygulandığı CNG sisteminin, ülkemizde, hatta bölgemizde de yaygınlaşacağı belirtiliyor.

 

            Kara nakil vasıtalarının hızla artması, iş makinelerinin yakıt harcamasının çokluğu, akaryakıt fiyatlarının her geçen gün artış göstermesi, tasarruflu ve LPG sistemlerine göre daha az tehlikeli olması gibi avantajlarından dolayı CNG sistemlerinin çok kısa sürede yaygınlaşacağı tahmin edilmektedir.

 

            Doğalgaz havadan hafiftir, dolayısı ile birikme yapmaz. Parlama sıcaklığı da yüksek olması sebebi ile diğer yakıtlardan daha güvenlidir. Avrupa’nın CNG’ yi en yaygın kullanan ülkesi olan İtalya’da LPG’li araçların aksine kapalı garajlara park edebilmekte, feribotlara binebilmektedir.

 

            CNG yandıktan sonra partiküllerin açığa çıkmadığı ve emisyon ölçümlerinin de çok düşük olduğu bilinmektedir. Doğalgaz, anlatmaya çalıştığım avantajlarından dolayı en kısa sürede ülke genelinde, bilhassa dizel motorlarda kullanımı artacaktır.

 

                                                                                                          Hikmet SİVRİ

                                                                                                          Makine Mühendisi

                                                                                                          05 Mayıs 2005


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com