- Beyaz Sayfa
  - Binalarda Yapılarda Tadilat
  - Bostanbükü Içmecesi
  - Ekonomik Yorum
  - Filyos Limanı
  - Hastane Mühendisliği

30 YIL ÖNCE SÖYLEDiK HALA YAPILMADI !! SEÇiM BiLDiRiMiNi GÖRMEK iÇiN TIKLAYINIZ

İŞSİZLİK – İMALAT – ÜRETİM YASALARI UYGULAMAK – UYGULAMAMAK YEREL YÖNETİMLER

Bölgemizin, ülkemizin en önemli konularının başında, işsizlik ve adaletsiz gelir dağılımı gelmektedir. Yeni iş yerlerinin açılması, imalat ve üretimlerin yapılması, işsizlerimize iş verilmesi gerektiğini hepimiz biliyoruz.

 

            Şehir merkezinde, şehir dışında, hatta köyde, bir ticarethane açabilmek bir imalat yapabilmek, herhangi bir tesis kurabilmek için yasaların öngördüğü kurallar ve alınması gereken izin ve müsaadeler, ruhsatlar için neleri yapmanız gerekmektedir.

 

            Yapacağınız yatırımlar ile ilgili yasaların öngördüğü yollardan yürüyebilmek, yasa gereği almanız gereken kurma izin, ruhsat, işletme belgesini alabilmek için ne kadar zaman gerekmekte ve kaç para harcamanız gerekmektedir. Hatta tek başınıza bir ticarethane açacaksınız, alış veriş yapacaksınız veya bir imalat yapacaksanız, hiç kimseye muhtaç olmadan geçiminizi sağlayacaksınız. Uymamız gereken, uygulanması zorunlu olan yasaların öngördüğü yaptırımlar ve ödeyeceğiniz bedeller nelerdir.

 

            Müteşebbis olmak, bir iş yeri kurmak, yapacağınız iş ile ilgili sınırlı olan sermayenizi değerlendirmek istediğinizde ve uymanız gereken kuralları, yasaları, yaptırımları öğrendiğinizde, bir türlü ekmeği, pekmeze denk getiremiyorsunuz.

 

            Yasaları, kuralları uygulamak, uygulatmak zorunluluğunda bulunan yetkililer, üstlendikleri göreve ve sorumluluklar gereği olmazsa olmaz demek mecburiyetinde kalmaktadırlar. Dolayısıyla yatırım da yapılamamaktadır.

 

            Ülkemizin bazı bölgelerinde, yöreleri de, beldelerinde ise, gel kardeşim gel, sana yer vereyim, hafriyatını yapayım, hiçbir koşul ve kural şartı koşmadan elektrik, su gibi ihtiyaçlarını karşılayayım, yeter ki benim bölgeme beldeme yatırım yap, istihdam sağla denilmektedir. Bu ve benzer konuları ulusal basın yayın organlarından öğrenmekteyiz.

 

            Dolayısıyla, koşulsuz, kuralsız, yasaların öngördüğü şartların istenmediği yerlerde, bölgelerde, beldelerde, yatırımlar yapılmakta, işsizlik önlenmekte, katma değer üretilmekte, dolaylı ve dolaysız ergi geliri sağlanmaktadır. Bu ve benzer hoşgörü, Anadolu’nun çeşitli yerlerinde olduğu gibi, Ülkemizin ticaret merkezi olan İstanbul’da da merdiven altı olarak tabir edilen imalathaneler faaliyette bulunmakta, imalat ve üretimler yapmaktadırlar. Bu anlattıklarımı çok geniş çaplı olarak detaylara da girilebilir, özet anlatım bu kadar.

 

            Yasaların uygulanması veya uygulanmamasında birçok yanlışlıklar, haksızlıklar var. Doğrusunu bulmak çok zor oluyor. Yasaları uygulamayanlar, yerler, bölgeler, beldeler karlı çıkıyor. Ekonomik ve sosyal olarak kalkınıyor. Yasaları uygulayan bölgeler, beldeler zararlı çıkıyor.

 

            Yatırım konularında bir ortak nokta bulunmalı. Hükümetler, hükmedenler yasa yapıcılar, farklı uygulamaların, yaptırımların ortak noktasını bulmaları, farklı uygulamaların yapılmasını önlemeli, küçük işletmeler, büyük işletme arasıdaki uygulama farklılıklarına son verilmelidir. Büyük işletmelerin, hiçbir kural ve yasaya uymadan çalıştığı yerlerde küçük işletmelere yaptırım uygulanmamalıdır. İlgililerin, etkili ve yetkililerin bilgilerine sunarım. Saygılarımla

 

                                                                                                          Hikmet SİVRİ

                                                                                                          Makine Mühendisi

                                                                                                          31 Mart 2005


Anasayfa
 
 
hikmetsivri@hikmetsivri.com